Logotip d'Ecosia
El logotip d’Ecosia canvia la lletra O pel símbol de la terra, envoltat d’un cercle vermell

Actualment, són múltiples les formes amb què els humans intentem ajudar a frenar el canvi climàtic i preservar el medi ambient. Moltes d’aquestes formes a vegades no estan al nostre abast, per això, la tasca de gent com Christian Kroll és tan essencial. Tasques com Ecosia contribueixen a donar l’oportunitat perquè tothom hi pugui col·laborar.

Kroll és el fundador de Ecosia, un cercador d’internet  que planta un arbre per cada cerca. La idea d’aquest buscador va sorgir després de que ell mateix realitzés un viatge pels cinc continents al finalitzar la Universitat. Durant aquell viatge, va visitar llocs com el Nepal o la Selva Tropical de Brasil i Argentina, on va poder contemplar de primera mà els problemes de desforestació existents al nostre planeta. 

Impacte de la desforestació a la selva tropical de Brasil
Impacte de la desforestació a la selva tropical de Brasil

Un cop a casa, Kroll va estar donant-li voltes a tot el que havia vist. Després de fer una exhaustiva investigació amb el seu equip, sumada a la idea d’un anterior projecte que va fracassar anomenat forestle.de, va sorgir el projecte d’Ecosia. El seu llançament es va realitzar el desembre del 2009, en la celebració de la XV Conferència sobre el Canvi Climàtic de l’ONU, a Copenhaguen.

Vídeo en què Christian Kroll, fundador d’Ecosia, explica com va sorgir el seu projecte

Però, què és i com funciona Ecosia?

Ecosia és un cercador per internet que treballa de forma similar a Google: indexa les pàgines publicades a la xarxa i les mostra a l’usuari amb un ordre determinat. Ecosia funciona amb les eines de Bing, el cercador de Microsoft. La diferència és que, quan l’usuari efectua una cerca, els beneficis relacionats amb aquesta no van a la companyia, sinó a fins solidaris i ecològics. També ho fan els ingressos per marxandatge.

Interfície del cercador Ecosia
Interfície del cercador Ecosia

Ecosia elimina les dades de les cerques dels usuaris en una setmana (Bing en quatre dies), mai comparteix les dades que generem, directament o indirectament, i xifra tota la nostra informació. Guarda exclusivament algunes dades analítiques per millorar el sistema (evitar spam o webs malignes, fer campanyes de màrqueting), però a diferència d’altres cercadors, permet a l’usuari escollir si vol que ho faci o no. Pots trobar més informació aquí.

Tornant a l’aspecte ecològic, els servidors que garanteixen el funcionament d’Ecosia treballen amb energies renovables. L’empresa berlinesa utilitza energia solar i planta arbres constantment contribuint a reduir la petjada de carboni. En aquest enllaç trobaràs informació sobre la gestió de carboni d’Ecosia.

Vídeo en què s’explica com funciona el cercador Ecosia

Quin és l’objectiu?

Membres d'Ecosia a Ethiopia
Membres d’Ecosia a Ethiopia

Ecosia té com a objectiu principal destinar aproximadament el 80% dels guanys a plantar arbres en les zones on és més necessari, com per exemple al Perú, Uganda, Nicaragua, Brasil, etc. D’aquesta manera pretenen que els arbres plantats contribueixin a assimilar la major part possible de CO₂ que l’humà emet en les diferents activitats que realitza, el que millora les condicions del sòl i crea microclimes que fan conservar i prosperar l’agricultura local. Així, ajuden també a conservar ecosistemes i a generar ingressos per a la població local. A Indonèsia, per exemple, lluiten per empoderar les comunitats locals per a lluitar contra els monocultius d’oli de palma. A més, també participen en el Movimiento Cinturón Verde a Kenia per tal de conservar la biodiversitat.

Vídeo on Ecosia ajuda els pobles de Burkina Faso a sobreviure gràcies a la repoblació d’arbres

Llavors, quin és l’impacte d’Ecosia?

Actualment, Ecosia ha aconseguit plantar més de 91 milions d’arbres a tot el món i compta amb més de quinze mil usuaris en actiu. Guanyen una mitjana de 0,5 céntims de mitja per recerca a través de la publicitat i calculen que necessiten unes 40 recerques aproximadament per plantar un arbre.

Fins al moment, el registre econòmic és d’uns 12.858.770 d’euros invertits per més de 9.000 zones de restauració. L’objectiu marcat es plantar mil milions d’arbres per aquest 2020, meta que els queda molt aprop en vista dels resultats.

Informe financer d'Ecosia del mes de Març de 2020
Gràfic publicat per Ecosia que mostra l’informe financer del mes de Març de 2020. De 2211060 euros ingressats, 1346345 van anar a parar a la plantació d’arbres, és a dir, un 60%.

Polèmica que ha generat

Tot i que Ecosia és una iniciativa positiva, basada en la sostenibilitat, no és immune a la controvèrsia que genera. Algunes de les crítiques i opinions més habituals es basen a dir que realment no compleixen l’objectiu primordial: plantar arbres. 

Hi ha qui creu que és simplement un motor de cerca capaç de ‘segrestar’ els resultats de cerca i posar anuncis en ells. És a dir, alteren la configuració del nostre navegador sense permís, obligant-nos a veure anuncis, fer ‘clic’ a enllaços de pagament, cedir informació privada, etc. També hi ha una crítica de la pròpia Ecosia pel mode en què Google s’ha establert com el cercador genèric, que s’explica en aquest article d’Hipertextual.

L'usuari fent ús d'Ecosia en un ordinador portàtil
L’usuari fent ús d’Ecosia en un ordinador portàtil

Altrament, tot i que sabem que Ecosia és real, es critica que les donacions destinades a la reforestació són ínfimes. No pot plantar tants arbres com per causar impacte real, i al capdavall és només una rentada de cara al capitalisme verd.

Finalment existeix també un estudi científic que afirma que plantar arbres ja no és una solució per eliminar el CO₂. Això desmuntaria tot el sentit del projecte.

Is Ecosia a Scam?, és el títol del vídeo en què Levi Hildebrand comprova i rebat les crítiques a Ecosia

Tot i les polèmiques que ha despertat, el que està clar és que són milions les persones que se sumen a la causa i que, si més no, demostren que hi ha una creixent conscienciació social i una forta tendència a contribuir en conservació del medi per part de la població.