La realitat augmentada arriba a Google Maps

L’aplicació de mapes de Google utilitzarà la càmera del dispositiu per escanejar l’entorn i representar fletxes i altres símbols sobre el món real

 

Va ser durant el Google I/O de 2018 quan el gegant tecnològic americà va decidir presentar la seva aposta per la realitat augmentada a Google Maps. Un any després de la presentació, aquesta novetat està començant a arribar als primers dispositius en versió de prova i les primeres impressions dels que ho han pogut provar ja deixen clar el potencial de la nova eina.

Realitat augmentada

Les indicacions que ofereix Google Maps en Realitat Augmentada.
Les indicacions que ofereix Google Maps en Realitat Augmentada

Ja fa uns anys que aquesta nova tecnologia va arribar al gran públic de les mans de l’èxit del videojoc Pokémon Go, ara però, la Realitat Augmentada ha fet el pas a cotes més útils. La idea és senzilla: quan estiguem caminant pel carrer, podrem habilitar la navegació en realitat augmentada. Serà llavors quan l’aplicació activarà la càmera del nostre smartphone perquè veiem les diferents senyalitzacions sobre la imatge en temps real que mostra el nostre dispositiu.

Com funciona?

Segons ha explicat Google, aquesta funció farà servir una nova tecnologia, a la que han anomenat “localització global”. Aquesta permet combinar el GPS del nostre mòbil amb els serveis de Street View i el machine learning. És a dir, quan vulguem fer servir la funció, només haurem d’apuntar amb la nostra càmera i, gràcies al machine learning s’identificaran diversos punts de referència basats en les imatges d’street view. Amb aquest nou mètode també millorarà l’exactitud de la nostra ubicació.

Pel que fa a la interfície, aquells que l’han pogut provar asseguren que és molt clara i no crea confusions. Veurem fletxes d’una mida considerable amb textos molt grans que semblaran estar “flotant” sobre el món real. Per acompanyar aquesta informació, Google ha deixat un espai a la part inferior de la pantalla on hi haurà una imatge del mapa amb el caminet de punts blaus que estem acostumats a veure.

Al cotxe

La realitat augmentada a Pokémon Go
La realitat augmentada ja es va donar a conèixer en videojocs com Pokémon Go

De moment Google ha deixat molt clar que aquesta nova funció no servirà mentre estiguem conduint. El fet de que haguem d’estar pendents de la pantalla fa que sigui radicalment incompatible amb la conducció. Fins que no apareguin noves solucions, l’aposta de Google per la navegació a la carretera continuarà siguen la veu, més o menys robòtica, a la que ja ens hem acostumat.

La realitat modificada

La Realitat Augmentada no és l’única de les tecnologies que s’estan començant a obrir pas, també comparteix sector amb la Realitat Virtual (VR) i la Realitat Mixta (RM):

  • La VR permet a l’usuari submergir-se en un món virtual fent servir unes ulleres especials.
  • La RM, en canvi, serveix per posar imatges digitals sobre un entorn real, així com passa amb la realitat augmentada, però la diferència és que en aquest cas l’usuari pot interactuar amb els objectes.

A Espanya, els negocis relacionats amb aquestes noves tecnologies han crescut un 86,6%, segons l’Informe XR de 2018. La majoria de projectes amb realitat modificada, segons el mateix estudi, es divideixen entre entreteniment (16%), màrqueting (15%) i educació (15%).