En el primer món, la manca de menjar no acostuma ja a ser un problema. Des de fa temps, la qüestió que preocupa als responsables de salut pública és l’increment índex d’obesitat i de casos de càncers provocats per una mala alimentació. Per aquest motiu, un consum alimentari dut a terme de manera responsable i conscient hauria de considerar-se una prioritat social.

D’un temps ençà, han aparegut noves eines que pretenen ajudar el ciutadà mig en la seva dieta. En destaca Yuka, una aplicació mòbil que ofereix la informació nutricional de qualsevol producte de manera senzilla i entenedora només escanejant-ne el codi de barres. El seu objectiu és facilitar la tria d’aliments saludables als supermercats, on per desgràcia hi predomina una majoria de productes de baixa qualitat nutritiva.

Yuka analitzant els valors de la Nutella (Júlia Prats)

La bona alimentació és, sens dubte, tota una ciència. Molts van amb una sabata i una espardenya a l’hora de fer una bona llista de la compra i assegurar-se que les seves eleccions són adequades. Amb tot, no sempre se sap si allò escollit és beneficiós o no.

No cal buscar-li tres potes al gat cada cop que es va a comprar, però, ¿oi que és satisfactori saber escollir un bon aliment en un món ple d’etiquetes amb ingredients impronunciables? A Benoit, un pare de família de París, se li fonien els ploms només entrar al supermercat per fer la compra setmanal. D’aquesta frustració en va sorgir el disseny d’una eina pràctica i senzilla que aspira a analitzar amb rapidesa la composició de qualsevol producte. Aquest va ser el naixement de Yuka, que des de llavors s’ha estès com una taca d’oli entre els usuaris preocupats pel que es fiquen a la boca.

Un semàfor dietètic

Yuka és una aplicació que ens ajuda a desxifrar allò que s’amaga rere les etiquetes dels productes (tant aliments com cosmètica) per tal de prendre millors decisions. Gràcies al seu sistema d’anàlisi i escaneig i una potent base de dades d’elaboració pròpia ofereix uns resultats no influenciats per cap marca o empresa.

Un altre dels punts forts de la plataforma és el seu sistema d’avaluació, que es basa en tres criteris bàsics: la qualitat nutricional (representa un 60% de la nota), la presència d’additius (representa un 30% de la nota) i la dimensió orgànica (el 10% restant).

Escala de puntuacions del sistema Nutri-Score (Eroski)

Tot això calculat amb el mètode Nutri-Score, un sistema que es regeix pel Programa Nacional de Nutrició i Salut de França i classifica els aliments en cinc parells de colors i lletres que evolucionen des del verd i la A (el més saludable) fins al vermell i la E (el menys saludable). A més, quan s’analitzen productes amb una mala puntuació, també s’ofereixen alternatives més saludables per evitar renunciar completament a un tipus de producte.

Necessitem Yuka?

Yuka resulta útil per a indecisos, per a hipocondríacs i per a llepafils. Però i si també pogués aspirar a resoldre problemes globals relacionats amb la nutrició? Per exemple, a Espanya, creix cada vegada més el percentatge d’obesitat, amb un ritme similar al d’EUA. Això no sembla preocupar massa les autoritats, si tenim en compte gestions com la de les beques de menjador a la Comunitat Autònoma de Madrid durant la pandèmia.

En l’àmbit familiar (que és on realment Yuka pot tenir impacte) les estadístiques evidencien la necessitat d’una eina que ajudi als consumidors: les més de 25 milions de tones d’aliments (4.638 productes diferents) comprats el 2018 obtenen una puntuació mitjana d’aproximadament 2,7 en el sistema Nutriscore. (On 5 correspon a una qualificació de A i 1 de E).

Consum d’aliments segons categories i puntuació mitjana (Open Food Facts, Informe del Consumo Alimentario en España 2018)

Aquest sistema de puntuació combinat amb la totalitat de funcions de Yuka fan de l’aplicació un instrument amb gran potencial per a l’educació nutricional ciutadana. Tot i això, no està lliure de mancances: al basar-se en algoritmes tancat a vegades es generen casos de certa controvèrsia, com l’oli d’oliva i el cereals de l’esmorzar.  

I jo, què faig?

Per a aquells compradors que vulguin posar a prova els seus coneixements de dietètica de manera empírica, el següent vídeo interactiu ofereix quatre casos en què s’ha de preveure la classificació que en fa Yuka de la seva qualitat nutritiva. D’aquesta manera podran comprovar si realment necessiten algun tipus de guia o qüestionar-se perquè, tot i coneixent-ne el resultat, a l’hora de la veritat escullen l’alternativa poc saludable.

Vídeo Interactiu per posar a prova els coneixements propis sobre nutrició amb productes quotidians (Alejandro Torrico)