El confinament ha aconseguit el que mai abans havia passat. D’una banda, la sobresaturació del contingut audiovisual dels usuaris que tenen les plataformes més generalistes, com Netflix o HBO. D’altra banda, l’avorriment dels que no se les poden permetre. Per sort, hi ha una solució per combatre això i gratuïtament per als estudiants universitaris. Tot i que és poc coneguda per alguns, MUBI és una plataforma de distribució audiovisual, que ha aconseguit el reconeixement de molts cinèfils, convertint-se en el que alguns anomenen un Netflix d’autor. Efe Çakarel la va crear el 2007 quan després de cercar entre milers de plataformes no va aconseguir trobar el clàssic In the mood for love a cap d’elles.

Logo de MUBI

Una plataforma VOD per un cinema alternatiu

“¿Un servicio de streaming? ¿Un conservador? ¿Un editor? ¿Un distribuidor? ¿Un amante del cine? Sí.”

Aquesta és la frase que trobem quan entrem a la pàgina web de MUBI. Ens permet entendre que no és una sola cosa sinó que engloba moltes opcions per als usuaris. Tanmateix, MUBI es caracteritza per ser un servei de streaming OTT (Over the top) que significa que l’espectador obté el contingut de manera directa. S’encarrega d’oferir pel·lícules de qualitat a diferents països. El punt més característic és el fet que aquestes canvien cada mes. Cada dia s’afegeix una nova pel·lícula o curtmetratge, i una altra deixa d’estar disponible. D’aquesta manera, la plataforma ofereix trenta dies per visualitzar la pel·lícula.

Publicitat de MUBI

Per tant, tal com planteja la publicitat presentada, MUBI permet a l’usuari estalviar-se hores escollint quin film veure.

Quant estàs disposat a pagar?

La plataforma ja ha pres exemple de les grans plataformes de contingut audiovisual i ofereix un tracte més individualitzat amb més varietat de tarifes. Si no ets estudiant, el preu de la subscripció mensual a MUBI és de 9,99€. També tens l’opció de subscripció anual per 95,88€, el que equival a uns 7,99€ al mes. Així i tot sempre tens l‘opció de fer una prova gratuïta de 7 dies sense compromís la primera vegada que et registres en la plataforma. També existeix l’opció de lloguer dels films, en aquest cas el preu és de 3,99€ per cada pel·lícula llogada. 

Pla a escollir de MUBI.
Pla a escollir de MUBI.

Què ofereix MUBI?

Aquesta plataforma centra el seu contingut generalment en clàssics del cinema, tot i que també podem trobar alguna estrena. Generalment es tracta de cinema independent, a causa del canvi constant de les pel·lícules la programació és molt variada i s’actualitza diàriament. 

Com fer servir la plataforma?

Com funciona MUBI

Per altra banda, la plataforma té una secció on es pengen articles, ja siguin notícies, opinions personals, entrevistes, etc. S’hi accedeix mitjançant el menú superior amb l’etiqueta notebook

A qui va destinat?

“MUBI, Netflix for people who want to stop just watching trash all the time”.

Christopher Hooton, 2015

El que ens vol dir Christopher és que MUBI està dirigit a un públic més específic i no a un públic molt més massificat com podria ser el target de Netflix. El contingut de MUBI és diferent poc convencional i trencador. Ells mateixos en la seva presentació diuen; Popular no sempre significa bo. Es tracta d’un cinema que potser no ompliria les sales de cinema de les grans ciutats però, si busquem per tot el món, trobaríem moltes persones interessades en aquest estil. 

En ser una plataforma gratuïta pels estudiants, és evident que l’empresa ha intentat cridar l’atenció a un target més jove que ara té l’oportunitat de gaudir de franc d’una oferta variada i diversa.

On vulguis, quan vulguis

Usuari utilitzant l’aplicació de MUBI

La plataforma MUBI ens presenta dues grans opcions per reproduir el seu contingut. D’una banda, promociona que podem veure les sèries i pel·lícules que ells disposen a qualsevol lloc i a qualsevol hora. És així com la plataforma està disponible en forma d’app en els mercats d’App Store i Google Play. L’aplicació permet descarregar pel·lícules en alta definició per veure-les sense connexió

MUBI pel televisor

D’altra banda, i com a segona opció, MUBI també destaca per trobar-se a la pantalla gran. Ens referim al televisor de casa o en dispositius que complementen el televisor amb reproduccions sota demanda com per exemple Apple TV, Chrome Cast, etc. La plataforma destaca que es pot veure en dues pantalles al mateix temps i pot estar disponible fins en cinc dispositius.

Taula amb totes les opcions per veure la plataforma MUBI
Taula amb totes les opcions per veure la plataforma MUBI

MUBI davant d’altres plataformes

Avantatges

  • Gratuïtat per estudiants.
  • Actualització diària.
  • Disponibilitat de pla mensual, anual i Pay per View.
  • Mode offline en l’aplicació mòbil
  • Reedició de clàssics.
  • Opció de prova gratuïta. 
  • Majoria de pel·lícules amb HD.

Desavantatges

  • Temps limitat (30 dies) per veure els films.
  • Manca d’opcions de subtítols en castellà i català en alguns films.