Transforma el teu Samrtphone en un visor d’hologrames.

Sembla mentida però ara pots convertir el teu smartphone en un visor de vídeo hologràfic 3D de la manera més simple que et puguis imaginar, amb una caixa de CD!

L’any 2015, el youtuber Mrwhosetheboss va publicar un videotutorial de com crear aquesta genialitat que resulta ser un simple projecte de bricolatge on inclús els més petits hi poden col·laborar. El vídeo va sorprendre tant als usuaris de YouTube que va resultar sent viral. Simplement hem de combinar la nostra creació amb un vídeo ja preparat per reproduir hologrames i d’aquesta manera aconseguirem una impressionant il·lusió.

Materials a utilitzar:

 • Full quadriculat
 • Regla
 • Llapis
 • Retolador
 • Caràtula de CD
 • Cúter
 • Cola cianoacrilat (Loctite)
 • Smartphone

Passos a seguir

Dibuixa el trapezi
 1. En primer lloc agafarem el paper quadriculat i amb el llapis i la regla dibuixarem un trapezi amb les següents dimensions: 1 x 6 x 3’5 cm. Traçarem la forma amb l’ajuda del retolador i el regla perquè ens quedin els costats rectes.
 2. Un cop tenim la figura, la retallem amb les tisores i la col·locarem sobre la caràtula de CD. Agafarem un retolador permanent i amb la plantilla copiarem el trapezi a la caràtula. Repetirem aquest pas fins aconseguir quatre trapezis exactament iguals.
 3. Seguidament agafarem el cúter i tallarem amb molt de
  Talla el plàstic aplicant una mica de pressió

  compte les quatre peces. Consell: a l’hora de tallar fes unes primeres marques del contorn de la figura. Després has d’exercir més pressió sobre les marques però repetides vegades. Finalment, fes una mica de força amb les mans per acabar de trencar la caràtula per les zones desitjades.

 4. Tot seguit, polirem els costats de les peces perquè en quedin el més llises possible. Aconsello que amb una mica d’alcohol es treguin les marques del retolador.
 5. A continuació, utilitzarem la cola de cianoacrilat per
  Enganxa els quatre trapezis

  enganxar els costats dels quatre trapezis de manera que crearem una pena de piràmide. Aquesta peça serà clau per a l’efecte de l’holograma.

 6. Ja ho tenim gairebé tot, ara només ens falta un vídeo que reprodueixi el mateix vídeo en quatre direccions, i quan aquests es reflecteixin a les cares de la piràmide, semblarà un holograma 3D flotant! Aquí tens un vídeo amb diferents models d’hologrames però a Youtube en pots trobar mil més.
 7. Finalment, col·loquem la piràmide a sobre del mòbil centrada entre els quatre vídeos i podràs veure el vídeo és reproduït en forma d’holograma dins la piràmide!

 

 

Per mala sort, això no és un holograma 3D de debò ja que utilitza vídeos en 2D per simular aquest efecte. Un veritable holograma és un sistema de fotografia tridimensional que reprodueix un objecte 3D usant raigs làser dividits.

La història de l’holografia resulta increïble, avui en dia està en plena investigació, tot i així ja ens la podem anar trobant en la nostra vida quotidiana, per exemple, en l’assistència d’aeroports o als concerts de Hatsune Miku, una cantant japonesa fictícia de pop molt coneguda.