Ara que ens hem de quedar a casa més que mai, els fanàtics de les arts han de buscar una alternativa per gaudir de les millors obres d’art. Tenim la solució: Google Arts & Culture. Aquest és un lloc web de l’Institut Cultural de Google que presenta un recull d’imatges en alta resolució d’obres d’art exposades en diversos museus de tot el món, així com un recorregut virtual per les galeries en què es troben.

Aquest projecte ofereix més de 32.000 imatges de 46 museus i en poder trobar obres de totes les èpoques i estils, des de puntes de fletxa de l’any 10.000 aC fins a les obres contemporànies més recents.

Logotip de Google Arts & Culture. Font: Blog do MAMAM

Aquesta aplicació ofereix diferents maneres de “jugar” amb l’art d’aquesta galeria virtual com l’exposició virtual de Vermeer, un projector virtual d’art, inspirar-nos amb l’art transfer  o fins i tot podem fer-nos una art selfie. Tot això, dins les nostres butxaques.

Pàgina principal de l’aplicació Google Arts & Culture. Font: Pròpia.

Eines d’ús

Aquesta aplicació ofereix diverses opcions d’ús. Destaquem les següents:

  • A prop: Permet buscar els museus que estiguin prop d’una zona concreta.

Foto de museus prop de la direcció. Font: Pròpia.
  • Contingut destacat: Aquí es troben algunes de les obres més buscades, i l’opció de fer zoom i veure tots els detalls.
Foto de l’opció “Elements destacats“. Font: Pròpia.
  • Preferits: Fent clic a la figura del cor es poden guardar obres com a preferides i fins i tot crear galeries.
Pàgina de Google Arts & Culture. Font: Pròpia.
  • Filtres de cerca: la cerca per data, colors, tècniques artístiques, col·leccions, temes populars, llocs, esdeveniments històrics, corrents artístics, personatges històrics, llocs i moltes altres opcions.
  • Art Selfie: Vols trobar el teu bessó a la història de l’art? Aquesta opció permet trobar quadres en els quals hi ha personatges semblants a tu. Només has de fer-te una selfie i l’aplicació t’ensenyarà fins i tot el percentatge de coincidència.
Best Celebrity Matches Using Google’s Art Selfie App des de zimbio.com
Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és google-arts.jpg
Foto de l’aplicació de Google Arts & Culture. Font: Xataka Android

L’aplicació també permet descobrir obres d’art a partir de l’època a la qual pertanyen o de la seva paleta de colors, mitjançant l’apartat “explora per època i colors“. En el cas de la classificació cronològica, apareix una línia temporal que es pot desplaçar d’un any a altre, i a sota es veuen les obres d’aquells anys. És una eina molt útil per veure com evoluciona l’estil artístic arreu del món amb el pas del temps. Tanmateix, per una cerca més precisa, val més utilitzar el cercador general, on es pot introduir un any exacte.

Explorador per data. Font: Pròpia.

La cerca per colors és ben entretinguda també. La pestanya t’ofereix una paleta de colors molt senzilla i es crea una galeria de quadres amb tonalitats semblants. Hi han dues opcions que et permetn jugar completament amb les paletes de colors d’aquestes obres d’art.

Explorador pero colors. Font: Pròpia.
  • Art Transfer et dóna la possibilitat transformar qualsevol imatge de la galeria del telèfon en qualsevol dels estils dels artistes més famosos del planeta com Van Gogh o Picasso, aplicant-li diferents filtres i canvis de colors.
  • Art Palette és un “experiment” que ofereix la pàgina web, en la que pots escollir qualsevol imatge de la teva galeria i de trobar obres d’art amb una paleta de colors similar. També hi ha l’opció d’ajustar la paleta de colors movent el “comptagotes” per la imatge.
Exemple d’ús de l’Art Tranfer. Font: wwwhatsnew
Exemple d’ús de l’Art Pallete. Font: Notes On Design.

Realitat augmentada

Per situar-nos, primer explicarem què és la realitat augmentada (RA). Aquesta és una eina formada per diferents tecnologies que permeten a l’usuari veure el món real a través d’un dispositiu tecnològic. El seu funcionament permet que els elements de l’entorn real es combinin amb elements virtuals creant així una realitat augmentada en temps real.

Google ha sabut explotar en moltes ocasions aquesta eina de contingut 3D en entorns reals gràcies a les càmeres dels telèfons intel·ligents.

En aquesta ocasió no s’han quedat enrere, ja que els usuaris de Google Arts & Culture gaudeixen d’una enorme galeria d’art que els hi cap a la butxaca. En concret dóna accés a 33 institucions en quatre continents que han permès escanejar una gran quantitat de quadres en alta resolució per convertir casa teva en un museu.

Diferents èpoques i estils per conèixer a l’abast amb només una pantalla. És tan fàcil com obrir la pestanya de càmera on pots trobar la possibilitat d’accedir a dues noves eines:

Art Projector

Aquesta forma de realitat augmentada pot convertir casa teva en un museu. Per això només has d’escollir l’obra que vulguis i arrossegar-la a una paret. Aquesta estarà a mida real i la podràs observar des de tots ens angles, quasi com si la veiessis en persona.

Exemple del funcionament de l’Art Projector. Font: sessions.edu

Pocket Gallery

Dóna lloc a una exposició immersiva de les obres d’art de Vermeer. Ha d’apuntar amb la càmera del telèfon intel·ligent una superfície plana, com ara una taula i apareixerà un petit museu del qual pots accedir a totes les sales. Cal apuntar que l’exposició de Vermeer va ser la primera opció d’AR que va donar Google Arts & Culture.

Per acabar, cal destacar com Google Arts & Culture és la demostració perfecta de com la tecnologia pot ser usada per apropar l’art i la cultura a les persones. L’aplicació conté diversos recursos per a fer l’experiència interactiva i interessant, pel que va més enllà de veure fotos de quadres que podries trobar en el mateix cercador de Google. A més, el que aquesta plataforma aporta és una democratització de la cultura, on l’art deixa de ser únicament accessible per a les elits i comença a estar disponible per a un públic molt més àmpli.

Tot i ser incomparable amb veure una obra d’art presencialment, situacions com les que ens està tocant viure en l’actualitat com el Covid – 19 ens fan adonar-nos que recursos com la Realitat Augmentada poden ser la nova manera de gaudir de l’art i la cultura en un futur ja no tan llunyà.