Aplicació Zoetropic. Font: Google Play

Què és el cinemagraph?

La cinemagrafia o cinemagraph és l’art o tècnica d’animar una fotografia fixa dotant-la d’un subtil moviment. És a dir, tal com indiquen els dos termes que conformen aquest mot -cinema i fotografia-, les imatges es componen a partir de la combinació d’una fotografia, que constitueix la part estàtica de la imatge, i un vídeo, que li confereix un petit moviment repetit en bucle.

Es tracta d’una tècnica semblant als GIFs, ja que per a reproduir-la se sol utilitzar aquest format, però amb la diferència que en aquesta només és una petita fracció de la imatge la que està en moviment. D’aquesta manera, el moviment d’una part del subjecte exposat (per exemple, el cabell d’una persona) es percep com un moviment repetitiu o continu, mentre la persona es veu congelada.

 Els innovadors de la tècnica: Kevin Burg i Jamie Beck per publicitat de la marca Chopard.
Font: http://ves.cat/etwO

El terme per a referir-se a aquesta tècnica va ser inventat pels fotògrafs nord-americans Jaime Beck i Kevin Burg l’any 2011, quan la van utilitzar per a donar vida a un projecte de moda de la revista Vogue Magazine.

L’objectiu de la cinemagrafia és merament estètic: busca sorprendre a l’espectador i intentar crear un conjunt de sensacions més realistes que, amb les fotografies, encara no es poden arribar a transmetre.

El cinemagraph no ha pogut establir-se com a tendència a les xarxes socials. Font pròpia.

Tot i que fa uns anys va haver-hi un boom en la presència dels cinemagraphs a les xarxes socials, aquests no han aconseguit arrelar-se com a una eina d’ús recurrent. Així com els filtres o les històries d’Instagram s’han quedat com una funció integrada a les aplicacions, el cinemagraph ha patit anades i vingudes en la seva utilització. Mai s’ha solidificat però tampoc ha desaparegut. De tant en tant es pot observar repuntades en l’ús del cinemagraph a les xarxes.  

Zoetropic, el cinemagraph fàcil i ràpid

Zoetropic és una app que serveix per editar fotografies i afegir-hi trams de vídeo, és a dir cinemagrafies, altrament dit cinemagraph. Et permet convertir les teves fotografies en imatges en moviment que després podràs exportar fàcilment a Instagram i altres xarxes socials. L’accés a Zoetropic és gratuït pels usuaris de Google Play , però a l’Apple Store té un cost de 3’99€.

Cinemagrafia realitzada amb l’app Zoetropic. Font: http://ves.cat/etvH

Aprendre a utilitzar Zoetropic és molt intuïtiu i senzill gràcies al tutorial que t’ofereix l’aplicació i a la interfície orgànica que facilita obtenir aquests resultats. El procés de creació del cinemagraph es basa en un procediment amb fletxes que es dibuixen amb el dit. 

Per elaborar un cinemagraph amb Zoetropic s’han de seguir els següents passos:

 1. Inicia l’aplicació Zoetropic, obre l’opció new memory, escull la font (càmera o galeria) i selecciona la imatge.
 2. Utilitza l’eina màscara i pinta sobre la zona de la fotografia que estarà estàtica. Aquesta zona ha de quedar de color vermell. Si has de corregir errors, pots utilitzar l’eina esborrar i pots canviar la mida del pinzell.
 3. Per definir la secció amb moviment hi ha l’opció de seqüència o moviment. Si esculls moviment, has d’establir la direcció del moviment dibuixant petites fletxes per fer un moviment més detallat. Si esculls seqüència has de fer una fletxa llarga per fer corbes. Pots canviar la mida de les fletxes.
 4. També hi ha l’eina estabilització per a congelar un o més punts en la imatge. Els punts d’estabilització són de color vermell i es connecten formant una línia o una regió establerta.
 5. Per comprovar com queda la imatge hi ha l’opció de play i pots definir la velocitat del moviment.
 6. Finalment per guardar es va a guardar/exportar vídeo i podràs modificar paràmetres com la velocitat, les repeticions, la resolució i exportar-ho com a format MP4 o GIF. Tenir un usuari Pro/Club et permet exportar el vídeo sense marca d’aigua.
Exemple gràfic del procés resumit de crear un cinemagraph amb Zoetropic

A Zoetropic tens altres eines per anar més enllà en la creació del teu cinemagraph:

 • Amb l’eina de superposició pots accedir a una biblioteca d’animacions per afegir sobre la imatge.
  • Pots modificar la transparència de la capa de la superposició.
  • Pots canviar l’ordre de diverses capes d’animació.
  • Pots moure, editar, voltejar i accelerar la superposició.
 • Amb l’eina de text pots afegir textos al cinemagraph.
  • Pots ajustar la transparència del text.
  • Pots canviar l’ordre de diverses capes de text.
 • Amb l’eina d’ajustos de color pots utilitzar eines bàsiques per editar la imatge com:
  • Brillantor, contrast, matís, saturació i difuminar.
 • L’eina de tallar permet retallar la imatge en diferents formats. (Accés limitat a usuaris Pro/Club)
 • L’eina d’àudio permet afegir àudio des del dispositiu o des de la biblioteca Zoetropic.

Si amb aquesta explicació no en tens prou, et recomanem un tutorial per fer un bon cinemagraph.

Per què escollir Zoetropic?

Zoetropic permet traslladar tot el procés d’edició que originalment es feia amb dos programes i amb un PC a un sol servei a través de l’aplicació mòbil. El format és altament exportable i permet diferents formats. En partir d’imatges preses des del mateix mòbil no requereix una estabilització rigorosa que es pot aconseguir amb trípodes, tot i que són recomanables.

Actualment ja són més de 10 milions de persones que gaudeixen dels avantatges de Zoetropic. Una app dissenyada per persones amants de la fotografia amb ganes de deixar volar la seva imaginació i fer una pinzellada d’originalitat en les seves creacions. Fer fotografies en moviment d’una manera senzilla, entretinguda i encara més per aquests dies de confinament. Ara que ja saps què és això dels cinemagraphs comença a descobrir les eines de Zoetropic per donar vida als teus records.

Cinemagrafia realitzada amb l’app Zoetropic