Portem ja unes setmanes de confinament a causa del COVID-19 i sembla que les opcions d’entreteniment s’han esgotat, però la realitat és que encara existeixen moltes possibilitats. Una d’aquestes és l’aplicació Wattpad destinada principalment als adolescents. Amb més de 40 milions d’usuaris, et permet compartir i llegir històries d’usuaris d’arreu del món, convertint-se en l’opció perfecte per acabar amb l’avorriment.

Usuari utilitzant l’aplicació desde el seu Smartphone (Font pròpia).

EN QUÈ ES BASA?

Wattpad neix l’any 2006 a Canadà i des del 2009 està disponible tant per a iOS com Android. L’aplicació està pensada perquè lectors i escriptors puguin compartir les seves idees i inquietuds a través de les seves publicacions. Neix amb l’objectiu de convertir-se en una biblioteca mundial gratuïta i il·limitada. Tot i això, compta amb una subscripció Premium per 6,99 € al mes amb contingut exclusiu i sense publicitat.

ESTRUCTURADA EN FORMAT DE XARXA SOCIAL

A través de perfils, permet als usuaris interactuar de forma directa, compartint els seus gustos i aficions. Té l’opció, per exemple, de comentar i votar els capítols d’altres escriptors donant feedback directe a allò que s’està publicant. Això té un gran pes, ja que el llistat de categories de l’aplicació està organitzat en format rànquing, de manera que apareixen en primera posició aquelles històries amb més interacció. També permet crear grups amb altres usuaris, llistes de recomanació i, com qualsevol xarxa social, seguir a altres membres per estar al corrent de les seves publicacions.

LA INTERACTIVITAT COM A PUNT PRINCIPAL

Wattpad, a més a més, es posiciona com una plataforma On Demand. Igual que Netflix i Spotify et permet veure un contingut determinat quan vulguis i on vulguis i t’ho recomana segons les teves preferències. Però, el factor que la diferencia de la resta de plataformes és que, aWattpad, l’usuari està en contacte amb l’escriptor. Normalment es treballa sobre una història no tancada, de manera que l’escriptor està obert a les anotacions del públic i es pot adaptar a les seves necessitats. Aquest feedback prové dels comentaris directes que fidelitza al lector amb la història. 

Exemples de comentaris al capítol 2 de la Història “El Heredero de Peligro” de la usuària @Itsbeautifulove (22 d’abril de 2020).

ELS FANFICS, UNA CATEGORIA PRÒPIA

La classificació d’històries de Wattpad es divideix en diverses categories: acció, aventures, paranormal, humor, etc. Malgrat això, la més important són els fanfics, traduït al català com a “ficcions creades per fans”. Generalment s’elaboren en comunitat o fandom i és distribueixen per la xarxa. Els fans creen els seus mons utòpics on tenen tot el dret de canviar la mort d’algun personatge, les seves relacions amoroses, les ruptures, etc. En concret, a Wattpad els fanfics més populars són sobre la banda de música coreana BTS . La majoria d’aquests relats són històries amoroses en què apareixen alguns integrants del grup i altres personatges.

Captura de pantalla dels fanfics més populars de Wattpad. (20 d’abril de 2020).

ÈXITS QUE HAN TRASPASSAT LA PLATAFORMA

Wattpad ha revolucionat sense dubte el món editorial respecte a l’auto-publicació. Les històries més exitoses de l’aplicació han generat nombrosos best-sellers i sagues que les editorials no han volgut desaprofitar. Moltes històries, fins i tot, s’han arribat a convertir en pel·lícules. Un exemple d’aquest èxit és After, de l’autora Anna Todd. Aquesta jove va començar a escriure un fanfic sobre la banda One Direction. En pocs mesos va acumular més d’1,5 milions de lectures i l’any 2014 va publicar el llibre d’After de manera oficial.

Cartell promocional de la primera pel·lícula d’After.
Entrevista feta a Anna Todd a l’ABC News pel programa Nightline on es parla del fenomen mundial que s’ha convertit la seva publicació de Wattpad

La mateixa aplicació ofereix un sistema per aquells escriptors interessats a publicar físicament la seva història o portar-la la gran pantalla. Wattpad Studios és l’encarregat de posar-se en contacte amb editorials per poder donar-li cos a les històries.

COM RENDIBILITZAR LES TEVES PUBLICACIONS

Molts es preguntaran com es pot arribar a tenir èxit dins d’aquesta plataforma. Encara que no hi hagi una fórmula, sí que hi ha certes recomanacions que ajuden a viralitzar la teva novel·la:

  • S’aconsella interactuar a la plataforma: seguir a altres autors/es, votar novel·les, participar en fòrums, etc.
  • El més important de tot és la constància: publicar material periòdicament, mantenir el contacte amb els lectors, estar atent a les noves tendències, etc. 
  • Un tercer factor important són les paraules claus. Wattpad permet etiquetar les teves històries segons el contingut generat. Per tant, és essencial designar la teva publicació amb les etiquetes adequades (acció, ciència-ficció, fantasia…).

Una vegada la novel·la té un nombre elevat de visites, l’escriptor es planteja monetitzar la història amb el programa Paid stories de la mateixa plataforma, el qual li permet ser patrocinat per lectors. Però per poder formar part d’aquest programa, només es pot accedir mitjançant invitació. L’equip de Wattpad estudia i analitza la història per assegurar-se que té un argument únic i atractiu. Pels lectors es tracta d’una secció amb novel·les exclusives, a les quals només es té accés amb la compra de monedes virtuals.

CONCURSOS

Per últim, Wattpad disposa també de petits concursos organitzats pels mateixos usuaris, que estan oberts a qualsevol persona que tingui una història publicada a l’aplicació. El concurs més prestigiós són els Premis Wattys, els quals premien les millors històries basant-les en les diferents categories: popular, pujant i sense descobrir, per tal de proporcionar més possibilitats de guanyar per cada nivell. Per tant, si ets jove i t’apassiona explicar històries, aquesta és la teva plataforma. T’animes a participar?

The Wattys - Wattpad's Writing Awards
Imatge de capçalera dels Premis Wattys 2019.