Necessitem desconnexió digital?

Fotografia extreta de: http://www.sumandohistorias.com/a-fondo/la-adiccion-movil/
La societat viu enganxada al telèfon mòbil.

Avui en dia podem utilitzar el mòbil per pagar, mirar les xarxes socials, jugar, consultar qualsevol mena d’informació… En definitiva, vivim connectats.

Per una banda, tenir accessibilitat instantània a tots aquests recursos ens aporta moltes facilitats al dia a dia, però, per altra banda, pot arribar a crear una gran dependència. El principal problema amb aquesta addicció és, igual que a la resta de dependències, que costa molt de superar. Amb tots aquests serveis a la nostra disposició, el mòbil consumeix gran part del nostre temps sense que ens n’adonem. Per aquest motiu, Google ha creat Envelope, una aplicació per ajudar-nos a desconnectar del mòbil.

Ús i funcionament d’Envelope

Envelope transforma el nostre mòbil, convertint-lo en un dispositiu molt més simple que només permet rebre o realitzar trucades, i utilitzar la càmera. Evidentment, aquesta transformació és temporal, i quan desitgem tornar a tenir el nostre dispositiu en plenes facultats, només hem de desactivar l’aplicació. Un cop desconnectats d’aquest mode, Envelope ens enviarà un missatge amb el temps que hem aconseguit mantenir-nos a l’aplicatiu.

Plantilla per a poder realitzar el sobre d’Envelope.

La transformació a un dispositiu més simple consta d’un procés molt senzill. Només cal descarregar un PDF, imprimir-lo i seguir les seves instruccions. Amb elles crearem un sobre per introduir el mòbil amb dues versions possibles: una on el nostre dispositiu es convertirà en una càmera, i una segona en la qual el nostre mòbil passarà a ser un telèfon convencional. El sobre farà que només puguem veure quan s’il·luminen els botons que ens ajudaran a guiar-nos a través de les seves funcions.

Per poder començar a interactuar caldrà posar l’smartphone dins del sobre i entrar a l’aplicació. Tot i existir un paper entre la pantalla i el nostre dit no notarem la diferència, ja que les pantalles actuals dels nostres dispositius son molt sensibles i detectaran els moviments sense problema.

L’únic inconvenient que té aquesta aplicació és la disponibilitat, ja que només està activa per al Google Pixel 3a. Però no cal fer saltar les alarmes tan aviat, perquè també podem trobar-la a Github, la plataforma col·laborativa per a desenvolupadors. Google ha decidit que el seu codi sigui obert i gratuït, així tothom qui vulgui pot afegir-hi noves funcions i fer-la accessible per a qualsevol dispositiu.

Podeu veure el vídeo promocional d’Envelope clicant aquí.

És útil l’aplicació?

Ha quedat més que clar que Envelope ha nascut amb molt bones intencions, però encara li queda molta feina per ser una opció real per a la gent. Al cap i a la fi, quan comprem un mòbil d’última generació, amb les infinites possibilitats que aquest permet, no el volem transformar en un telèfon fixe.

Qué son las Apps para móviles
Tipus de funcions que pot realitzar un smartphone actual.

La idea és molt bona, però potser no està ben enfocada en la narrativa de la societat actual. L‘addicció de la població a aquests dispositius és molt gran, i caldria molta força de voluntat per superar-la només amb una manualitat de paper. Ara per ara, Envelope es troba en una fase de desenvolupament, però té potencial per, en un futur, ser la solució definitiva a la dependència de la societat als dispositius digitals. Cal tenir en compte que, en aquests casos innovadors, la coneguda empresa Google no acostuma a decepcionar.