Si ets un fanàtic dels videojocs segur que en algun moment t’has plantejat com podries rendibilitzar les hores que li dediques. Actualment, obtenir benefici del teu hobby és factible i Twitch és la teva solució. Si encara no coneixes la plataforma i vols saber com funciona, en aquest article t’informarem sobre com rendibilitzar el seu ús.  

EN QUÈ ES BASA?

Twitch neix l’any 2011 com una plataforma per veure i retransmetre videojocs en directe. Propietat d’Amazon Inc, Twitch està dissenyada per la cobertura dels E-Sports, en temps real a través de la retransmissió de tornejos, streams personals de jugadors individuals i shows. Un exemple de retransmissió seria aquest directe del canal ToniLSC on juga al videojoc Fortnite amb alguns amics (Font pròpia).

POPULARITZACIÓ

Twitch ha experimentat un gran creixement des del principi. La seva popularització ha estat marcada, sobretot, per l’especulació en el mercat per part de les grans multinacionals que veien en la plataforma el futur de l’entreteniment i la creativitat. Actualment, la plataforma compta amb més de dos milions d’usuaris mensuals. El febrer del 2014 Twitch ja era la quarta major font de tràfic a Nord-amèrica, per darrere dels gegants Netflix, Google i Apple

Un altre dels aspectes que ens indica això és l’expansió cap a nou contingut. I és que, tot i que la retransmissió de videojocs segueix sent la seva font principal, actualment a la plataforma podem trobar també un altre tipus de contingut. Música, bellesa o inclús programes en format televisiu són els exemples més clars. 

ESTRUCTURAT EN FORMAT DE XARXA SOCIAL

Una de les principals raons per les quals Twitch s’ha obert pas en el mercat és la interfície tan pràctica i funcional estructurada en forma de xarxa social. Twitch ofereix tant una pàgina web com una aplicació dividida en diferents apartats.

(Font pròpia. Imatge interactiva que mostra els elements principals de la interfície de Twitch. Per la seva realització s’ha utilitzat l’eina Genially).

CONVERTIR EL TEU HOBBY EN LA TEVA FEINA

A mesura que aquesta plataforma s’ha anat popularitzant, s’ha establert un model de monetització que afavoreix tant al creador de contingut com a l’espectador. Doncs, el primer que has de saber si en vols formar part es que existeix una diferència important entre seguidor i subscriptor, que afecta directament a la monetització.  

  • Seguidor: No ha de pagar per consumir el contingut d’aquell canal, simplement el pot visualitzar. 
  • Subscriptor: Paga per consumir el contingut d’aquell canal al qual s’ha subscrit i té una sèrie d’avantatges que els mateixos creadors poden decidir, segons el preu (4,99 €, 9,99 € o 24,99 €). A més a més, l’espectador també té la possibilitat de comprar Bits, una moneda que premia els millors moments d’una emissió en directe. Una de les subscripcions més famoses és Twitch Prime, una opció només disponible per a usuaris d’Amazon Prime Video que permet la utilització d’emojis en el xat, descomptes en jocs i l’opció de subscriure’s a un únic canal de forma gratuïta.

Per tant, un cop t’has establert com a creador a la plataforma i tens un públic fidel, tens té dret a començar a monetitzar el contingut. A partir d’aquí, pots arribar a estar inclòs en un programa de socis, que és un grup exclusiu d’emissors de contingut que compten amb els canals més populars. En canvi, si encara ets un canal emergent, formaràs part d’un programa d’afiliats. Sigui com sigui, gràcies als subscriptors (on et quedaràs el 50% dels diners), la publicitat i els Bits, tindràs l’oportunitat de guanyar un sou mensual digne.

ELS CREADORS DE CONTINGUT MÉS POPULARS

A Espanya, en els últims anys, molts creadors han apostat per aquesta plataforma per fer retransmissions en directe dels seus videojocs. L’augment de canals i de seguidors és més que significatiu. En aquesta visualització de dades es pot veure l’augment de seguidors dels 25 streamers espanyols més populars en l’últim any, entre el 3 de juny de 2019 i l’1 de juny de 2020.

(Font pròpia. Per la realització d’aquest rànquing s’han utilitzat les estadístiques que TwitchMetrics i TwitchTracker ofereixen. Es tracta de dues pàgines web amb resultats actualitzats de l’activitat dels canals de Twitch i els seus continguts).

LA INTERESSANT GUERRA AMB YOUTUBE

Durant els darrers anys però, Youtube Gaming havia estat l’elecció més popular entre els adolescents per consumir continguts sobre videojocs. Tot i això, amb la popularització de Twitch s’ha creat una rivalitat entre les dues plataformes. Mentre Twitch creava fidelitat i aconseguia una audiència considerable, Youtube va deixar de prestar tanta atenció als seus creadors de contingut.

Ara per ara, doncs, sembla que Twitch és la plataforma que millor està professionalitzant el sector donant als creadors de contingut un tracte més just i digne. Com a resultat, molts youtubers ja s’han traslladat o es preveu que es traslladin a Twitch si Youtube no canvia el seu sistema de negoci. Per tant, si estàs pensant iniciar-te en el món de la retransmissió en directe de videojocs, Twitch és sense dubte la millor opció.