Què és Yuka?

Vídeo introductori de l’aplicació

Yuka és una aplicació de mòbil creada a França el 2017 per tres socis, Benoit Martin, el seu germà François Benoit i Julie Chapon. L’app permet escanejar els codis de barres dels productes, de manera que els identifica i puntua segons la seva qualitat. L’aplicació compta amb uns 700.000 productes alimentaris i 300.000 cosmètics registrats. Actualment, Yuka compta amb més de 10 milions de descàrregues.

El seu mètode per avaluar els productes alimentaris es basa en tres aspectes: 
  • La qualitat nutricional, amb un mètode de càlcul que la National Health and Nutrition Program ha dissenyat.
  • La presència d’additius, que els classifica per colors segons el seu grau de risc, i que es basa en dades aportades per la ciència.
  • La dimensió biològica que conté. 
En el cas dels productes cosmètics, té en compte el seu nivell de risc en funció dels seus impactes en la salut. Els ingredients els classifica en 4 grups:
  • Color verd: sense risc.
  • Color groc: poc risc.
  • Color taronja: risc moderat.
  • Color vermell: molt risc.

Quan aquest impacte és negatiu, Yuka et presenta recomanacions de productes semblants als que s’ha escanejat i que considera que són més bons per a la salut.


Les seves seccions

Yuka ofereix diferents apartats dins de l’aplicació que faciliten la navegació:
Una captura de pantalla dins l’app. Mostra com està distribuïda.

L’ Historial dels últims productes que ha escanejat l’usuari i de cada producte presenta les seves característiques, els seus ingredients i la seva puntuació. 

Opció d’escanejat.

Secció de recomanacions basada en els productes que s’han registrat. 

Estadística, amb dos gràfics per a cada tipus de producte, els alimentaris i els cosmètics, que presenten una estadística mensual de la puntuació i la classificació dels productes que s’han escanejat.

Barra de navegació per poder cercar els productes que t’interessen, saber la seva valoració i informació. Aquesta última secció només està disponible per a membres que han pagat la subscripció Yuka Prèmium que, a més a més, també inclou poder navegar per l’aplicació sense connexió i poder comptar amb un historial il·limitat.   

Crítica: desmuntant les bases

Criteris de l’aplicació

Un dels primers punts febles que salten a la vista quan es comença a utilitzar o analitzar és que, tot i que pretén fer-ho fàcil i comprensible per tothom, no té una base científica contundent, o manca de professionalitat. Els criteris establerts per determinar si un producte és bo o és dolent són una mica subjectius i no sempre tenen a veure directament amb el nutritiu que sigui: tenen en compte els additius que porti, o si és d’origen ecològic. 

L’aplicació de Yuka defensa una sèrie de criteris fixats per la valoració dels productes de la seva base de dades: un 10% es basa en una anàlisi per a determinar si la seva naturalesa és ecològica o no. Tot i que podríem pensar que aquest tipus de productes són menys perjudicials per a la nostra salut, la realitat és que “sostenible” no necessàriament equival sempre a “saludable.  Per exemple, si un aliment és reconegut generalment com a poc salubre, no deixarà de ser-ho encara que hagi sigut elaborat mitjançant processos molt més naturals. 

Alternatives qüestionables

Exemple de com es valoren els productes. En aquest cas, dos tipus de xocolates.

També, l’aplicació et mostra alternatives a un producte etiquetat de dolent o mediocre; en moltes ocasions les alternatives segueixen sent productes processats. A més a més, productes ben processats poden arribar a ser titllats de menys saludables que un d’ultra processat. Per exemple, la xocolata negra, que és un bon processat, és situada al mateix nivell (o inclús amb menys puntuació) que la crema de xocolata i avellanes, un ultra processat.

Tot alumne necessita un mestre

L’opinió dels nutricionistes envers l’aplicació és generalment dolenta. Per exemple, la nutricionista Beatriz Robles parla envers aquests criteris d’aquesta manera “Només el 60% correspon a una classificació nutricionista reconeguda. El 40% restant no obeeix a criteris científics ni és objectiva”. 

L’opinió dels usuaris normalment va lligada a la base de dades d’aquesta aplicació. És d’origen francès, i, tot i que els productes o costums gastronòmiques s’assemblen bastant a Espanya, es limita molt a la informació del seu país.

Per dins i per fora

A més a més d’identificar la informació dels aliments, Yuka també s’utilitza per a examinar els components dels productes cosmètics, tal com es va detallar anteriorment. Malauradament, es tracti del producte que es tracti, l’aplicació també compta amb crítiques molt negatives per part d’experts d’altres àrees. El doctor Antonio Clemente Ruiz de Almirón ho afirma convençut:  “Lo que hace este tipo de aplicación es promover el alarmismo y no creo que eso sea beneficioso para la gente”, comenta. 

El problema resideix en què l’app té en compte certes característiques que, encara que val la pena recordar-les, acaben sent atorgades d’una importància desorbitada (sobretot per a les persones sanes), fet que provoca aquest fenomen d’alarmisme al qual feia referència Ruiz de Almirón. Al cap i a la fi, tots els productes són sotmesos a controls de Sanitat i, per tant, cap usuari hauria de preocupar-se tant sobre els seus efectes.

Com a conclusió podem dir que l’app és bona per a guiar-se en quins productes afegir a la teva dieta, de manera superficial i sempre amb un criteri personal. Però no es recomana per especificar: poden haver-hi casos individuals que requereixin ajuda professional o cada cos és diferent. La idea de l’aplicació està bé, al cap i a la fi pretén simplificar la compra i la dieta saludable a l’usuari; però s’han de polir els aspectes negatius i perfeccionar la base.