Noves formes de comunicació «millenial»

Noves formes de comunicació millenial

Del «XQ» a les notes de veu

Amb l’arribada de les noves tecnologies, la missatgeria i les trucades de telèfon s’han anat quedant enrere. Fa uns anys, era molt freqüent deixar un missatge de veu si no et contestaven una trucada. Un cop l’altra persona l’escoltava, s’intentava posar en contacte amb tu.
Va ser per aquesta època també quan va néixer la missatgeria instantània, gràcies als SMS. Aquesta va ser la primera possibilitat d’enviar i rebre missatges escrits a través del mòbil.

Aquest mètode, però, va anar quedant obsolet amb els anys, i actualment la gent ha començat a utilitzar sistemes de missatgeria instantània com Telegram, Line o la més famosa, WhatsApp. En aquesta última, fins a l’any 2013, se’t permet enviar i rebre missatges només escrits. Va ser en aquest any quan van fer una actualització que va transformar la manera de comunicar-nos per WhatsApp. L’actualització incorporava les notes de veu, de manera que va fer possible enviar gravacions d’àudio instantànies de fins a 15 minuts de duració. Així, d’alguna manera s’ha tornat al sistema del principi, ja que qualsevol pot enviar una o diverses notes de veu a una persona, i aquesta li respon quan les rep.

 

Una nova forma de comunicació

Notes de veu a WhatsApp
Com s’envia una nota de veu

Davant l’èxit que va tenir aquest nou model de missatgeria, l’aplicació ha anat fent millores. Una d’elles és que ja no s’ha de mantenir polsat el botó mentre s’està gravant. L’última que ha realitzat és escoltar els àudios en cadena. D’aquesta manera, és possible escoltar totes les notes de veu seguides sense haver de fer res. Per saber quan comença un nou àudio, l’aplicació emet un petit soroll que ho indica.

D’alguna manera, les notes de veu han canviat la forma que es tenia abans d’utilitzar el WhatsApp. El més freqüent era enviar missatges curts i directes, semblants als que s’enviaven amb SMS; però ara això ha canviat. Les notes de veu de WhatsApp permeten fer àudios de fins a 15 minuts. Per tant, s’ha passat d’escriure missatges curts a enviar àudios de llarga durada explicant tota classe de coses: des de com t’ha anat el dia fins per què has arribat tard a la feina. La majoria d’aquestes coses anteriorment s’explicaven en persona o per telèfon, i quan ja feia estona que havien passat.

Els que fan més ús d’aquesta eina són sense dubte els joves i els adolescents. Les notes de veu tenen gran utilitat quan no hi ha temps d’utilitzar el teclat, o tens les mans ocupades; però també pot arribar a ser una substitució a les trucades de veu, un mode sistemàtic de comunicar-se. És tal el succés que han tingut, que fins i tot hi ha cançons que en parlen, com aquesta: https://www.youtube.com/watch?v=DYbY7DCieQw

S’acaben les notes de veu interminables

Els joves es comuniquen a través de notes de veu.
Jove enviant notes de veu

Des del llançament de les notes de veu a WhatsApp, la majoria d’aplicacions de missatgeria també les han incorporat, com Facebook Messenger o Instagram.

Aquest últim va fer la modificació fa relativament poc temps, però va afegir-hi una característica que el fa més interessant. Qui no té un amic que li envia notes de veu de 5 minuts? I que ho fa per explicar una ximpleria, o bé s’enrotlla com una persiana? La realitat és que tothom en té mínim un. Cada cop que veus un missatge d’aquesta persona, t’entren les ganes d’eliminar-te el WhatsApp. Amb Instagram només és possible enviar notes de veu d’un minut de durada com a màxim. D’aquesta manera, t’estalvies molts àudios de veu innecessaris i s’acaben les notes de veu interminables.

D’una manera o d’altra, les notes de veu han arribat per quedar-se, i així ho faran durant molt temps.