El telèfon mòbil és un gran amic, però si no l’utilitzes adequadament es pot convertir en el teu pitjor enemic.

Els mòbils fan la nostre vida molt més fàcil, però no sempre. L’ús indegut d’aquest pot comportar greus perjudicis en la salut física i mental de l’usuari. Ja que no podem viure sense aquest dispositiu hem d’aprendre a conviure amb ell d’una forma sana i equilibrada.


Els mòbils són imprescindibles

Els telèfons mòbils cada cop són més potents, més útils i versàtils. El nombre d’accions que pots fer amb un mòbil cada cop és més pròxim a infinit. Gràcies als mòbils, la comunicació a distància és possible, tens informació il·limitada permanentment disponible i tens accés a eines com calculadora o càmera digital a l’abast de la teva mà.

Fins i tot s’utilitzen per tasques per les quals no estan dissenyats, com mirar amb la càmera sota el moble per trobar l’arracada de la teva àvia, treure el mòbil a l’ascensor perquè no hi hagi un silenci incòmode amb el teu veí, o fer veure que parles pel mòbil quan et creues amb un venedor al carrer o un amic que et cau malament.

Una dona fent servir el mòbil per mirar a un lloc inaccessible de casa seva

Tant és així que no ens podem imaginar una vida sense aquests dispositius, però l’altre extrem tampoc és bo. L’abús sense control del mòbil pot comportar diferents conseqüències, ja sigui a nivell físic com psicològic.

“Des que els smartphones existeixen ja no es llença gent vestida a la piscina”

Impacte de les noves tecnologies


Conseqüències físiques

Abans de començar a enumerar tots els possibles efectes que causen els mòbils en les persones, cal deixar clar que aquestes conseqüències es deuen a l’ús continuat i irresponsable dels dispositius.

Els problemes físics que pots tenir són:

 • Dolor i rigidesa a les mans degut a la continuació de la mateixa postura, podent acabar en el desenvolupament de tendinitis.
 • Fatiga visual, que pot degenerar en una pèrdua de la capacitat visual.
 • Sobrecàrrega de coll i espatlles degut a la immobilitat, perdent així control motor.
 • Potent mal de cap i migranya
 • Finalment, tot i que la culpa no és del mòbil en si mateix, una de les principals causes de morts en carretera és per distraccions causades pel telèfon mòbil. Així com per exemple conduir jugant al Pokemon Go.
Un nen fent servir el mòbil massa a prop dels ulls

Conseqüències psicològiques

Aquestes conseqüències sovint passen per alt, ja que són més difícils de detectar i la societat els hi dona poca importància. Però el fet d’estar tant de temps de la nostra vida efectiva davant de la pantalla del mòbil passa a ser una part molt important de la mateixa, i per tant una part influent a la nostra psique.

Els efectes que pot generar són:

 • Augmenta l’estrès. Ja sigui a partir de les alertes constants, recordatoris com per l’accés continuat a quantitats ingents d’informació.
 • Provoca ansietat, entre altres coses por a perdre el mòbil, ja que s’ha desenvolupat una dependència.
 • Provoca insomni degut a la incapacitat de desconnectar.
 • Aïllament social, per incitar al sedentarisme degut a que tens accés a tot el que puguis desitjar des del menjador de casa teva.
 • Segons un estudi de la Universitat de Gotebörg ( l’ús prolongat del mòbil s’associa amb estrès i insomni en les dones. En canvi en els homes provoca insomni i depressió.
 • T’exposes de forma molt fàcil al ciberassetjament.
Un jove fent servir el mòbil al llit

“Per què aquesta magnífica tecnologia científica, que estalvia treball i ens fa la vida més fàcil ens aporta tan poca felicitat? La resposta és que simplement encara no hem après a usar-la amb encert.”

Albert Einstein

Consells per millorar la teva qualitat de vida

Si vols que els efectes anteriorment mencionats t’afectin el menys possible, et plantegem alguns recursos, que poden semblar obvis però que la majoria de la gent no els du a la pràctica.

Consells:

 • Intentar desconnectar, ser conscient de quan t’estàs excedint en l’ús del mòbil. Per ajudar-te a desconnectar és bona idea desactivar totes les alertes excepte les dels amics.
 • Netejar el telèfon de forma periòdica, ja que el telèfon i la seva funda és una font molt gran de gèrmens.
 • Intentar corregir la teva postura.
 • Dormir sense el mòbil. Carregar-lo lluny de tu i no fer-lo servir just abans d’anar a dormir, ja que això és una font important d’estrès i insomni.

Prova final

A continuació trobareu una prova per comprovar si heu après els comportaments adequats i quines conseqüències poden tenir el mal ús de les noves tecnologies com el mòbil.