SoloLearn, l’aplicació que et permet aprendre programació des de casa

SoloLearn és una aplicació mòbil per aprendre a programar (Joel Sasot)

SoloLearn, una de les plataformes per aprendre programació més populars del món, sorprèn amb la seva proposta pedagògica: continguts interactius i una xarxa social coder per crear una experiència lúdica i autodidacta que satisfaci a programadors de tots els nivells. Tot des d’una aplicació mòbil gratuïta i funcional de manera off-line, perquè res impedeixi aprendre programant des de tot arreu en qualsevol moment.

<p>, while, var, if… Cada vegada són més les persones que coneixen el significat d’aquestes paraules. I es que el futur està construït de zeros i uns. En conseqüència, qui s’hi vulgui moure amb facilitat haurà d’aprendre l’art i la tècnica per la qual es regeixen els bits: la programació.

Davant aquesta necessitat, SoloLearn ofereix la solució ideal a aquells qui, per necessitat o per passió, necessiten un cop de mà per assentar o ampliar la seva faceta programadora. Però sense explicacions farragoses: tot tractat perquè es pugui treballar en trajectes a la feina o a la universitat.

Ara bé, la plataforma promet una cosa més que tutorials: també és seu d’una xarxa social on coders veterans i novells interactuen per resoldre dubtes, discutir temes i desafiar-se mútuament amb reptes de totes les dificultats.

Aquí pots veure de primera mà allò que explicarem a continuació:

Programa amb el mòbil quan vulguis i des d’on vulguis

Un dels fonaments didàctics de SoloLearn és l’absència de barreres en l’ús dels seus continguts, accessibles des del navegador o a través de l’aplicació per Android i IOS. Paradoxalment, trobem la rendibilitat màxima en la versió mòbil, on hi ha disponibles de manera exclusiva els cursos especialitzats, algunes modalitats de xarxa social, el canvi d’idioma a rus o espanyol i l’aprenentatge off-line.

Tanmateix, la propietat que atrau usuaris a la recerca d’un passatemps o una eina de repàs és el fet de ser una plataforma que, tot i ser Freemium, limita el pagament de 49,99$ l’any o 7,49$ mensuals a funcionalitats secundàries com la retirada d’anuncis, l’obtenció d’informes de seguiment personalitzats i quatre cursos aplicats, dels quals es poden consultar les primeres lliçons abans de treure la targeta de crèdit.

Què puc aprendre amb SoloLearn?

L’oferta didàctica de la plataforma s’enfoca a 3 perfils de programador:

  • Dissenyador web: Engloba cursos separats d’HTML, CSS, JavaScript i JQuery, la biblioteca dedicada a simplificar l’ús de JavaScript a les pàgines web.
  • Analista de dades: Inclou un extens tutorial de Python, un d’introducció a l’SQL (comunicació amb bases de dades) i els mòduls especialitzats sobre Machine Learning i Data Science per a Python (només disponibles amb la versió PRO).
  • Desenvolupador Full Stack: Combina el curs de JavaScript amb dues de les seves variants de pagament, TypeScript i ReactJS, per formar el programador capaç de treballar per a client i per a servidor.

Una altra opció és emprendre el camí del disseny web des del servidor amb les 51 lliçons de PHP o dels llenguatges clàssics orientats a objectes com Java, Ruby, C i les seves variants C++ i C#.

Cursos de Llenguatges de programació disponibles a SoloLearn
Llenguatges de programació disponibles a SoloLearn

Mètode SoloLearn

Els materials que planteja SoloLearn aspiren a que puguis repassar i distreure’t en estones mortes sense tenir la sensació d’estar perdent el temps. En altres paraules, ve com a anell al dit a tots aquells que cerquen una metodologia d’ensenyament àgil, autodidacta i accesible des de qualsevol lloc.

Per complir aquest objectiu, s’explica la teoria de cada llenguatge mitjançant lliçons que tracten un únic concepte de manera breu i amb un exemple interactiu. A més a més, sempre van de parella amb una pregunta de tipus test o pràctiques de completar un codi per comprovar si s’ha interioritzat el contingut.

D’aquesta manera, a mesura que es completen les lliçons es van desbloquejant noves unitats cada vegada més avançades fins a obtenir el certificat final de cada llenguatge.

El comodí de la comunitat

Poques paraules espanten més a un estudiant que “examen”. Tranquil·litat! Si l’usuari es queda encallat en alguna pregunta –o no entén alguna explicació– compta amb l’ajuda de la comunitat: tota pàgina té un apartat de comentaris on molts opinen i moltes vegades demostren com arribar a la resposta!

I si ja sé programar?

Per aquells que ja dominen força algun llenguatge de programació, SoloLearn conté una sèrie de tutorials associats a aplicacions reals de la programació que han estat dissenyats conjuntament entre els administradors i els learners més experts.

En altres paraules, tot programador experimentat té l’oportunitat d’obrir el seu curs i transmetre els seus coneixements a la resta de comunitat. L’ocasió ideal per lluir-te una mica si en saps.

La Xarxa Social

L’aprenentatge de programació no és l’únic servei que ens ofereix SoloLearn. Allò que la fa destacar d’entre les aplicacions del seu sector, allò que li atorga el grau de “plataforma” és la xarxa social que ha construït al voltant de la programació: seguits i seguidors, publicacions, stories, xats…

Perfil de mostra d'un usuari de SoloLearn
Perfil d’un usuari de SoloLearn (Júlia Prats)

Quasi com Instagram o Twitter, però combinat amb una característica pròpia dels videojocs. Quina? Cada usuari té assignat un nivell d’experiència que pot incrementar a base d’avançar en els cursos; de guanyar altres usuaris a un mini Trivial Pursuit de 5 preguntes sobre un llenguatge; o de resoldre els reptes que la comunitat o els administradors plantegen per a cada nivell.

T’animes a programar?

Podem arribar a la conclusió que SoloLearn és un complement idoni per persones de tots els perfils que tenen la programació com a part de les seves vides. Formativa, lúdica i col·lectiva , és de ciència certa que ens trobem d’una de les aplicacions més completes del món digital.