BSafe, una aplicació per minimitzar l’assetjament al carrer

Cada cop són més els casos d’assetjament que es donen al carrer tant de dia com de nit i és per això que la companyia Mobile Software AS ha llançat al mercat una aplicació anomenada BSafe amb l’objectiu de reduir l’elevada xifra de víctimes d’assetjaments i abusos. De la mateixa manera, actualment podem trobar d’altres aplicacions que també lluiten per combatre l’assetjament.

Aplicacions per facilitar la seguretat al carrer

Algun cop has sentit por al caminar sol/a pel carrer? La nova aplicació BSafe, amb l’eslògan “Never Walk Alone”, permet avisar en tot moment de qualsevol risc en que un es pugui trobar. Aquesta aplicació, disponible tant a Android com a IOS, té diferents funcions que poden resultar molt útils en una situació de perill.

El seu element més característic és el SOS button. En cas de trobar-se en una situació de possible risc, permet avisar a aquells contactes del telèfon mòbil que també disponen de l’aplicació amb un missatge en senyal de socors amb la localització. Al mateix temps, poden escoltar i veure el mateix que la víctima en temps real, a través del telèfon.

Aquest botó es pot activar a través de la veu amb la Voice Activation. Un mateix ha de predeterminar les paraules clau, que seran les que posaran en marxa les funcions del botó. Encara que el telèfon estigui dins d’una bossa o la butxaca d’una jaqueta, l’aplicació és capaç de sentir les paraules clau.

Una altre funció molt interessant que té aquesta aplicació és la Fake Call. Al trobar-se en una situació incòmode o desagradable, es pot configurar una trucada fictícia. S’introdueix el nom de la persona que suposadament està trucant i el moment en el qual es vol que es realitzi la trucada.

Quan s’ha arribat al destí final, es pot tornar a compartir la localització amb els contactes que també posseeixen l’aplicació. Aquesta és una bona opció si es necessita ser recollit a un punt en concret.

També existeix el Timer Alarm. Aquest defineix el temps que es vol que l’aplicació rastregi la localització. Si abans de que hagi passat el temps determinat no s’ha arribat al destí final, l’aplicació envia un missatge avisant a tots els contactes d’un possible risc.

Captura de l’aplicació. Les funcions es poden veure a la part inferior
Vídeo del funcionament de BSafe

Per tot l’esmentat anteriorment, BSafe és una molt bona aplicació. No obstant, aquesta no és gratis: Per començar, et deixen 30 dies de manera gratuïta. Quan s’acaba aquest període, hi ha dos metodologies de pagament: Setmanal, que costa 1,99€, o anual, que costa 75,99€. Si no es vol pagar, l’única funció disponible és el rastrejament de la localització; funcions com el SOS Button o la Fake Call són de pagament obligatori.

El fet que no sigui gratuïta pot fer que molta gent no se la pugui permetre i, per tant, no l’adquireixi. De tota manera, si es té la possibilitat de descarregar-se aquesta o qualsevol altre aplicació que estigui relacionada, és una bona inversió per tot el que ofereixen.

La web de l’aplicació té un apartat on es poden llegir ressenyes fetes per usuaris i usuàries d’aquesta. Moltes parlen sobre com haguessin pogut evitar situacions desagradables si haguessin sabut de l’existència d’aquesta aplicació des d’un principi. Això demostra que tota mesura és poca per ajudar a prevenir l’assetjament al carrer, ja que persones, majoritàriament dones, pateixen diàriament situacions de risc.

Algunes ressenyes fetes per usuaries de l’aplicació

L’assetjament als carrers

Segons l’organització Stop Street Harassment, l’assetjament al carrer són “comentaris, gestos i accions no desitjades, realitzades per la força a una persona desconeguda en un lloc públic i sense el seu consentiment”. Malauradament, aquest tipus de violència s’està normalitzant, ja que tres de cada quatre dones a Espanya han patit assetjament al carrer, xifres que es poden considerar alarmants.

Noia en un autobús de nit. Foto de João Jesus

També són molt preocupants tots els casos que no es denuncien. Per exemple, al metro de Nova York, el 96% d’assetjament i el 86% d’agressions sexuals no es denuncien ni s’informa sobre elles.

Per una altre part, un altre tipus d’assetjament al carrer del que no es parla tant és el que pateixen els homes. Als EUA, un 25% han estat assetjats (dins d’aquest tan per cent hi ha més homes homosexuals que heterosexuals). La forma més habitual d’assetjament en homes és l’homofòbia.

L’espai públic és el lloc on es pot trobar més aquest tipus de violència. És per això que moltes persones es senten insegures caminant soles pel carrer. L’existència d’aplicacions com l’explicada anteriorment poden arribar a ser de gran ajuda.

Una noia explica com l’aplicació BSafe l’hagues pogut ajudar a evitar una espantosa experiència

Altres aplicacions per combatre l’assetjament al carrer

Actualment, el mercat de les aplicacions per a dispositius mòbils és pioner al país. És per això que hi ha una competència evident entre les diverses aplicacions que proporcionen diferents serveis per millorar la qualitat de vida de la gent. Així doncs, BSafe de Mobile Software AS no és l’única app que forneix seguretat en cas de caminar sol/a pel carrer; n’hi ha d’altres que presenten un servei similar però amb altres prestacions:

  • Companion és l’app que et permet enviar la localització i el recorregut als contactes escollits. Es troba disponible tant per usuaris d’Android com d’Apple.
Logo de l’app Companion
  • LIFE360, a diferencia de les anteriors, permet marcar les zones per on l’usuari acostuma a passar de forma habitual. D’aquesta manera, en cas de sortir d’aquestes zones, els contactes rebran una notificació mostrant la ubicació.
Logo de l’app LIFE360
  • My Safetipin actua com a radar, enviant alertes si l’usuari entra a zones que estan considerades insegures segons la seva puntuació.
Logo de l’app My Safetipin

Així doncs, només havent dit alguns exemples, son moltes les aplicacions destinades a reduir el nombre de víctimes d’assetjament i que es preocupen de proporcionar un sentiment de seguretat i alleujament en cas de caminar sol/a. Això demostra la importància que tenen i la falta que avui en dia, malauradament, encara fan.

*Les imatges i captures les quals no se’ls hi ha atribuït un autor han estat realitzades per ©quarantineclub.