Destacada

DISNEY SE SUBE AL CARRO DE LAS PLATAFORMAS EN STREAMING CON DISNEY+

Disney+ es un nuevo servicio de transmisión de vídeo en streaming por suscripción centrado principalmente, en contenidos de cine y televisión de Walt Disney Studios. Tiene como objetivo competir con otras grandes plataformas de VOD como Netflix o HBO. Los servicios que ofrece esta plataforma están disponibles para la transmisión web desde cualquier ordenador y navegador, además de en las tiendas de aplicaciones de dispositivos Apple, Android, PlayStation 4 y Xbox One

Trailer promocional Disney+

The Walt Disney Company, fundada por Walt Disney en 1923, es una de las corporaciones más importantes del panorama audiovisual y del entretenimiento, además de la segunda empresa líder en comunicaciones de Estados Unidos. 

El funcionamiento de Disney+ es como el de cualquier otra plataforma de streaming. Se trata de una suscripción mensual o anual a cambio de obtener el servicio, al igual que otras plataformas como Netflix, aunque esta solo ofrece un tipo de suscripción. Sin embargo, cuenta con paquetes de suscripción junto con plataforma de VOD. En España Movistar ofrece el paquete de Disney+ y Movistar Fusión.

¿Qué contenidos ofrece?

Disney+ ofrece una gran variedad de contenidos. En esta plataforma podemos encontrar más de 500 películas, 300 series y nuevas producciones llamadas Disney+ Originals, entre ellas The Mandalorian, High School musical: La serie o La Dama y el Vagabundo (remake del clásico en imagen real). Los géneros de estos contenidos son muy variados, esto se debe a que la compañía Disney ha ido comprando otras productoras o franquicias de la industria. 

Previsualización de la aplicación de Disney+ móvil

La plataforma contiene todos los clásicos de Disney, así como las últimas películas que ha estrenado. También contiene las series y películas producidas para Disney Channel. 

Asimismo, incluye las películas de la productora Pixar comprada por Disney el año 2006. Cuatro años más tarde absorbió la franquicia Marvel Studios, es por ello por lo que todas las películas del universo de Marvel también se encuentran en Disney+. La compañía también compró los derechos de Star Wars y en su plataforma se puede disfrutar de toda la saga en 4k y HDR. 

En marzo de 2019 se formalizó la compra por parte de Disney de la productora 21st Century Fox. De momento, en la plataforma encontramos algunas películas y series de esta productora, entre ellas Solo en casa (1990), Ice Age (2002), Avatar (2009) o The Simpsons (1989), aunque se espera que se incluyan más en un futuro. Por último, también encontramos documentales y programas de National Geographic, que forman parte de la compra de 21st Century Fox

¿A quién va dirigido?

La plataforma tiene como objetivo a todo tipo de públicos. Sin embargo, tanto la marca Disney como la directiva de marketing se ha enfocado sobretodo en el público más joven vendiéndola como un servicio familiar. No obstante, a pesar de ir dirigido al sector más joven, el público que ha crecido con sus historias también se ve atraído por la plataforma a causa del “efecto nostalgia”. Además, el hecho de contar con franquicias tan potentes como Star Wars o Marvel ayuda a atraer al gran número de fans que portan dichas sagas. 

Previsualización de la página principal de Disney+

Ventajas y desventajas

 • Una de las grandes ventajas de Disney+ es el renombre que dispone su marca lo cual ha ayudado a la plataforma a tener una gran acogida desde su lanzamiento.
 • Dispone de contenido que en su día fue rentabilizado haciendo que la inversión inicial sea mucho menor y que el riesgo de pérdidas disminuya considerablemente.
 • La revalorización de sus contenidos ha aportado un gran rentabilidad a la compañía, además, al comprar otras productoras o franquicias ha podido ampliar considerablemente su ya variado stock.
 • La diversidad y multitud de diferentes plataformas de VOD provoca que el usuario tenga mucho contenido donde escoger. A pesar de que es posible estar suscrito a todas, el usuario genérico suele escoger entre un total de 2 o 3 plataformas a la vez. 
 • La marca Disney se asocia con un contenido de carácter infantil y familiar, si a este hecho le sumamos que la mayoría del contenido actual es reutilizado, serán las futuras producciones originales de la plataforma  las que determinen el porvenir de esta.

La reinvención de Disney para sumarse al carro del éxito de las plataformas de VOD con Disney+ es una estrategia que, no solo beneficiará a la compañía sino que suma un nuevo competidor muy potente en el panorama de las plataformas de video en streaming. Sin embargo, a pesar del potente lanzamiento que ha tenido Disney+, el porvenir de la plataforma dependerá de las producciones  Disney+ Originals y su acogida. Por último, ya se sabe que otras compañías como Warner Media seguirán la misma dinámica y lanzarán sus propias plataformas de VOD.

Enlaces de interés:
Disney Plus: este es el catálogo oficial y al completo en España.
Disney Plus: Estreno, series, descuentos y más sobre el servicio de streaming

Destacada

L’addicció dels joves a les noves tecnologies, mite o veritat?

“Quan jo era jove estava tot el dia al carrer”, un nou capítol de la eterna disputa entre boomers i zoomers que s’ha repetit generació rere generació.

Des de fa uns anys l’ús del telèfon mòbil i de les noves tecnologies en general s’ha estès per tota la població. La generació baby boomer clama que els joves són addictes i això és perjudicial, en canvi els zoomers opinen que es preocupin dels seus afers. En aquest article ho analitzarem des del prisma de l’estat espanyol.


És real la dependència dels joves a les noves tecnologies?

Les noves tecnologies tenen molts avantatges i ens fan la vida molt més fàcil, però també tenen els seus desavantatges, i si no en fem un ús adequat i abusem d’elles poden arribar a ser molt perjudicials.

El grup que es veu més afectat per aquestes són els joves, ja que són els més vulnerables. Segons aquest estudi de l’institut d’addiccions de Madrid les addiccions i la dependència dels joves a les noves tecnologies són reals i poden presentar un risc per la seva salut.

Un 32% dels joves fa un ús inadequat d’internet i de les xarxes socials, mentre que el 31,5% ja mostra senyals de risc, un 13,2% d’aquests mostra clarament una dependència a internet i les xarxes socials, fent ús d’aquestes a totes hores.

Representació de l’addicció als videojocs

La conclusió és que la dependència dels joves a les noves tecnologies és real ja que un terç fa un ús abusiu d’internet i mostra una dependència, mentre que un altre terç està en risc de desenvolupar-la.

Criminalització per part dels mitjans tradicionals

Tot i que en el primer punt hem vist que l’addicció existeix, part del problema rau en la criminalització d’aquest fet per part dels mitjans.

Les xarxes socials són vistes per mitjans com la televisió, ràdio o premsa des d’un prisma de desconfiança, on regna la desinformació i l’escarn públic, també conegut com cyberbullying.

Imatges prèvies a la retransmissió que l’assassí va fer en directe de l’atemptat

També es criminalitza el fet de jugar a videojocs. Des del naixement dels jocs per a consoles, alguns mitjans s’han esforçat per presentar-los com a nocius. Un dels casos és la matança que es va produir a Nova Zelanda i que es va retransmetre per Facebook.

A la notícia que es va publicar es diu que en el manifest que va fer públic l’assassí, aquest va escriure que el videojoc Fortnite va ensenyar-li la violència.

-“Van ser els videojocs, la música, la literatura i el cine els que et van inculcar la violència? Sí, Spyro the Dragon em va ensenyar d’etno-nacionalisme. Fortnite em va entrenar per ser un assassí i ballar sobre els cadàvers dels meus enemics.”

Font, on es nota la ironia de les seves paraules

Per tant, trobem que alguns dels mitjans tergiversen la informació o fins i tot l’amaguen per donar a entendre el que no és. Això és probable que sigui degut a que temen el canvi generacional, temen perdre molta audiència ja que la nova generació ja no mira la televisió, mira les xarxes, els anomenats nous mitjans.


Qui ataca?

Una pregunta que passa desapercebuda és el qui? Qui posa la lupa en els joves? Per començar, els mitjans tradicionals anteriorment mencionats, la gran majoria de treballadors dels quals es troben en les edats compreses entre 40 i 60 anys.

Qui també assenyala són els pares, xiuxiuejant al rebedor de l’edifici que el fill del veí va deixar la carrera perquè no era capaç de treure el cap de l’ordinador. La seva edat també és sorprenentment entre 40 i 60 anys, quina casualitat no?

Podem veure com hi ha un patró que es repeteix, les crítiques venen del mateix bloc generacional. I com és això? Doncs una explicació seria que quan ells tenien la nostra edat, la generació dels seus pares (els nostres avis) també els bombardejava amb frases tipus:

Imatge humorística extreta de The Simpsons

“la vostra generació és molt feble, no heu viscut la guerra ni la postguerra amb la subsegüent dictadura”…

I per tant ara bàsicament segueixen la tradició de menysprear la següent generació amb frases tipus: “La generació menys preparada”, “la generació nini ” quan si ho pensem bé, la monumental crisi de la qual encara no ens hem recuperat va ser a conseqüència de la seva incompetència.

Però és que en aquest cas la pròpia crítica no té sentit, ja que si els joves estiguessin enganxats a les noves tecnologies voldria dir que els propis inquisidors també ho estarien ja que, si fa no fa, es passen la mateixa quantitat de temps davant de la pantalla del mòbil o, en el seu defecte, de la televisió.


I si els Boomers tenen raó?

“Temo el dia en què la tecnologia sobrepassi la nostra humanitat. El món tan sols tindrà una generació d’idiotes”

Albert Einstein

Espanya porta sent el líder europeu en joves addictes a la tecnologia des del 2013 fins com a mínim el 2019.

S’ha convertit en norma general veure a gent absorta ens els telèfons durant els àpats familiars, o caminant pel carrer sense aixecar el cap. En aquest estudi s’ha analitzat a 1000 persones d’entre 10 i 60 anys i els resultats són els següents. En aquest article hem creat uns gràfics representatius a partir d’aquestes dades. La mitjana de cops que es fa servir el mòbil entre les edats de 10 i 35 anys comparant-ho entre les edats de 36 i 60 anys.

Gràfic d’interaccions entre generacions

En el gràfic podem veure com tot i que és cert que els Zoomers utilitzen de mitjana més el mòbil. Els Boomers no estan tan lluny, l’argument d’aquests últims és que ells l’empren per treballar i per coses productives.

Amb aquest argument impliquen que el problema no és l’addicció a les noves tecnologies si no en com s’empren aquestes.

Resumint, les noves tecnologies estan bé si s’utilitzen pel que jo considero correcte.

La realidad de las personas sin hogar

Puede que estés paseando por una ciudad y de repente veas a una persona sentada en el suelo, con una manta y poco más. ¿Quién no habrá visto nunca a una persona sin techo? Es algo normal, ¿verdad? Si es algo tan común, ¿serías capaz de imaginarte a ti mismo viviendo en la calle? Ahora ya no es tan agradable, ¿no?

Vídeo realizado por el Grupo R2-D2

¿Sabías que tan solo en España hay 40.000 personas sin hogar? 40.000 personas en una situación tan desagradable como esta. Disponer de una vivienda es algo de primera necesidad. No se trata de una situación tercermundista, se trata de un problema que está sucediendo en nuestro país y en muchos otros, donde hay riqueza suficiente para que todas las personas tengan un hogar, solo que esta no se reparte de una forma justa.

Lo peor de todo es que no se acaba aquí, las personas sin hogar presentan entre 2 y 50 veces más problemas de salud físicos que el resto de la población. Asimismo, las condiciones de vida que presentan este colectivo son muy precarias, provocando enfermedades o prologando y empeorando las que ya padecen en sí. Numerosos estudios en España sobre salud mental entre personas en situación de sin hogar colocan la tasa de esquizofrenia entre un 4% y un 13% y la de depresión mayor entre un 2% y un 20%.

Extraído del informe " La salud de las personas en situación 
de sin hogar acompañadas por Cáritas" de 2013 

Solidarizarse con la causa

Hoy en día, gracias a los avances tecnológicos, podemos contribuir con un simple clic a la hora de facilitar la vida de esas personas que se encuentran en situaciones desagradables y precarias. En concreto, en España existen muchas asociaciones en las que puedes colaborar ya sea en persona, es decir como voluntario/a, o haciendo una donación, como por ejemplo:

CÀRITAS
(Sin hogar y vivenda)
SOLIDARIOS
(Personas sin hogar)
CASA CARIDAD
(ONG pionera en la atención a personas sin hogar y en riesgo de exclusión social)

Ayudar a través de una aplicación

Si vives en Barcelona, puedes ayudar a las personas sin hogar sin gastar ni un céntimo, a través de una aplicación para el móvil. Arrels fundació ha creado una aplicación completamente gratuita para que la ciudadanía pueda poner su granito de arena. La App te permite avisar de la presencia de personas durmiendo en la calle. La aplicación en Android e iOS.

Extraído de la web Arrels fundació

Arrels fundació es una entidad sin ánimo de lucro, creada para ayudar a las personas sin hogar en las calles de Barcelona. Proporcionan atención social y sanitaria, garantizando alojamiento a aquellas personas que se encuentran en una situación más vulnerable. Además, intentan sensibilizar a la ciudadanía sobre las personas sin hogar.

Los datos

En España es imposible saber el número exacto de personas sin hogar. Los datos oficiales los pública el Instituto Nacional de Estadística (INE) a través de unas encuestas en los centros y servicios de atención a personas sin hogar. Estos datos no contabilizan la personas que no acuden a estos centros o no utilizan estos servicios, pero que están en esta situación de vulnerabilidad.

Según datos del INE, en el 2012 en España hay contabilizadas 22.900 personas en esta situación. Las comunidades autónomas con más personas sin hogar son: Cataluña, con más de 4.800 personas, y Madrid, con más de 3.500.

Extraído del INE: " Personas sin hogar por sexo y comunidad 
autónoma de ubicación del centro"

No obstante, las entidades sociales que se dedican a ayudar a este colectivo calculan que la cifra está entre 30.000 y 40.000 personas. Estas entidades trabajan en el Estado con personas sin hogar. Por lo tanto, esta cifra parece más acertada y la que más se acerca a la realidad.

Muchas veces no somos conscientes de las dificultades que pueden llegar a pasar las personas sin hogar que se ven obligadas a vivir en la calle. El estudio “Personas sin hogar que han sido víctimas de algún delito o agresión por tipo de delito o agresión y sexo” realizado por el Instituto Nacional de Estadística (INE) en el que entrevistaron a casi 12 000 personas sin hogar, se revela que un 65% ha sido insultado o amenazado y que a un 60% le han robado, ya sea dinero, pertenencias o documentación. Además, a un 40% le han agredido por ser una persona sin hogar.

Extraído del INE: "Personas sin hogar que han sido víctimas de 
algún delito o agresión por tipo de delito o agresión y sexo."

Si nos centramos en el caso de una ciudad como Barcelona, el numero de personas sin hogar ha aumentado un 83% en los últimos 11 años. Además un 17,9% de esas personas son jóvenes de entre 18 y 30 años. Como hemos dicho, muchas personas sin hogar son agredidas. Además, la fundación Arrels apunta que la violencia hacia ellas ha aumentado con la crisis del Covid-19. Y es que en Barcelona ya han muerto al menos tres personas sin hogar durante el estado de alarma.

Recuerda…

Ser consciente de la existencia de esta situación es importante, así que si te ves con la capacidad de ayudar a alguien que se encuentra en la calle, por muy poco que sea, no dudes en hacerlo. Tampoco hagas la vista gorda si presencias una discriminación hacia una persona sin techo. El cambio es de todos.

LA NOVA REVOLUCIÓ DE LA RADIO: UNA IMMERSIÓ CULTURAL MUNDIAL

La immersió cultural: Aquest és un dels conceptes que ha sorgit en descobrir Radio Garden, una pàgina web interactiva que et permet escoltar ràdios d’arreu del món en temps real. El funcionament és senzill; a partir d’un globus terraqüi l’usuari pot desplaçar-se i seleccionar l’emissora que vulgui escoltar. Ve a ser com un Google Maps però, en aquest cas, sonor. 

I perquè immersió cultural? Bé, creiem que explorar diferents estacions radiofòniques del món ens permet descobrir identitats, cultures, preferències i modes. Com afirmen els mateixos creadors; a l’ajuntar veus diferents, la radio connecta persones i llocs.

Una introducció al concepte Radio Garden

Origen

Els creadors d’aquesta plataforma van ser les companyies Amsterdam Studio Puckey i Moniker, en col·laboració amb l’Institut Holandes de So i Visió. Afirmen que va començar l’any 2016 com un projecte d’exhibició en el context del projecte d’investigació Transnational Radio Encounters, però el seu èxit va portar a Jonathan Puckey a convertir-ho en una petita empresa independent.

Tot i que era una pàgina web, el 2018 van veure la llum les aplicacions mòbils per a plataformes iOS i Android. Cal tenir en compte que hi ha limitacions en l’oferta radiofònica d’alguns països, ja sigui a causa de raons culturals, socials, per falta d’accessibilitat a Internet o del desconeixement de la seva existència. 

Com s’utilitza?

Per fer servir Radio Garden hi ha dues opcions: cercar-lo al buscador de Google o descarregar-se’l, ja que està online, però també hi ha una aplicació a la PlayStore de l’Android i a la d’Apple.

Una vegada dins, l’usuari té diverses opcions: 

 • Pot escriure el país, ciutat o estació de ràdio de la qual vol escoltar música.
 • Pot anar movent-se pel mapamundi i anar prement a les estacions de ràdio de les que vol escoltar música. Per exemple, si l’usuari vol escoltar música de la Xina, haurà d’introduir el nom del país al buscador o, a través del mapamundi, pot anar directament a la Xina i prémer a qualsevol de les estacions de ràdio (marcades amb punts verds) situades a la Xina.

Una vegada l’usuari es troba a l’estació de ràdio desitjada, apareixerà el llistat d’emissores de l’estació en qüestió. L’usuari podrà seleccionar qualsevol de les emissores que apareguin i escoltar-la. A més a més, podrà crear-se un llistat amb les que més li agradin.

El nostre tutorial per fer servir Radio Garden

Innovació

Plataformes com Youtube o Spotify han permès que la gent pugui fer recerca en l’àmbit musical, sí. Però ambdues coincideixen en el fet que hi ha una tendència a proposar a l’usuari, gràcies a algoritmes, cançons i llistes que acostumen a ser similars als seus interessos. Un aspecte positiu a destacar de la ràdio és precisament la possibilitat que ofereix a l’oient d’escoltar tota mena d’estils de música, descobrir nous estils, cantants, etc.

A diferència de les aplicacions ja existents per escoltar ràdios d’altres països, la innovació de Radio Garden ha estat crear aquesta visualització interactiva simulant un mapamundi en 3D. Les ràdios apareixen ordenades per geolocalització i el disseny està pensat perquè es mostrin com punts de color verd clar sobreposats al mapa. L’usuari té dues opcions:

 1. Pot escriure en el cercador el país, ciutat o estació de ràdio que vol escoltar.
 2. O bé pot anar movent-se pel mapamundi i arrossegar els punts en els quals està interessat al cercle que actua de diana. 

En qüestió de segons ja estem sintonitzats! Tot seguit ens apareixerà el llistat d’emissores de l’estació en qüestió. Podrem seleccionar qualsevol de les emissores que apareguin i escoltar-la. A més a més, podrem crear un llistat amb les emissores que més ens agrada i escollir l’opció de bloqueig perquè no s’aturi la música mentre seguim tafanejant!

La tecnologia

Per a la seva creació, desenvolupament i manteniment utilitzen:

 • Un mapamundi 3D creat a través de Cesium – una biblioteca de JavaScript de codi obert per crear globus i mapes 3D de classe mundial.
 • Imatges de satèl·lit aconseguides per mitjà de diferents proveïdors internacionals: Esri, DigitalGlobe, GeoEye, Earthstar Geographics, CNES/Airbus DS, USDA, USGS, AeroGRID, IGN, and the GIS User Community
 • Geolocalitzacions aconseguides amb Free Geoip: una web que proporciona una API HTTP pública per cercar la geolocalització d’adreces IP.

Com formar part de la comunitat?

Si tu mateix participes en alguna emissora radiofònica i t’agradaria que algú d’arreu el món pogués escoltar el teu programa tens la possibilitat de formar-hi part. Els requisits que Radio Garden demana són:

 1. Confirmar que la teva emissora no apareix encara a Radio Garden.
 2. Mantenir l’emissió en línia de la ràdio sempre activa i accessible des de qualsevol part del món (Radio Garden no funciona amb proveïdors com Radionomy i Securenet).
 3. Afegir a la web de l’emissió en línia informació bàsica (horari i contacte).
 4. El format de l’emissió ha d’estar en format MP3, AAC, M3U o PLS
 5. Si l’emissió funciona amb un servidor Shoutcast, la versió d’aquest ha de ser com a mínim la 2.4.
 6. Entrar i omplir el formulari: (nom de l’Emissora, tipus d’emissió, URL, web oficial, ciutat i país).

Un cop segueixis aquests passos, podràs formar part de la xarxa de ràdios de Catalunya que ja hi són a Ràdio Garden. Aquí podeu veure les estadístiques del que serà la vostra competència:

Gràfica Número de ràdios per comarca
En aquest gràfic es mostra el número de ràdios per comarca
Provincies amb més ràdios
En aquest gràfic es mostra el número de ràdios per provincia

Google Arts & Culture: la app ideal para cultivar tu conocimiento artístico sin salir de casa.

A causa de la difusión del virus Covid-19, muchos establecimientos culturales se han visto obligados a cerrar sus puertas a la gente. Cines, teatros y museos se han convertido a lo largo de estos meses en auténticos desiertos y páramos desolados incapaces de albergar a nadie.

La cultura teatral y musical ha podido subsistir gracias a plataformas como Youtube. Este servicio ha facilitado la difusión de representaciones teatrales en directo e incluso ha llegado a ofrecer por streaming conciertos y óperas organizadas gracias a la coordinación de cantantes y músicos a través de pequeñas pantallas divididas.

Producció pròpia

En el caso cinematográfico, las plataformas de video on demand (Netflix, HBO, Movistar+…) se han encargado de ofrecer al público su buena ración de series y películas, y han llegado a estrenar películas que se hubieran tenido que proyectar primero en los cines.

Producció pròpia

Pero ¿y los museos? ¿Cómo podían éstos facilitar a las personas el hecho de visitar un museo o de contemplar un obra de arte? Pues… ¡con Google Arts & Culture!

Google Arts & Culture es una aplicación para conocer el arte y la cultura de la mayoría de museos del mundo a través de artículos y contenido tanto multimedia como interactivo. Esta aplicación, diseñada y desarollada por Google, ofrece al usuario una experiencia exquisita en la que éste entra en contacto directo con el mundo del arte sin salir de casa.

Producció pròpia

Pero dejémonos de rodeos y expliquémos cómo funciona esta aplicación tan necesaria en los tiempos que corren.

Funciones de Google Art & Culture

Navegación

Navegar por Google Arts & Culture es de los más fácil y sencillo. Ya que existen dos opciones para navegar por la aplicación:

1ª Opción

 • Puedes recurrir al “Menú de tres líneas” (llamado, comúnmente, “Menú de hamburguesa”) que te permitirá acceder a:
  • Collections: un listado de más de 2.000 museos del mundo que se pueden filtrar por orden alfabético, o bien, navegando por un mapa mundi donde se ven el número de museos por país.
  • Themes: una clasificación de los museos, exposiciones y galería por temas y subtemas. En cada tema hay diferentes artículos interactivos y actividades para conocer el arte y la cultura de una forma más amena.
  • Experiments: una lista de experimentos que Google ha creado con artistas y museos mezcando la tecnología, el arte y la cultura.
  • Notifications: puedes activar notificaciones en tu dispositivo para recibir todas las novedades de contenido de la aplicación.

2ª Opción

Puedes recurrir al “Menú flotante de iconos” que se halla en la parte inferior de la pantalla y navegar por la aplicación ayudándote con la forma de los iconos siguientes:

 • El icono de la casa nos servirá para ver la página de las notícias y el contenido destacado.
 • El icono de la brújula ofrece la opción de navegar por los contenidos por destacados, temas, época, colores, colecciones y temas populares.
 • El icono de la ubicación te ayuda a encontrar museos cerca de ti o por localidad.
 • En el icono del corazón veremos nuestra galería de contenidos que hayamos marcado como favoritos y nuestras galerías.

Visualización de contenido

El contenido que ofrece la aplicación es realmente increíble y admirable, permitiéndote acceder a:

 • Información sobre arte y cultura a través de artículos interactivos para descubrir las obras de los museos en profundidad, todos sus detalles, curiosidades y anécdotas.
 • Colecciones y exposiciones de obras alrededor de un tema, artista o movimiento.
 • Paseos al estilo “street view” en diferentes espacios de los museos para visitar sus obras y la ubicación de cada una de ellas dentro de los edificios.
 • Fotos 360º de ubicaciones y espacios.
 • Navegación por las épocas de la historia y sus obras de forma interactiva y visual.
 • Navegación por movimientos pictóricos, artistas, materiales, épocas o figuras históricas y sitios.
 • Navegación por las obras de los museos según su color dominante de las obras.

Funcionalidades de interacción y realidad virtual

Con Google Arts & Culture, no solamente puedes limitarte a contemplar arte o recibir información que te proporcionan los museos sobre las obras que albergan, si no que además puedes interactuar directamente con la obra y puedes desplazarte por los pasillos de los museos gracias a la realidad virtual. Estas son las diferentes posibilidades interactivas y de realidad virtual que la app te ofrece:

 • Posibilidad de generar tu propio contenido a través de creación de fotografías directamente desde el dispositivo y editar dichas fotografías con filtros relacionados con corrientes pictóricas. Relacionado con las fotografías, también existe la posibilidad de que hagas una foto o subas una obra propia y la aplicación te detecte la paleta de colores y te enseñe obras con una paleta similar. (¡Aprende a usar estas funciones AQUÍ!)
 • Posibilidad de hacerte un “selfie” y buscar rostros parecidos en las obras.
 • Posibilidad de proyectar museos enteros para entrar dentro de ellos y de una forma muy cómoda visitar todas las obras en su ubicación habitual. (¡Aprende a usar esta función AQUÍ!)
 • Posibilidad de proyectar los cuadros en tu comedor para visualizar las obras a tamaño real.
Font pròpia

Como se ha podido mostrar en los párrafos anteriores, Google Arts & Culture es una aplicación indispensable para todo aquel que, sin salir de casa, desee sumergirse en el colorido mundo del arte. Si tu eres esa clase de persona, te recomendamos que enciendas tu móvil, te descargues la app i empieces a conocer el arte como nunca antes lo habías hecho.

Producció pròpia
Producció pròpia

Salva el menjar dels teus locals preferits amb Too Good To Go

Too Good to Go és l’aplicació que et permet salvar el menjar que li sobra cada dia a tota mena d’establiments i aprofitar-lo per molt poc.

Com funciona?

El funcionament de l’app és molt senzill

És molt senzill, t’ho expliquem en quatre passos:

 1. Descarrega’t l’aplicació (Google Play) (App Store
 2. Escull un establiment que t’agradi
 3. Reserva el teu pack sorpresa i paga’l a través de l’app
 4. Recull el teu paquet durant l’horari establert al mateix establiment. 

L’aplicació té avantatges tant per als consumidors com per als propietaris d’establiments alimentaris: supermercats, forns, botigues de menjar preparat, restaurants, hotels, fruiteries… i molts més!  Els permet que aprofitin el seu excedent de menjar diari, venent-lo a un preu més reduït (normalment oscil·la entre els dos i cinc euros) a través de l’app i evita que quilos i quilos de menjar perfectament bo faci cap al camió de les escombraries. A més, també et permet descobrir nous establiments a prop teu i guardar-los a una llista de preferits gràcies al mapa que porta incorporat.

És una opció responsable per menjar bé i a la vegada ser respectuós amb el medi ambient, ja que es redueix el malbaratament de menjar. Els establiments poden aconseguir nous clients i generar ingressos amb els excedents. Tothom hi surt guanyant!

Si teniu un negoci i voleu adherir-vos al programa, també és molt fàcil:

 1. Doneu-vos d’alta. És un procés molt senzill i de curta durada, sense compromisos ni quotes d’alta o permanència. 
 2. Al final del dia, calculeu quants excedents teniu, i establiu una rutina automàtica amb el nombre de packs que cregueu oportuns. Sempre teniu l’opció de modificar-los i ajustar-los a les vostres necessitats. 

Per molts locals és difícil preveure quins productes no es vendran cada dia, per això el pack sorpresa els és perfecte. 

Il·lustracions de la interfície de l’app


Too Good to Go és molt més que una aplicació, és un moviment social. 

Too Good to Go va néixer a Dinamarca, una ciutat exemplar a l’hora de tenir cura del medi ambient, amb el hashtag #ElMenjarNoEsTira. Tenien un objectiu: inspirar i empoderar a les persones per prendre mesures contra el malbaratament d’aliments. A poc a poc es va anar consolidant com un moviment mundial: ja compta amb 5 milions d’usuaris a tot Europa i més de 12.000 establiments associats, 45.000 a Espanya. És un gran exemple on la tecnologia deixa de ser una simple eina per convertir-se en aliada de projectes socials. 

El moviment se sosté amb quatre pilars fonamentals: les llars, els negocis, l’educació i la política. I és que, a més del funcionament usual de l’aplicació, a la seva web proporcionen eines i recursos educatius dividits per edats sobre el malbaratament de menjar. També engeguen iniciatives per pressionar els governs i altres actors per transformar les regulacions que influencien el malbaratament d’aliments.

El problema darrere l’aplicació: el malbaratament d’aliments

Tot va començar un dia en què els creadors de l’aplicació es trobaven en un bufet, on van ser testimonis de com es va llençar tot el menjar que no s’havia consumit però que estava en perfecte estat. Una ‘barbaritat’ que els va donar la idea per crear Too Good To Go

A mesura que van anar avançant amb el projecte, es van adonar que el problema era molt més gran del que sembla: el malbaratament d’aliments massiu arreu del món ja suposa una amenaça real pel nostre planeta, ja que és una de les principals fonts generadores de CO₂, responsable del canvi climàtic. Segons les dades que trobem a la pàgina web de l’app, els més de 38 milions de packs de menjar que han contribuït a salvar, equivalen a evitar que més de 95.000 tones de CO₂ s’emetin a l’atmosfera.

Quant de menjar malbaratem?

El 2016, Espanya va ser el setè país de la Unió Europea que més residus orgànics va generar, més de quatre milions de tones. El primer va ser Alemanya (també el país més gran de la UE), que en va generar catorze milions. Si ajustem aquests indicadors a la població de cada país, veiem que en destaquen dos: els Països Baixos i Bèlgica generen al voltant de 600 kg de residus orgànics per càpita. A l’altra banda de la taula hi trobem, sobretot, països de l’est, que rarament arriben als 100 kg per habitant.

Tornant al cas concret d’Espanya, podem celebrar que, el 2016, de mitjana, cada espanyol/a va generar la meitat de residus que dotze anys abans. La tendència és molt clara i esperançadora, però que cadascú de nosaltres llenci a la brossa gairebé cent quilos de menjar segueix sent inacceptable.

Too Good To Go ens demostra que donar una segona oportunitat al menjar que no es consumeix en primera instància és un gest molt simple però que comporta grans resultats per al món. Per això us animem a provar-ho!

Houseparty, la aplicación que te permite hacer una fiesta en cuarentena.

HouseParty se define a sí misma como una fusión entre aplicación y red social que permite realizar videollamadas grupales y, además, dispone de juegos interactivos de los cuales puedes elegir entre: Heads up (adivina la palabra), Trivial, Chips and Guac (un juego de cartas) y Quick Draw (adivina el dibujo).

A pesar de que la aplicación fue lanzada en 2016, no ha sido hasta hace escasos meses que HouseParty ha adquirido su mayor pico de popularidad. Tanto su número de descargas como su rango de influencia se han visto incrementados enormemente.

Muestra de las aplicaciones más dercagadas en este período (18/03/2020 – 24/03/2020).

La situación actual en la que nos encontramos ha provocado un increíble impacto en la economía global. La aparición de la COVID-19 y sus devastadoras consecuencias han afectado, no solo a pequeñas y medianas empresas, sino a todo aquel empresario y trabajador que ha tenido que cancelar su producción para cumplir las pautas del gobierno. Sin embargo, han habido algunos sectores que se han visto beneficiados ante esta pandemia, uno de ellos es el tecnológico-digital. Es por ello, que HouseParty se ha visto favorecido por esta situación al registrar el mayor número de usuarios en su App móvil. Esta aplicación ofrecía a una sociedad distanciada aquello que más necesitaban, la oportunidad de sentirse más cerca de sus seres queridos y olvidar por momentos la dura realidad.

Muestra de las aplicaciones más dercagadas en este período (18/03/2020 – 24/03/2020).

¿Cómo funciona HouseParty?

Para registrarte podrás hacerlo solamente con un nombre de usuario, sin necesidad de indicar tu número de teléfono. La aplicación permite llamadas de hasta 8 personas y, también, mensajería instantánea como WhatsApp o Telegram. Además ofrece una serie de minijuegos cuyo propósito es dinamizar y amenizar los encuentros entre família o amigos y crear tu pequeña fiesta en casa (de ahí su nombre). 

 • Minijuego de Trivia (trivial): Se escoge un tema y acto seguido salen diez preguntas con tres posibles respuestas de las cuales deberás seleccionar la correcta.
vídeo muestra del minijuego de Trivia
 • Minijuego de Chips and Guac: Juego de cartas en el que los participantes compiten por dar la respuesta más divertida o absurda a preguntas, y el que da la mejor respuesta gana la ronda.
 • Minijuego de Heads Up!: A un jugador se le asigna una palabra la cual debe de acertar, el resto de jugadores le dan pistas para facilitar el acierto.
 • Minijuego de WordRace: A todos los jugadores se les muestran 10 letras con las que tienen que formar palabras.
 • Minijuego de QuickDraw: Un jugador dibuja y los demás tienen que acertar qué está dibujando.
vídeo muestra del minijuego de QuickDraw

La posibilidad de contactar con conocidos y al mismo tiempo interactuar con ellos mediante juegos explica porqué esta aplicación ha destacado frente a sus competidores directos (Skype, Hangouts o Discord, entre otros). Además, es una aplicación multiplataforma, es decir, da lo mismo que tengas un dispositivo Android o IOS, así como una tablet u ordenador, podrás utilizarlo en cualquiera de ellos. Igual funciona para tus contactos, puedes recomendarle que utilicen la aplicación con independencia del dispositivo que posean. 

Cabe destacar que otro punto a favor de esta aplicación es que la calidad de sus videollamadas son suficientes, además de ser aptas para cualquier dispositivo, su consumo de datos no es exagerado. Según pruebas realizadas por Xataca, la media por minuto es de unos 11MB para videollamadas de tres personas.

vídeo muestra de cómo realizar una llamada grupal en HouseParty

Llamamiento a desinstalar HouseParty

El mencionado pico de usuarios alcanzó su punto álgido en el mes de abril de 2020, para caer en picado a principios de mayo. Este repentino desplome fue causado por la difusión inesperada de un rumor que acusaba a la aplicación de haber sido hackeada, permitiendo acceder a los datos personales de los usuarios para hacer uso de ellos en otras plataformas. 

Varios tweets de usuarias denunciando que les habían “hackeado”
Tweet de uno de los usuarios denunciando que le habían “hackeado”
Muchos usuarios difundieron esta noticia y recomendaron eliminar la aplicación.

Ante estas acusaciones, el equipo de Epic Games, propietarios de HouseParty, negó rotundamente el hackeo y ofreció un millón de dólares a la primera persona que aportara pruebas sólidas que pudiesen respaldar dichas acusaciones.

Tweet de Houseparty refiriéndose al rumor del hackeo.

A pesar de ello, las numerosas declaraciones de usuarios afirmando que sus cuentas bancarias y otro tipo de aplicaciones habían sido intervenidas, provocó que gran parte de los usuarios de HouseParty desinstalasen la aplicación a modo de prevención. La corta duración del uso de la aplicación y el miedo de muchas personas a ser estafadas, provocó que la aplicación fuera eliminada de los dispositivos por parte de muchos usuarios de forma inmediata.

Aunque no hay evidencias claras de la existencia de este hackeo, os recordamos la importancia de que activeis siempre, en todas las apps y plataformas que lo permitan, el servicio de verificación en dos pasos, una de la maneras más fiables de evitar el acceso de intrusos a nuestros correos, plataformas, cuentas del banco y redes sociales.

¿Qué ha pasado con HouseParty ahora?

Después de pasar la crisis del supuesto hackeo y disminuir la cantidad de usuarios, HouseParty ha buscado reinventarse y volver a ganar algunos de los usuarios perdidos mediante eventos. 

Recientemente, ha terminado el evento de #IntheHouse (en casa), el cual consistió en que durante tres días consecutivos, artistas de diferentes partes del mundo compartieron una variedad de actividades como cocina, conciertos, clases de baile, entrenamientos, etc. con los usuarios de esta aplicación, promoviendo el “quedarnos en casa” y siendo fieles a su marca que es “crea tu propia fiesta en casa”, solo que ahora en esta fiesta podía ser posible incluir a tu artista preferido.

tweet de promoción del evento de HouseParty

Para poder acceder a este evento debías ingresar en la página web inthehouse.party siendo usuario de houseparty y disfrutabas de todas las actividades que estuvieran ocurriendo en el momento. Todos los usuarios que abrieran la aplicación mientras se llevara a cabo un vídeo en directo, tenían la posibilidad de añadirlo a sus chats grupales para visualizarlo en su pequeña fiesta privada.

Además, ha buscado reinventarse y posicionarse en otros mercados. Inicialmente, la aplicación solo estaba disponible en idioma inglés, actualmente han realizado su versión 100% en español. Entre estas mejoras, la versión de la aplicación en español ya cuenta con alguno de los juegos disponibles en este idioma como Quickdraw.

A pesar de que han intentado remontar su situación con diferentes técnicas publicitarias para recuperar los números de usuarios del inicio de la cuarentena, muy pocas personas se fían de esta aplicación actualmente y, aunque tenga características que la diferencien de sus competidores, muchos usuarios han decidido utilizar otras aplicaciones para realizar sus videollamadas.

Enlaces relacionados:
Roban los datos de miles de usuarios de Houseparty pero la empresa niega el ‘hackeo’.
Houseparty niega que su app haya sido hackeada y sostiene que se trata de una campaña de difamación.

ElTenedor: Els millors restaurants a només un clic

Introducció

“On anem avui?” és una de les grans preguntes quan es vol menjar fora de casa. I és que la gran quantitat de restaurants que ens envolten no ho posen gens fàcil. Com succeeix en molts altres àmbits, com és el cas de l’hostaleria, el client necessita trobar un lloc de qualitat, que s’adapti al seu pressupost i amb bones referències. Abans, la recerca del lloc ideal podia resultar ser una tasca complicada, però ara és més fàcil amb aplicacions com ElTenedor, present a 17 països i amb 23 milions de visites mensuals.

ElTenedor al món, a Europa i a Sud-amèrica. Mapes i gràfic interactius. Font pròpia a través d’Infogram

Què és?

ElTenedor és una aplicació de reserves, propietat de la plataforma TripAdvisor Company, coneguda per oferir informació d’una gran varietat dels millors restaurants de diferents països del món i, alhora, poder reservar taula d’una manera senzilla, ràpida i a un clic de diverses promocions i descomptes.

Aquest portal no només va dirigit als comensals, sinó que és una eina promocional de gran potencial per als restaurants, ja que gràcies a les ressenyes i valoracions dels internautes guanyen molta més visibilitat i popularitat. 

Com funciona?

Un cop instal·lada, s’observa que la interfície d’aquesta aplicació és senzilla i bastant intuïtiva. Això sí, abans d’accedir als serveis de l’app, es requereix un registre previ (correu electrònic, Facebook, etc.). 

A continuació, ja es pot començar a cercar qualsevol restaurant de la zona en què l’usuari es trobi mitjançant el GPS o d’algun altre lloc dels països disponibles a l’app. Els restaurants més ben puntuats són els primers que es mostren, així com la seva fitxa que inclou, en la majoria de casos:

Vídeo on es mosten les diferents opcions de l’aplicació. Font pròpia a través de l’app ElTenedor.

 • Resum del lloc: Nom, direcció, tipus de menjar i el preu mitjà del menú, entre d’altres.
 • Valoració: Opinions i puntuacions dels usuaris que han visitat el lloc.
 • Suggerències del xef: El menjar recomanat pel mateix establiment.
 • Fotografies del lloc i dels plats
 • Informació pràctica: Franja horària, nombre de persones màxim, dietes especials, forma de pagament, etc.
 • Banner: Apareix al llarg de tota la fitxa per a reservar taula.

Quant al servei de reserva, és ben simple, compta amb quatre passos a seguir: primer la data de la reserva, després l’hora desitjada, el nombre de comensals i, per acabar, si es disposa d’alguna oferta especial per a bescanviar.

Generador de Códigos QR Codes

Tour per un dels restaurants més prestigiosos de Deltebre, segons les opinions de ElTenedor. Codi QR, d’elaboració pròpia. Font del contingut: Restaurant Delta Hotel

A qui va dirigit?

ElTenedor s’identifica amb un perfil d’usuaris definit pel seu gust per la gastronomia i sortir a menjar a restaurants. En canvi, les diferències es concentren sobretot en un rang determinat d’edats, el 50% d’usuaris es troba entre els 30-50 anys i sol sortir entre 2 i 3 vegades al mes de restaurants. Quant a la tria dels menús, acostumen a freqüentar restaurants de cuina mediterrània i estil modern amb un preu d’uns 25-30 euros. 

Gràfic on es mostra el percentatge d’usuaris que utilitza ElTenedor per efectuar les seves reserves. Elaboració pròpia a través d’Infogram.

Per què es considera una app útil?

A nivell d’empresa, ElTenedor és una aplicació que ajuda als restaurants a optimitzar el seu negoci. Això s’aconsegueix permetent als hostalers anunciar la seva empresa per arribar als clients amb el sistema de localització. Aquest sistema, a més, permet augmentar el nombre de reserves i administrar l’organització de la setmana, ja sigui amb el calendari de reserves o amb les visualitzacions dels possibles clients amb la incorporació d’ofertes setmanals

Així mateix, l’aplicació per a restauració – ElTenedor Manager Neo – ofereix eines diverses per a gestionar les fitxes dels restaurants i per augmentar els ingressos. Si aquests no aconsegueixen clients, no paguen. Tanmateix, els experts de ElTenedor Manager Neo s’asseguren de formar bé els professionals de manera gratuïta a través de ElTenedor Academy, donant-los consells i proporcionant assistència a les empreses. 

Funcionament de ElTenedor Manager. Font: Youtube.

A nivell de clients potencials o usuaris que es descarreguen l’aplicació per trobar un lloc on fer un àpat, ElTenedor és útil perquè permet buscar per zona els restaurants que s’adaptin a un pressupost determinat i temàtica. A més a més, s’inclou la informació destacada del lloc, explicada anteriorment.  Per tant, pel que fa als clients, ElTenedor també és una xarxa on connectar entre comensals per saber on anar a menjar segons les experiències i per contactar directament amb els restaurants de la zona. Per a les empreses, ElTenedor organitza aquesta demanda i, a través dels consells de ElTenedor Manager Neo, proporciona idees als hostalers sobre com organitzar el negoci a través dels aspectes visuals de l’aplicació i així atraure als comensals.

Vista 360º del restaurant El Magatzem al Port Vell, Barcelona. Font: Ojea360º

Aplicacions similars al mercat

Ara que ja s’han explicat les utilitats de ElTenedor, a través del següent podcast informatiu es poden explorar les aplicacions similars que hi ha al mercat.

Podcast on s’expliquen els 4 tipus d’aplicacions similars a ElTenedor. Elaboració pròpia.

Valoració

Així és ElTenedor, una aplicació imprescindible per a aquells que volen gaudir d’un bon àpat, una cita romàntica o simplement no volen posar-se a cuinar i prefereixen descobrir els racons més insospitats d’una ciutat i explorar la seva gastronomia.

Restaurant: L’Éclair, Hotel Palace Barcelona 5* Gran Luxe. Font pròpia.

Un dels avantatges principals d’aquesta aplicació és que és gratuïta, qualsevol se la pot descarregar i investigar els restaurants de la seva zona a través d’un ampli i variat catàleg de restaurants.

Restaurant: Manairó Barcelona. Font pròpia.

ElTenedor permet personalitzar la cerca i trobar el lloc idoni per a l’usuari aplicant diferents filtres com: el tipus de cuina desitjada, localització, preu del menú, etc. Això permet trobar el restaurant fidel a les preferències de cadascú i així gaudir d’una millor experiència.

Restaurant: Restaurante & Bar, Cotton House Hotel, Autograph Collection. Font pròpia.

Altres punts forts de l’app són les ofertes i descomptes exclusius d’ElTenedor; les reserves instantànies a través de l’aplicació; la consulta de la disponibilitat dels plats desitjats i compartir la valoració de l’usuari afegint comentaris i imatges sobre el restaurant, així com del seu servei.

Restaurant: L’Éclair, Hotel Palace Barcelona 5* Gran Luxe. Font pròpia.

Es considera que ElTenedor és en general una bona aplicació, però sempre es pot millorar. Per exemple, caldria actualitzar regularment les ofertes dels restaurants i verificar la informació constantment. S’han trobat usuaris que es queixen a l’app quan s’adonen que les ofertes no estan disponibles als llocs.  Tot i això, aquestes situacions ocorren esporàdicament i en general el servei que ofereix ElTenedor és l’adequat.

ADVERGAMING: El futuro del marketing en los videojuegos

La introducción de publicidad dentro del mundo virtual de los videojuegos está consiguiendo importantes resultados en el sector y empiezan a transformar completamente la concepción de la publicidad en medios interactivos.


Advergaming: el marketing de entretenimiento

El advergaming, o también conocido a veces como gamevertising, es una estrategia de marketing que se basa en utilizar los videojuegos como medios a través de los cuales se publicita un producto, idea o marca.  Se tratan de advergames a los juegos que utilizan esta técnica publicitaria. En esencia, es introducir el tradicional product placement, utilizados en cine y televisión, pero llevándolo a otro extremo. A veces su uso es mucho más creativo, como puede ser el caso de Fortnite, que se tratará más adelante.

Ejemplo de ‘advergaming’ en el viedojuego Crackdown

El origen de este término tuvo lugar en el año 2000 por parte del fundador de Advergames.com, Anthony Giallourakis.  Giallourakis apostó por esta nueva forma de marketing. Sin embargo, el concepto advergaming sería ampliamente conocido y utilizado por el público tras aparecer en la revista Wire en 2001. 


Tipos de advergaming

En 2001, Chen y Ringel fueron los primeros en elaborar una tipología sobre el advergaming. En esta clasificación distinguían tres tipos de advergaming: el asociativo, el ilustrativo y el demostrativo. No obstante, se ha acabado imponiendo una distinción más simple y clara:

 • In-Games: Trata la inserción de marcas en los videojuegos.
  • Estáticos – Son anuncios que se insertan en el juego de manera igual para todos los usuarios. Es una publicidad fija que siempre forma parte del juego.
  • Dinámicos – Son anuncios integrados en el juego gracias a un software. Estos aparecen al empezar la partida y son variables, dado que se adaptan a los usuarios.
Fuente propia. Ejemplo de publicidad In-Game estática (izquierda) y dinámica (derecha).
 • Advergaming: Trata la creación de un videojuego según sean las necesidades de una marca.
  • Advergames – Es la creación de un videojuego para una marca, con la intención de crear un sentimiento de comunidad y acercar el producto a una experiencia lúdica.
  • Virtual World Advertising – Es la publicidad insertada en los mundos virtuales. En estos se pueden comprar espacios, crear edificios de la propia compañía, establecer lugares de reunión con consumidores fieles o potenciales, etc.

El motivo por el que las empresas se han interesado en este nuevo tipo de publicidad

No es inesperado que las grandes empresas hayan visto en el mundo del videojuego un nuevo método para acercarse al consumidor. Actualmente, un 18,5% de los españoles juega a videojuegos  al menos una vez al mes, es decir, casi nueve millones de personas. Siendo, en 2018, un total de 18 millones de videojugadores en toda España. Aun así, como podemos observar en lo gráficos que AEVI otorga en su anuario de 2019, los sectores con más usuarios activos de videojuegos son los infantes (6 a 10 años), los preadolescentes (11 a 14 años) y los jóvenes adulto (15 a 24 años).

Gráfico del perfil de los jugadores de videojuegos publicado por AEVI

Dado el creciente auge de los videojuegos como una nueva forma de entretenimiento general, las grandes empresas han decidido investigar en sus relaciones con el sector. De aquí nace el advergaming, una nueva oportunidad para publicitarse directamente al consumidor mientras juega a un videojuego. Un recientemente exitoso videojuego  que se caracteriza por utilizar el advergaming es Fortnite.


Advergaming en Fortnite

Fortnite es un juego desarrollado por la empresa Epic Games que se caracteriza por ser gratuito, con opción a microtransacciones por parte de los usuarios al realizar compras en la propia tienda del juego. Además, destaca por su condición de videojuego shooter en tercera persona y por su acertada actualización de incorporar el modo de juego Battle Royale. Actualmente, se puede jugar a Fortnite desde cualquier plataforma, como un PC, videoconsolas o dispositivos móviles, que son las tres plataformas más utilizadas para jugar a videojuegos. 

Las grandes compañías han visto en Fortnite una gran oportunidad para publicitarse, gracias a su modo de juego y su gran mapa, que permite incorporar publicidad donde menos te lo esperes, tanto estática como dinámica.

Imagen promocional de la llegada de Deadpool a Fortnite
Eventos cinematográficos en Fortnite
 • Estreno de Los Vengadores: Infinity War con la inclusión de Thanos en el juego.  
 • Aparición de Rompe Ralph por el estreno de Rompe Ralph rompe Internet.
 • Estreno de la segunda temporada de Stranger Things con la inclusión de trajes y escenarios de la serie.
 • Estreno de Star Wars: El ascenso de Skywalker con la inclusión de trajes de los protagonistas.
 • Inclusión del traje de Deadpool para la promoción del personaje.
 • Emisión del tráiler de Tenet, la próxima película de Christopher Nolan.

Fuente propia realizada en Public Tableau a partir de las visitas recibidas en los anuncios oficiales de cada evento en el canal de Fortnite de Youtube

Eventos musicales en Fortnite
Otros eventos publicitarios en Fortnite
Fuente propia. Recopilación realizada a partir de vídeos promocionales del canal de Fornite en Youtube y de otros usuarios del juego.

TWITCH: Fes del teu hobby una feina

Si ets un fanàtic dels videojocs segur que en algun moment t’has plantejat com podries rendibilitzar les hores que li dediques. Actualment, obtenir benefici del teu hobby és factible i Twitch és la teva solució. Si encara no coneixes la plataforma i vols saber com funciona, en aquest article t’informarem sobre com rendibilitzar el seu ús.  

EN QUÈ ES BASA?

Twitch neix l’any 2011 com una plataforma per veure i retransmetre videojocs en directe. Propietat d’Amazon Inc, Twitch està dissenyada per la cobertura dels E-Sports, en temps real a través de la retransmissió de tornejos, streams personals de jugadors individuals i shows. Un exemple de retransmissió seria aquest directe del canal ToniLSC on juga al videojoc Fortnite amb alguns amics (Font pròpia).

POPULARITZACIÓ

Twitch ha experimentat un gran creixement des del principi. La seva popularització ha estat marcada, sobretot, per l’especulació en el mercat per part de les grans multinacionals que veien en la plataforma el futur de l’entreteniment i la creativitat. Actualment, la plataforma compta amb més de dos milions d’usuaris mensuals. El febrer del 2014 Twitch ja era la quarta major font de tràfic a Nord-amèrica, per darrere dels gegants Netflix, Google i Apple

Un altre dels aspectes que ens indica això és l’expansió cap a nou contingut. I és que, tot i que la retransmissió de videojocs segueix sent la seva font principal, actualment a la plataforma podem trobar també un altre tipus de contingut. Música, bellesa o inclús programes en format televisiu són els exemples més clars. 

ESTRUCTURAT EN FORMAT DE XARXA SOCIAL

Una de les principals raons per les quals Twitch s’ha obert pas en el mercat és la interfície tan pràctica i funcional estructurada en forma de xarxa social. Twitch ofereix tant una pàgina web com una aplicació dividida en diferents apartats.

(Font pròpia. Imatge interactiva que mostra els elements principals de la interfície de Twitch. Per la seva realització s’ha utilitzat l’eina Genially).

CONVERTIR EL TEU HOBBY EN LA TEVA FEINA

A mesura que aquesta plataforma s’ha anat popularitzant, s’ha establert un model de monetització que afavoreix tant al creador de contingut com a l’espectador. Doncs, el primer que has de saber si en vols formar part es que existeix una diferència important entre seguidor i subscriptor, que afecta directament a la monetització.  

 • Seguidor: No ha de pagar per consumir el contingut d’aquell canal, simplement el pot visualitzar. 
 • Subscriptor: Paga per consumir el contingut d’aquell canal al qual s’ha subscrit i té una sèrie d’avantatges que els mateixos creadors poden decidir, segons el preu (4,99 €, 9,99 € o 24,99 €). A més a més, l’espectador també té la possibilitat de comprar Bits, una moneda que premia els millors moments d’una emissió en directe. Una de les subscripcions més famoses és Twitch Prime, una opció només disponible per a usuaris d’Amazon Prime Video que permet la utilització d’emojis en el xat, descomptes en jocs i l’opció de subscriure’s a un únic canal de forma gratuïta.

Per tant, un cop t’has establert com a creador a la plataforma i tens un públic fidel, tens té dret a començar a monetitzar el contingut. A partir d’aquí, pots arribar a estar inclòs en un programa de socis, que és un grup exclusiu d’emissors de contingut que compten amb els canals més populars. En canvi, si encara ets un canal emergent, formaràs part d’un programa d’afiliats. Sigui com sigui, gràcies als subscriptors (on et quedaràs el 50% dels diners), la publicitat i els Bits, tindràs l’oportunitat de guanyar un sou mensual digne.

ELS CREADORS DE CONTINGUT MÉS POPULARS

A Espanya, en els últims anys, molts creadors han apostat per aquesta plataforma per fer retransmissions en directe dels seus videojocs. L’augment de canals i de seguidors és més que significatiu. En aquesta visualització de dades es pot veure l’augment de seguidors dels 25 streamers espanyols més populars en l’últim any, entre el 3 de juny de 2019 i l’1 de juny de 2020.

(Font pròpia. Per la realització d’aquest rànquing s’han utilitzat les estadístiques que TwitchMetrics i TwitchTracker ofereixen. Es tracta de dues pàgines web amb resultats actualitzats de l’activitat dels canals de Twitch i els seus continguts).

LA INTERESSANT GUERRA AMB YOUTUBE

Durant els darrers anys però, Youtube Gaming havia estat l’elecció més popular entre els adolescents per consumir continguts sobre videojocs. Tot i això, amb la popularització de Twitch s’ha creat una rivalitat entre les dues plataformes. Mentre Twitch creava fidelitat i aconseguia una audiència considerable, Youtube va deixar de prestar tanta atenció als seus creadors de contingut.

Ara per ara, doncs, sembla que Twitch és la plataforma que millor està professionalitzant el sector donant als creadors de contingut un tracte més just i digne. Com a resultat, molts youtubers ja s’han traslladat o es preveu que es traslladin a Twitch si Youtube no canvia el seu sistema de negoci. Per tant, si estàs pensant iniciar-te en el món de la retransmissió en directe de videojocs, Twitch és sense dubte la millor opció.

Amino: els teus interessos en comunitats

Què és Amino?

Amino és una aplicació gratuïta que permet crear i unir-se a comunitats dedicades a temes concrets a Internet. Hi ha una gran quantitat de comunitats a Amino, segurament, això es deu a la immensitat de gustos diferents que hi ha dins la societat actual. 
L’objectiu és trobar un lloc comú on la gent pugui connectar amb una comunitat de persones similars als seus interessos. D’aquesta manera poden parlar i posar en comú la seva opinió amb la seguretat que la resta té pensaments semblants. Amino els ofereix aquesta opció.

Descobreix l’aplicació en més profunditat en aquesta ruta interactiva:

Ruta interactiva

Com està configurada l’aplicació?

Un punt destacable és que les seves aplicacions només estan disponibles per a dispositius mòbils. No la pots fer servir des de l’ordinador a excepció de si vols respondre alguns dels quiz que els usuaris pengen a les seves comunitats o si només el tens en mode lectura. 

Hi ha comunitats públiques, els Aminos oberts, on t’uneixes directament i el seu contingut el pot veure qualsevol persona. Però hi ha d’altres privades, els Aminos tancats o només per invitació, on necessites permís per unir-te i el contingut només el veuen els seus usuaris. 

L’aplicació està configurada en només cinc idiomes:

 • Anglès
 • Espanyol
 • Portuguès
 • Àrab
 • Rus

Com funciona Amino?

A la imatge es veu la pantalla inicial de l’app amb les diferents opcions descrites.

Aquesta aplicació té qualitats que la fan diferent de les ja conegudes xarxes socials com Instagram o Twitter, però també hi ha semblances amb aquestes. Per exemple, la configuració i la distribució és semblant a la resta de xarxes socials, ja que és la que l’usuari està acostumat i la que sempre funciona. 

L‘aplicació està configurada i dividida en diverses seccions de manera que la interacció de l’usuari és més simple i ordenada. Quan s’entra a la pàgina principal, té quatre opcions a la part inferior: discover, comunities, chats i me

A discover et surten les comunitats que l’aplicació creu que et poden interessar, però que encara no estàs subscrit. 

A l’apartat de comunities, es mostren les que ja estàs dintre, i també et dóna l’opció de crear-ne. 

A l’apartat de chats, pots parlar amb grups de xats que et recomana, o seguir les converses que ja havies iniciat amb algú individual o amb alguna comunitat.

Finalment, l’apartat de me, és on es recull tota la teva informació com: els seguidors, els que segueixes, les visites del teu perfil…

Perfil

Un cop instal·les l’aplicació i crees el teu perfil inclous els teus interessos i preferències i, directament, Amino et mostra les comunitats relacionades amb els temes que has escollit. A partir d’aquí, veus les publicacions de les comunitats i també tens la possibilitat d’unir-te a elles, d’aquesta manera la teva participació dins la comunitat pot ser molt més activa. 

Hi ha dos tipus de perfils: 

Un seria el perfil general de l’aplicació on trobes diversos apartats que t’ajuden a integrar-te. Com hem explicat abans, només entrar al teu perfil et trobes el nombre de seguidors que tens, el número de gent que segueixes i les visites que s’han registrat dins del teu perfil. A part, també hi ha l’opció de publicar stories i comentaris a l’apartat de “mur”.

L’altre és el perfil que tens dins de cada comunitat, on pots tenir un nom i una imatge  diferent en cada una. En aquest perfil trobes l’apartat per fer publicacions, el de mur pels comentaris i també et permet guardar publicacions que altres membres de la comunitat han fet.

Exemple perfil dins d’una comunitat
Exemple perfil de l’app en general.

La reputació

Un element a destacar dels perfils de les comunitats és la “reputació” que pots aconseguir dins de cada una. Aquesta es pot aconseguir de diverses maneres. La forma més fàcil és fer check in un cop al dia en entrar a la comunitat. També es poden aconseguir punts de reputació en fer publicacions, comentant les dels altres membres i participant activament en la comunitat. Amb aquesta opció, pots aconseguir punts per desbloquejar plaques exclusives i icones per la foto de perfil.

Què hi ha dins d’aquestes comunitats?

Dins les comunitats trobem diferents seccions que els seus creadors poden personalitzar al seu gust i que permeten als membres interactuar de maneres diferents.

El menú de la comunitat et deixa veure les diferents seccions que la componen, el pots trobar al lateral de la pantalla o a la barra inferior d’aquesta. Dins d’aquesta barra també està el teu perfil, el nombre de membres connectats, el xat i el símbol “+” on trobaràs les opcions amb les quals pots interactuar dins la comunitat. Algunes opcions serien: 

Exemple de què es veu dins de la nostra comunitat: lèmurs UAB.
 • Sales de xat: La gent de la comunitat pot interactuar entre ells gràcies a l’opció de xat. Es pot crear una conversa pública en la qual tota la comunitat pot participar, o un xat privat on el creador escull quines persones de la comunitat poden participar.  
 • Quizzes: Els usuaris poden generar quizzes. Mínim han de ser de set preguntes.
 • Enquestes: El creador planteja una pregunta, dóna opcions i determina el temps que estarà disponible. Pot ser una “enquesta clàssica” o una “enquesta basada en Wiki”, les preguntes estan relacionades amb alguna Wiki publicada a la comunitat. 
 • Fòrum de dubtes: Mitjançant l’opció “preguntes” els usuaris poden plantejar-les al fòrum de la comunitat. 
 • Entrada Wiki: Els membres poden crear entrades de Wiki sobre qualsevol tema. 
 • Blog: Aquest apartat permet que la gent faci articles sobre diferents temes d’interès.
 • Link: Els usuaris poden publicar un link i comentar el seu contingut. 
 • Imatges: Es poden compartir imatges i afegir algun comentari. Aquestes poden ser memes i la resta de persones poden comentar o afegir-ne d’altres.
 • Story i Live on: Els membres poden penjar una story pública per a la resta o fer un xat en viu. Això recorda molt al que trobem a Instagram, Facebook o Whatsapp.
 • Alertes: Les comunitats creen alertes als seus usuaris per avisar de les novetats que hi apareixen, com un nou xat o una nova enquesta.

Aquí podràs trobar un exemple de comunitat.


Conclusions

Com s’ha pogut observar, Amino és una aplicació molt complexa, però també molt completa. Ofereix una gran quantitat d’eines i d’opcions per poder trobar la comunitat adient segons els teus interessos i per poder conèixer persones que es troben dins d’aquesta comunitat. T’ajuda a trobar el teu lloc dins la web.  

Nooddle: Menja sa, amb el que tens a mà

Nooddle és una web i aplicació que permet a l’usuari crear noves receptes que s’ajustin als seus gustos i circumstàncies. Pensada per aquells a qui els costa posar-se a cuinar i per qui sempre combina els ingredients de la mateixa manera. Nooddle omple de creativitat la teva cuina.  

Logo de Nooddle

Què vol dir Noodle?

Noodle és el nom que rep una pasta asiàtica, unes tires de pasta tipus cinta que es solen acompanyar en sopa o amb salsa.  Segur que els has tastat alguna vegada. Aquest tipus de pasta pot anar acompanyada dels ingredients que es tinguin a mà. 

D’aquesta idea parteix Nooddle: l’aplicació respon al típic “moment nevera” que tots vivim diàriament. Obres la nevera, l’observes de dalt a baix i no hi veus “res”. Nooddle posa fi a aquesta situació ajudant-nos a improvisar, experimentar i pensar per ser capaços de fer algun plat amb els ingredients que tenim a mà. 

Font pròpia: Captura de pantalla presentació App Store

Un dels eixos principals de l’aplicació és impulsar una alimentació  saludable i equilibrada. L’altre dels principals eixos és la idea d’aprofitar els aliments que ja s’han adquirit i d’aquesta manera lluitar contra el malbaratament dels productes. Segons l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’agricultura, en l’any 2011 aproximadament ⅓ dels aliments del món es perdien o desaprofitaven cada any. Xifres que ens assenyalen la importància de què existeixin aplicacions com aquesta que lluitin contra el residu d’aliments. 

Què hi pots trobar?

A Nooddle principalment el que pots trobar són receptes. El més interessant és que les pots cercar a través del que tinguis a la nevera, a partir del menú explorar o amb les receptes del dia

 • Nevera: A la pàgina principal, hi ha un cercador que et permet introduir els aliments que tinguis a la nevera. A partir d’aquests, Nooddle ofereix una varietat de receptes.
 • Explorar: Hi trobaràs milers de receptes en diverses categories, dividides pel seu envàs, com ara Tupper, el moment del dia, com ara esmorzars, o per la seva durada, com ara 20 minuts o menys, entre d’altres. 
 • Receptes del dia: Sota el cercador dels aliments de la nevera, Nooddle et recomana noves receptes per provar.

A més a més, si et registres com a usuari, gaudiràs d’un privilegi, l’apartat de preferits. A dins, hi haurà dos subapartats: les meves llistes, on podràs guardar un seguit de receptes que t’interessin, i m’agrada, on podràs guardar els plats que més t’agradin.

Dispositius on pots utilitzar-ho

La plataforma Nooddle es troba disponible en dos formats. D’una banda trobem la seva pàgina web la qual està disponible tant si ets un usuari registrat com si no. En iniciar sessió desbloqueges les opcions de tenir un perfil propi, donar “m’agrada a les receptes” i escriure’n opinions.

D’altra banda tenim l’opció de descarregar-nos la seva aplicació. Es pot trobar tant a l’Apple Store com a Google Play. També es pot fer ús d’aquesta sense estar-hi registrat però ens haurem de registrar si volem guardar les nostres receptes preferides i crear llistes de receptes. Les funcions de l’aplicació són les mateixes que les de la web però en diferent format.

Com funciona?

Un cop saps els ingredients que tens a disposició ja pots començar! Introdueix-los a Nooddle, selecciona el plat que més t’agradi, les porcions a preparar i a cuinar!

Al teu gust

En registrar-te Nooddle et fa preguntes per recomanar-te les millors receptes. S’ajusten als teus gustos i a la teva situació. Ets vegetarià? Només cuines per tu sol? No t’agraden els fruits secs? Cap problema, Nooddle s’encarrega de tot.

Fes la teva recepta amb Nooddle!

En el següent vídeo interactiu podràs veure quina és la funció de Nooddle. Clica el botó de ‘play’ i crea la teva pròpia recepta escollint quins ingredients vols posar al plat de macarrons!

Quins ingredients hem de tenir a casa?

Aquest gràfic ens indica com l’aplicació de Nooddle relaciona entre si els principals aliments que podem tenir per casa. D’aquesta manera, veiem que la plataforma ens recomana majoritàriament aliments com són la pasta, arròs, pollastre, ceba i tomàquet. Per tant, ja sabeu quins aliments no us heu de descuidar de tenir sempre a casa!

Font pròpia: Relació entre aliments de Nooddle

Què estàs esperant? Ara que ja ho saps tot de Nooddle, és el moment de passar a l’acció, bon profit!

Font: Rise Shine Cook