Introducció

“On anem avui?” és una de les grans preguntes quan es vol menjar fora de casa. I és que la gran quantitat de restaurants que ens envolten no ho posen gens fàcil. Com succeeix en molts altres àmbits, com és el cas de l’hostaleria, el client necessita trobar un lloc de qualitat, que s’adapti al seu pressupost i amb bones referències. Abans, la recerca del lloc ideal podia resultar ser una tasca complicada, però ara és més fàcil amb aplicacions com ElTenedor, present a 17 països i amb 23 milions de visites mensuals.

ElTenedor al món, a Europa i a Sud-amèrica. Mapes i gràfic interactius. Font pròpia a través d’Infogram

Què és?

ElTenedor és una aplicació de reserves, propietat de la plataforma TripAdvisor Company, coneguda per oferir informació d’una gran varietat dels millors restaurants de diferents països del món i, alhora, poder reservar taula d’una manera senzilla, ràpida i a un clic de diverses promocions i descomptes.

Aquest portal no només va dirigit als comensals, sinó que és una eina promocional de gran potencial per als restaurants, ja que gràcies a les ressenyes i valoracions dels internautes guanyen molta més visibilitat i popularitat. 

Com funciona?

Un cop instal·lada, s’observa que la interfície d’aquesta aplicació és senzilla i bastant intuïtiva. Això sí, abans d’accedir als serveis de l’app, es requereix un registre previ (correu electrònic, Facebook, etc.). 

A continuació, ja es pot començar a cercar qualsevol restaurant de la zona en què l’usuari es trobi mitjançant el GPS o d’algun altre lloc dels països disponibles a l’app. Els restaurants més ben puntuats són els primers que es mostren, així com la seva fitxa que inclou, en la majoria de casos:

Vídeo on es mosten les diferents opcions de l’aplicació. Font pròpia a través de l’app ElTenedor.

  • Resum del lloc: Nom, direcció, tipus de menjar i el preu mitjà del menú, entre d’altres.
  • Valoració: Opinions i puntuacions dels usuaris que han visitat el lloc.
  • Suggerències del xef: El menjar recomanat pel mateix establiment.
  • Fotografies del lloc i dels plats
  • Informació pràctica: Franja horària, nombre de persones màxim, dietes especials, forma de pagament, etc.
  • Banner: Apareix al llarg de tota la fitxa per a reservar taula.

Quant al servei de reserva, és ben simple, compta amb quatre passos a seguir: primer la data de la reserva, després l’hora desitjada, el nombre de comensals i, per acabar, si es disposa d’alguna oferta especial per a bescanviar.

Generador de Códigos QR Codes

Tour per un dels restaurants més prestigiosos de Deltebre, segons les opinions de ElTenedor. Codi QR, d’elaboració pròpia. Font del contingut: Restaurant Delta Hotel

A qui va dirigit?

ElTenedor s’identifica amb un perfil d’usuaris definit pel seu gust per la gastronomia i sortir a menjar a restaurants. En canvi, les diferències es concentren sobretot en un rang determinat d’edats, el 50% d’usuaris es troba entre els 30-50 anys i sol sortir entre 2 i 3 vegades al mes de restaurants. Quant a la tria dels menús, acostumen a freqüentar restaurants de cuina mediterrània i estil modern amb un preu d’uns 25-30 euros. 

Gràfic on es mostra el percentatge d’usuaris que utilitza ElTenedor per efectuar les seves reserves. Elaboració pròpia a través d’Infogram.

Per què es considera una app útil?

A nivell d’empresa, ElTenedor és una aplicació que ajuda als restaurants a optimitzar el seu negoci. Això s’aconsegueix permetent als hostalers anunciar la seva empresa per arribar als clients amb el sistema de localització. Aquest sistema, a més, permet augmentar el nombre de reserves i administrar l’organització de la setmana, ja sigui amb el calendari de reserves o amb les visualitzacions dels possibles clients amb la incorporació d’ofertes setmanals

Així mateix, l’aplicació per a restauració – ElTenedor Manager Neo – ofereix eines diverses per a gestionar les fitxes dels restaurants i per augmentar els ingressos. Si aquests no aconsegueixen clients, no paguen. Tanmateix, els experts de ElTenedor Manager Neo s’asseguren de formar bé els professionals de manera gratuïta a través de ElTenedor Academy, donant-los consells i proporcionant assistència a les empreses. 

Funcionament de ElTenedor Manager. Font: Youtube.

A nivell de clients potencials o usuaris que es descarreguen l’aplicació per trobar un lloc on fer un àpat, ElTenedor és útil perquè permet buscar per zona els restaurants que s’adaptin a un pressupost determinat i temàtica. A més a més, s’inclou la informació destacada del lloc, explicada anteriorment.  Per tant, pel que fa als clients, ElTenedor també és una xarxa on connectar entre comensals per saber on anar a menjar segons les experiències i per contactar directament amb els restaurants de la zona. Per a les empreses, ElTenedor organitza aquesta demanda i, a través dels consells de ElTenedor Manager Neo, proporciona idees als hostalers sobre com organitzar el negoci a través dels aspectes visuals de l’aplicació i així atraure als comensals.

Vista 360º del restaurant El Magatzem al Port Vell, Barcelona. Font: Ojea360º

Aplicacions similars al mercat

Ara que ja s’han explicat les utilitats de ElTenedor, a través del següent podcast informatiu es poden explorar les aplicacions similars que hi ha al mercat.

Podcast on s’expliquen els 4 tipus d’aplicacions similars a ElTenedor. Elaboració pròpia.

Valoració

Així és ElTenedor, una aplicació imprescindible per a aquells que volen gaudir d’un bon àpat, una cita romàntica o simplement no volen posar-se a cuinar i prefereixen descobrir els racons més insospitats d’una ciutat i explorar la seva gastronomia.

Restaurant: L’Éclair, Hotel Palace Barcelona 5* Gran Luxe. Font pròpia.

Un dels avantatges principals d’aquesta aplicació és que és gratuïta, qualsevol se la pot descarregar i investigar els restaurants de la seva zona a través d’un ampli i variat catàleg de restaurants.

Restaurant: Manairó Barcelona. Font pròpia.

ElTenedor permet personalitzar la cerca i trobar el lloc idoni per a l’usuari aplicant diferents filtres com: el tipus de cuina desitjada, localització, preu del menú, etc. Això permet trobar el restaurant fidel a les preferències de cadascú i així gaudir d’una millor experiència.

Restaurant: Restaurante & Bar, Cotton House Hotel, Autograph Collection. Font pròpia.

Altres punts forts de l’app són les ofertes i descomptes exclusius d’ElTenedor; les reserves instantànies a través de l’aplicació; la consulta de la disponibilitat dels plats desitjats i compartir la valoració de l’usuari afegint comentaris i imatges sobre el restaurant, així com del seu servei.

Restaurant: L’Éclair, Hotel Palace Barcelona 5* Gran Luxe. Font pròpia.

Es considera que ElTenedor és en general una bona aplicació, però sempre es pot millorar. Per exemple, caldria actualitzar regularment les ofertes dels restaurants i verificar la informació constantment. S’han trobat usuaris que es queixen a l’app quan s’adonen que les ofertes no estan disponibles als llocs.  Tot i això, aquestes situacions ocorren esporàdicament i en general el servei que ofereix ElTenedor és l’adequat.