La immersió cultural: Aquest és un dels conceptes que ha sorgit en descobrir Radio Garden, una pàgina web interactiva que et permet escoltar ràdios d’arreu del món en temps real. El funcionament és senzill; a partir d’un globus terraqüi l’usuari pot desplaçar-se i seleccionar l’emissora que vulgui escoltar. Ve a ser com un Google Maps però, en aquest cas, sonor. 

I perquè immersió cultural? Bé, creiem que explorar diferents estacions radiofòniques del món ens permet descobrir identitats, cultures, preferències i modes. Com afirmen els mateixos creadors; a l’ajuntar veus diferents, la radio connecta persones i llocs.

Una introducció al concepte Radio Garden

Origen

Els creadors d’aquesta plataforma van ser les companyies Amsterdam Studio Puckey i Moniker, en col·laboració amb l’Institut Holandes de So i Visió. Afirmen que va començar l’any 2016 com un projecte d’exhibició en el context del projecte d’investigació Transnational Radio Encounters, però el seu èxit va portar a Jonathan Puckey a convertir-ho en una petita empresa independent.

Tot i que era una pàgina web, el 2018 van veure la llum les aplicacions mòbils per a plataformes iOS i Android. Cal tenir en compte que hi ha limitacions en l’oferta radiofònica d’alguns països, ja sigui a causa de raons culturals, socials, per falta d’accessibilitat a Internet o del desconeixement de la seva existència. 

Com s’utilitza?

Per fer servir Radio Garden hi ha dues opcions: cercar-lo al buscador de Google o descarregar-se’l, ja que està online, però també hi ha una aplicació a la PlayStore de l’Android i a la d’Apple.

Una vegada dins, l’usuari té diverses opcions: 

 • Pot escriure el país, ciutat o estació de ràdio de la qual vol escoltar música.
 • Pot anar movent-se pel mapamundi i anar prement a les estacions de ràdio de les que vol escoltar música. Per exemple, si l’usuari vol escoltar música de la Xina, haurà d’introduir el nom del país al buscador o, a través del mapamundi, pot anar directament a la Xina i prémer a qualsevol de les estacions de ràdio (marcades amb punts verds) situades a la Xina.

Una vegada l’usuari es troba a l’estació de ràdio desitjada, apareixerà el llistat d’emissores de l’estació en qüestió. L’usuari podrà seleccionar qualsevol de les emissores que apareguin i escoltar-la. A més a més, podrà crear-se un llistat amb les que més li agradin.

El nostre tutorial per fer servir Radio Garden

Innovació

Plataformes com Youtube o Spotify han permès que la gent pugui fer recerca en l’àmbit musical, sí. Però ambdues coincideixen en el fet que hi ha una tendència a proposar a l’usuari, gràcies a algoritmes, cançons i llistes que acostumen a ser similars als seus interessos. Un aspecte positiu a destacar de la ràdio és precisament la possibilitat que ofereix a l’oient d’escoltar tota mena d’estils de música, descobrir nous estils, cantants, etc.

A diferència de les aplicacions ja existents per escoltar ràdios d’altres països, la innovació de Radio Garden ha estat crear aquesta visualització interactiva simulant un mapamundi en 3D. Les ràdios apareixen ordenades per geolocalització i el disseny està pensat perquè es mostrin com punts de color verd clar sobreposats al mapa. L’usuari té dues opcions:

 1. Pot escriure en el cercador el país, ciutat o estació de ràdio que vol escoltar.
 2. O bé pot anar movent-se pel mapamundi i arrossegar els punts en els quals està interessat al cercle que actua de diana. 

En qüestió de segons ja estem sintonitzats! Tot seguit ens apareixerà el llistat d’emissores de l’estació en qüestió. Podrem seleccionar qualsevol de les emissores que apareguin i escoltar-la. A més a més, podrem crear un llistat amb les emissores que més ens agrada i escollir l’opció de bloqueig perquè no s’aturi la música mentre seguim tafanejant!

La tecnologia

Per a la seva creació, desenvolupament i manteniment utilitzen:

 • Un mapamundi 3D creat a través de Cesium – una biblioteca de JavaScript de codi obert per crear globus i mapes 3D de classe mundial.
 • Imatges de satèl·lit aconseguides per mitjà de diferents proveïdors internacionals: Esri, DigitalGlobe, GeoEye, Earthstar Geographics, CNES/Airbus DS, USDA, USGS, AeroGRID, IGN, and the GIS User Community
 • Geolocalitzacions aconseguides amb Free Geoip: una web que proporciona una API HTTP pública per cercar la geolocalització d’adreces IP.

Com formar part de la comunitat?

Si tu mateix participes en alguna emissora radiofònica i t’agradaria que algú d’arreu el món pogués escoltar el teu programa tens la possibilitat de formar-hi part. Els requisits que Radio Garden demana són:

 1. Confirmar que la teva emissora no apareix encara a Radio Garden.
 2. Mantenir l’emissió en línia de la ràdio sempre activa i accessible des de qualsevol part del món (Radio Garden no funciona amb proveïdors com Radionomy i Securenet).
 3. Afegir a la web de l’emissió en línia informació bàsica (horari i contacte).
 4. El format de l’emissió ha d’estar en format MP3, AAC, M3U o PLS
 5. Si l’emissió funciona amb un servidor Shoutcast, la versió d’aquest ha de ser com a mínim la 2.4.
 6. Entrar i omplir el formulari: (nom de l’Emissora, tipus d’emissió, URL, web oficial, ciutat i país).

Un cop segueixis aquests passos, podràs formar part de la xarxa de ràdios de Catalunya que ja hi són a Ràdio Garden. Aquí podeu veure les estadístiques del que serà la vostra competència:

Gràfica Número de ràdios per comarca
En aquest gràfic es mostra el número de ràdios per comarca
Provincies amb més ràdios
En aquest gràfic es mostra el número de ràdios per provincia