Minerals de sang: una mirada a través de la pantalla

Els metalls presents als nostres aparells electrònics han finançat una violència indescriptible a països centreafricans. Parlem dels ‘minerals de sang’ tan imprescindibles per als nostres smartphones com carregats de culpa.

Minerals conflictius

Darrere d’aquesta pantalla sobre la que estàs llegint ara mateix hi ha or, estany, coltan, tungstè, cobalt, entre d’altres minerals procedents de zones en conflictes bèl·lics.

Miners treballen per extreure terra, fang i pedres d’una mina a Baru, Mongbwalu. El novembre de 2012 van trobar en aquesta vall un jaciment d’or i des d’aleshores més de deu mil treballadors, comerciants i soldats hi han acudit per explotar la seva fortuna. L’accés a l’or ha estat una de les principals causes del conflicte armat a la província d’Ituri. Foto: Marcus Bleasdale

Potser t’estaràs preguntant: “Què té a veure el coltan del meu mòbil amb la guerra civil del Congo (de la que segurament no havies sentit a parlar)?” Doncs, desgraciadament, molt. Els components minúsculs que conformen el teus aparells electrònics contenen materials que perpetuen un conflicte enorme.

L’extracció i compra-venda dels ‘minerals en conflicte’ està estretament lligada al finançament de grups armats. A regions com Kivu del Nord (A l’est de la República Democràtica del Congo) més de 70 milícies es disputen el control del territori: tant dels abundants jaciments de recursos naturals com dels esclaus que hi treballen. Aquests minerals, que una vegada extrets creuen la frontera cap a països limítrofs, viatjaran per tot el món per acabar convertint-se en el mòbil que ara mateix tens entre les mans. Les persones que s’encarreguen de desenterrar-los viuen en una pobresa extrema, en paral·lel a la incommensurable fortuna que extreuen del seu sòl.

 

La desconnexió de la societat hiperconnectada

A la darrera edició del Mobile World Congress, la gran cita anual de la telefonia mòbil,  no hi faltava cap gran marca. Durant quatre dies, la ciutat de Barcelona es proclama com la capital del mòbil. Tanmateix, l’absència de dos dels actors principals en aquest procés de producció, el Congo i el coltan, posen de manifest la paradoxal desconnexió de la societat hiperconnectada. Sota l’eslògan “el mòbil ho és tot”, la Unió Europea encara no ha regulat el mercat dels minerals de sang que nodreix aquest “tot”.

Moviment de cobalt pel món: extracció de minerals a la RDC. Posterior procés de fabricació a la Xina i exportació del producte final a països del primer món. Infografia: Amnistia internacional

És possible que ara mateix estiguis pensant: “Molt bé, ara ja ho sé. M’has deixat ben compungit/a i sí, m’agradaria molt poder canviar alguna cosa. Ves també voldria aturar el desgel dels pols! Però no puc viure sense el mòbil!”

Necessitem el mòbil, evidentment, i el mòbil necessita els minerals dels que està compost (actualment no hi ha alternativa per reemplaçar-los), però això no justifica una guerra que s’ha cobrat més de 5 milions de vides.

Hi podem fer alguna cosa?

Sí, i no només tenim a les nostres mans una acció, sinó vàries:

  • Hiperconsumistes del món! No cal que us canvieu el telèfon cada vegada que surt el nou iphone, encara que ens hagin fet creure que només així podrem atènyer la felicitat.

    Fairphone 2: construït amb elements sostenibles. Foto: Andrii Degeler
  • Coneixeu Fairphone? És una empresa que té com a objectiu desenvolupar un smartphone que causi el menor perjudici al planeta i a les persones implicades en el procés de producció. El seu objectiu principal és desenvolupar un dispositiu mòbil sense minerals procedents de zones en conflicte i garantir que es fabrica sota unes condicions de treball justes.
  • Participeu d’iniciatives com aquestes: només és un click! La sensibilització i mobilització de la ciutadania envers el consum responsable i la defensa dels drets humans són crucials perquè es pugui produir un canvi.
  • Porteu els mòbils antics a punts de reciclatge, hi ha elements que es poden reutilitzar.