El crowdfunding o micromecenatge, és una xarxa de finançament col·lectiu, normalment en línia, amb el qual es pot aconseguir dur a terme determinats projectes. Es tracta que els usuaris facin donacions econòmiques o d’altre tipus de forma altruista o a canvi d’alguna recompensa.

Aquesta eina s’utilitza per a tota mena de projecte: polítics, econòmics, socials com també artístics. En el cas dels emprenedors i autònoms, aquesta és una bona opció per poder donar vida a les seves idees. En aquest article presentem cinc dones amb projectes artístics, cadascuna en el seu àmbit, que han pogut portar endavant els seus propòsits gràcies al seu talent i amb ajuda del crowdfunding.

1. LITERATURA: N. K. JEMISIN

L’escriptora de ciència-ficció estatunidenca Nora K. Jemisin va poder dedicar-se a temps complet a l’escriptura professional gràcies a l’exitosa campanya que va realitzar a través de Patreon l’any 2016.

Fotografia de l’escriptora N. K. Jemisin

Abans de l’èxit a Patreon ja s’havia fet un lloc en el món literari gràcies a la publicació de relats com Non-Zero Probailities que li va permetre ser finalista als premis Hugo i Nébula. Un any després va publicar el primer llibre de la seva famosa saga la Trilogia de la successió. També ha publicat altres trilogies com The Dreamblood i La Terra Fragmentada. Totes aquestes, entre altres publicacions, li han atorgat nombrosos premis i nominacions. De fet, és considerada la primera persona a guanyar el premi Hugo a la millor novel·la tres anys consecutius. També ha treballat novel·lant el videojoc Mass Effect: Andromeda i el 2017 es va anunciar l’adaptació televisiva de la seva trilogia La Tierra fragmentada. Des de 2016 també compta amb una columna al The New York Times Book Review.

En la seva pàgina de Patreon pots subscriure-t’hi per 1 $, 2 $ o 5 $ al mes i que com més alta sigui la teva quota a més informació pots accedir. Normalment en el seu perfil penja contingut exclusiu de les seves narracions, fotos del seu gat, preguntes i respostes, entre d’altres.

2. IL·LUSTRACIÓ: KASEY GOLDEN

Moltes dones il·lustradores busquen mètodes de finançament per micromecenatge a l’hora de dur a terme els seus projectes. Trobem molts mètodes disponibles com per exemple el web Verkami gràcies al qual l’artista feminista p.nitas va poder crear el seu primer calendari l’any 2016. Tot i això Patreon segueix sent l’estrella a l’hora de donar suport econòmic a joves dones artistes. De totes les que podem trobar destaca la il·lustradora i youtuber Kasey Golden.

View this post on Instagram

I did #toonme plus a few others!

A post shared by Kasey Golden (@kaseythegolden) on

Instagram de la il·lustradora.

L’artista americana somia amb il·lustrar llibres infantils i el seu estil de dibuix reflecteix la seva passió perfectament. Els seus dibuixos, personals i simples són molt originals i criden l’atenció de tothom que els mira. Mentre treballa per aconseguir el seu objectiu, comparteix el seu procés mitjançant les seves xarxes socials com Instagram, Twitter i sobretot YouTube, plataforma en la qual compta amb més d’un milió de subscriptors.

Un dels seus últims vídeos a YouTube on es veu com crea una il·lustració pel #SixFanartsChallenge
Yoga Girl 3 – Una de les obres originals que l’artista ven a Storenvy

Al seu Patreon podem trobar 3 nivells de recompenses a 5 $, 10 $ i 15 $. Aquestes inclouen des de pàgines dels seus dibuixos per pintar fins a un servidor de Discord on ella dóna personalment consells sobre les obres dels Patreons que preguntin. L’artista també obté beneficis venent les seves obres originals a la seva botiga de Storenvy i làmines, adhesius i molts altres tipus de marxandatge a Redbubble.

Captura del Patreon de Kasey Golden

3. MÚSICA: La Otra

La Otra, cantautora madrilenya, és una altra de les artistes que ha aconseguit consolidar el seu projecte gràcies al crowdfunding. Aquest tipus de finançament li ha permès publicar tres discos de música, i ha acabat rebent més diners dels esperats. Ha usat plataformes com verkami o lanzanos.

La Otra
Portada del seu primer disc

Les seves cançons combinen varietat d’estils com el jazz, el rap, ritmes africans, influències de Chavela Vargas… Les lletres són ben reivindicatives i feministes, posen en relleu la manca de cures i afectes en la nostra societat. També tracta de mostrar el seu món interior amb molta sensibilitat, afirma que s’ha acostumat a “limpiar las heridas con música”. Des del 2011 fins avui dia, ha actuat en una gran diversitat de locals, festivals i països. Alguns cantautors o músics es neguen a treballar per a una discogràfica, i per això opten pel micromecenatge, assegurant-se així la seva independència.

Primera cançó finançada amb crowdfunding

4. ARTS ESCÈNIQUES: FANNY PIERRE

Fotografia de Fanny Pierre. Font: Web de l’actriu.

Fanny Pierre és una actriu belga. Va estudiar tres anys de formació professional al Laboratoire de l’Acteur a París amb el Pascal Luneau com a professor.

Des de petita somiava en convertir-se en artista, però quan va voler abandonar els estudis sent tan sols una adolescent per dedicar-s’hi els seus pares no hi van estar d’acord. Per aconseguir els diners que necessitava va crear “Els bojos desafiaments de Fanny”. Aquests desafiaments consistien a recol·lectar una quantitat determinada de diners. Aquests els reemborsaria set anys després als seus donants a canvi de desafiaments, serveis i apostes fora del comú. Això, de certa manera, ja va plantejar la idea d’optar pel finançament col·lectiu.

Se’n va anar a Los Angeles i va decidir provar sort. Actualment treballa com a actriu a Hollywood i s’està donant a conèixer encara més per mitjà de Patreon. En aquesta web de crowdfunding Fanny promociona cursos en línia per a actors. També publica els tipus de cursos que fa, juntament amb un enllaç dirigit a la seva pàgina web per inscriure’s.

Portfolio audiovisual on es veuen els anuncis on apareix Fanny Pierre.

5. FOTOGRAFIA: Jo-Anne McArthur

Jo-Anne McArthur és una fotoperiodista nascuda al Canadà que utiliza la plataforma Patreon no només per exposar i donar a conèixer el seu art, sinó per a reivindicar els drets dels animals

L’activista fa més de deu anys viatja per tot el món retratant el maltractament animal. També compta amb altres èxits professionals, tots relacionats amb els animals i la fotografia, com són la publicació de dos llibres, We Animals (2014), and Captive (2017), i la participació en el documental The Ghosts in Our Machine (2013) que narra la història de la seva lluita.

És la creadora de We Animals, un projecte que, mitjançant la fotografia, s’encarrega de visibilitzar les històries d’aquells animals que són usats i maltractats exclusivament per a l’ús de les persones. Les seves fotografies han estat usades en campanyes, llibres, vídeos i fins i tot per polítics en parlaments. La a fotoperiodista considera que la imatge és el recurs més immediat per a sensibilitzar a les persones i conscienciar-les de la situació. 

La plataforma Patreon doncs, és un dels mitjans que usa McArthur per a arribar a més gent i que tot aquell que vulgui ajudar a la causa pugui fer la seva aportació, subscrivint-se al nivell que vulgui, des de 5 $ fins a 500$ al mes. Així, a banda d’ajudar en la causa de We Animals també poden gaudir a canvi d’aquest art.

Aquests només són alguns exemples de com el micromecenatge pot arribar a ajudar a joves artistes. No dubteu en convertir-vos en patreons o mecenes i aportar el vostre gra de sorra a la cultura!