Polítiques LGBT: Tinder en territori hostil

Foto de Christian Sterk a Unsplash

L’aplicació Tinder afegeix una nova característica, “Traveler Alert”, que alerta als usuaris de la comunitat LGBT quan viatgin a països on la diversitat sexual no està acceptada.


Prevenció davant la intolerància

Viatjar arreu del món és una realitat entre molts de nosaltres, tant com que utilitzar aplicacions per conèixer noves persones o futures parelles. Tot i això, no en tots els països existeix una llibertat per tenir tota mena de relacions sexuals i/o afectives. Països on certes orientacions sexuals no només no són acceptades, sinó que també estan criminalitzades.

Encara hi ha al voltant de 70 països on tenen lleis efectives per criminalitzar la comunitat LGBT.

Des de fa uns mesos, l’aplicació mostra als usuaris una notificació quan aquests es localitzen a un país on formar part de la comunitat LGBT està penalitzat i els informa que han d’anar amb molt de compte. A més, Tinder pregunta si volen que el seu perfil aparegui o no

Notificació de Tinder a usuaris localitzats en països intolerants.
(Tinder, 2019)

Tinder amb ILGA World

ILGA World és l’organització internacional de lesbianes, gais, bisexuals, transexuals i intersexuals. Aquesta treballa per garantir els drets humans de totes les persones amb la finalitat que tothom pugui viure en igualtat i llibertat.

Aquesta organització ha creat un mapa mundial amb diferents nivells de tolerància segons la seva legislació sobre l’orientació sexual. En aquest s’estableixen 8 nivells on el màxim seria la protecció constitucional davant la comunitat LGBT fins a l’últim nivell que seria la pena de mort.

Mapa amb les lleis sobre les orientacions sexuals en el món.
Mapa amb les lleis sobre les orientacions sexuals en el món. ilga.org

Hi ha 6 països on es condemna amb pena de mort a aquells adults que tenen relacions sexuals amb persones del mateix sexe.

Gràcies al treball i col·laboració d’aquesta organització , Tinder ha pogut establir les localitzacions on el “Traveler Alert” apareixerà. També han creat una sèrie de consells que poden ajudar els usuaris de l’aplicació, des de salut sexual fins a telèfons d’ajuda.

Europa tanca els ulls, Rússia contra els drets LGBT

Organitzacions com ILGA o Human Rights Watch porten anys denunciant les violacions de drets humans que es produeixen a Txetxènia, Rússia. La policia identifica identifica, detén i tortura les persones homosexuals, segons el diari Nóvaya Gazeta.

Tot i així, els portaveus de Txetxènia han declarat que és “una absoluta mentida i desinformació”, atès que, segons ells, “No es poden detenir i perseguir a persones que simplement no existeixen a la república”.

Les autoritats europees s’han limitat a demanar a Rússia que investigui què està passant amb tota aquesta situació.


El fet que el codi penal Rus no esmenti cap aspecte en relació a la comunitat LGBT, no vol dir que existeixi una plena llibertat d’expressió en el país en qüestió.

La diversitat sexual en el país és un tema tabú per una part de la població, ho podem veure al següent vídeo. A partir d’un únic vídeo no es pot generalitzar a tota la població, però si es fa una recerca a la xarxa es poden trobar més exemples.

No s’esmenta cap aspecte al codi penal, com hem dit abans, però segons l’informe de l’Homofòbia d’Estat que va fer l’organització ILGA World, el país va obligar a dissoldre la Xarxa LGBT Russa i la seva comunitat perquè les publicacions que feien a les xarxes socials “neguen els valors familiars, propaguen relacions sexuals no tradicionals i constitueixen una falta de respecte als pares i a altres membres de la família