Fa poques setmanes es va dur a terme la presentació de l’iPad Pro 2020. El nou dispositiu d’Apple, tal com s’explica en el següent interactiu, incorpora un nou maquinari que permet, entre d’altres, augmentar considerablement la seva potència.

Ara, hem demanat a cinc col·laboradors quina és la seva opinió després d’uns dies utilitzant-lo. Sense cap mena de dubte, ens afegim a la dieta de la poma gràcies a aquesta nova tauleta. T’expliquem l’experiència!

L’iPad Pro del dissenyador gràfic

L'iPad Pro d'un dissenyador gràfic.

A diferència d’alguns companys, l’iPad és una eina de treball que utilitzo des de fa anys. Ja anava mentalitzat que no podria arribar a substituir tota la parafernàlia que utilitzo normalment, però l’aventura ha tingut la seva gràcia. Els dies que he tingut el dispositiu m’han fet veure el principal problema de l’iPad Pro: Algunes aplicacions que utilitzo normalment no estan disponibles a l’App Store.

La Creative Cloud d’Adobe és primordial. Però, per desgràcia, la majoria d’aplicacions que trobo són versions alleugerades. L’iPad és una eina de gran ajut a l’hora de fer esbossos o petites feines que requereixen més precisió a l’hora de traçar o dibuixar.

Dit això, cal fer menció de l’Apple Pencil que, en conjunt, i amb la qualitat de la pantalla i la rapidesa del nou xip A12Z Bionic, fan que l’experiència d’ús sigui molt millor que la de l’iPad Pro del 2017, que ha estat el dispositiu utilitzat fins ara.

Veredicte: L’iPad és perfecte per a petits dissenys o per a dibuixar. Si volem extreure’n tot el suc, l’haurem de combinar amb programari d’ordinador.

La tauleta d’un desenvolupador

De nou, Apple se supera en termes de programari, fent que la nova versió sigui encara millor. Tanmateix, encara hi ha alguns sectors on aquest dispositiu no acaba de fer el pes. Parlem, per exemple, del servei que em pot fer com a desenvolupador d’aplicacions: És fàcil programar en qualsevol llenguatge a través d’aquesta tauleta? La resposta personal és que no. Tot i que a poc a poc arriben noves aplicacions enfocades a aquest sector, encara trobo poques eines disponibles i que, alhora, són massa senzilles.

Apple hauria d’escoltar a totes aquelles persones que reclamem una solució nativa i que permeti aprofitar tot el potencial.

Veredicte: Si dediques bona part del temps desenvolupant aplicacions, l’iPad no és un dispositiu que et recomani.

La visió d’un DJ utilitzant l’iPad Pro

La nova tauleta de la marca de la poma presenta una versatilitat increïble. No obstant això, pel que fa a la feina d’un DJ, les opcions que presenta el dispositiu es queden curtes. L’iPad Pro permet instal·lar aplicacions que simulen software DJ força interessants per experimentar amb les cançons. El problema però, es troba en el fet que totes les aplicacions se centren en l’apartat d’efectes sonors. Deixen a banda, per tant, els aspectes de la mescla, fet que els fa poc pràctics a l’hora de punxar. Per altra banda, cal destacar que hi ha controladors compatibles amb l’iPad Pro que en certa manera solucionen el problema de la mescla, ja que podem controlar directament els canals i els plats des de la taula. Malgrat això, la gestió d’arxius no és pràctica i algunes funcions de la controladora poden quedar desactivades.

Veredicte: Si bé és cert que connectat a una controladora compleix els requisits mínims per punxar, no confiaria en l’iPad Pro per dur a terme una sessió de gran format.

L’opinió del creador de contingut audiovisual

L'iPad Pro d'un creador de contingut audiovisual.

Tot i que és un dispositiu molt potent i útil per a moltes activitats, l’iPad Pro m’ha servit de molt poc. Com a creador de contingut multimèdia he d’emmagatzemar i processar molta informació, però el gestor de tasques de la tauleta no és suficientment bo. A part de no comptar amb aplicacions d’edició de so o video que estiguin a l’altura i es puguin considerar professionals. En definitiva, l’iPad em pot servir per capturar contingut per a després processar-ho a l’ordinador o editar imatge amb Photoshop Express. A part d’això i on si he trobat de gran utilitat la tauleta, ha estat a l’hora de controlar el contingut a apps com Youtube Studio.

Veredicte: Crear contingut audiovisual requereix molts recursos. Recursos que l’iPad no té de moment i que fan que no sigui compatible dins d’aquest món.

Viatjar i dissenyar videojocs amb l’iPad

L'iPad Pro d'un creador de videojocs.

Mai abans havia sortit de la meva zona de confort programant videojocs. Normalment utilitzo l’ordinador i programes especialitzats per realitzar aquesta tasca. No obstant això, la setmana passada aprofitant que marxava de viatge, vaig deixar l’ordinador a casa i vaig fer ús exclusiu de l’iPad Pro. Al principi no tenia molt clar això d’utilitzar una tauleta per desenvolupar videojocs, ja que no sabia si podria realitzar correctament totes les tasques. Els problemes van arribar a l’hora d’utilitzar les aplicacions, no tots els recursos dels quals disposo a l’ordinador estaven disponibles, però utilitzant aplicacions com GameSalad o Unity vaig poder fer part de la feina. Em va sorprendre gratament l’escàner LiDAR. Fins ara no havia treballat amb realitat virtual in situ i sense dubte em servirà per a futurs projectes.

Veredicte: M’ha sorprès i molt la versatilitat i les funcions que aporta l’iPad, no substitueix a un ordinador -ni de bon tros-, però passarà a formar part del meu equip de treball.