L’art de divulgar art en 140 caràcters

L’amor a l’art és un don amb el qual es neix. Hi ha gent que en veure una pintura de Van Gogh s’emociona i d’altres que ni s’immuten, potser perquè no saben interpretar allò que l’artista ha volgut expressar. Entendre l’art pot ser difícil però encara ho és més explicar-lo. Però hi ha una persona que, a través d’un perfil de Twitter, ha aconseguit portar l’art a l’abast de tothom.

Fotografia retrat de Miquel del Pozo
Miquel del Pozo

Miquel del Pozo Puig (@miqueldelpozo) és un arquitecte gironí que des de ben petit ha sentit una gran passió per l’art i per tot el que aquest és capaç de transmetre. Mentre estudiava la carrera d’arquitectura va cursar l’assignatura d’Història de l’art i va caure enamorat. Ell diu que no hi ha obra més perfecta que la cúpula del Panteó de Roma.

Va ser justament a la capital d’Itàlia on va decidir anar a estudiar la carrera d’Història de l’art. Però durant el curs va decidir que millor que anar a classe a veure diapositives que li mostraven avorrits professors, era millor gaudir de l’original. Així que, armat de llapis i paper anava a visitar monuments i museus i passava hores dibuixant-los i estudiant-los.

Cúpula del Panteó d'Agripa a la ciutat de Roma
Cúpula del Panteó d’Agripa a la ciutat de Roma
#MA140: la nova Biblioteca d’Alexandria

Va ser l’any 2015 quan va decidir que transmetria la seva passió per la història de l’art i va descobrir que Twitter era el mitjà perfecte. Els 140 caràcters d’aleshores l’obligaven a simplificar la seva explicació, però sense perdre l’essència que tant el caracteritza: transmetre les emocions de les obres triades.

Anava fent fils (quan encara ningú sabia el que eren) on, tweet a tweet, descrivia els detalls de les obres. Explicava la biografia dels artistes amb tota mena de puntuacions i detalls i posava a la seva audiència en context del moment històric en que es van concebre les obres.

 

Va acabar de definir el seu espai de divulgació quan va prendre la decisió que cada diumenge puntual a les 22 hores, llençaria a les xarxes una lliçó magistral que amb l’etiqueta #MA140 (Mirar el Arte en Twitter) aniria enganxant a milers i milers de seguidors.

L’èxit fou tal que aquest divulgador aficionat va passar d’explicar l’art als mitjans de comunicació generalistes com ràdios i televisions. Però mai es perdia la seva cita amb l’aplicació de l’ocellet, perquè per molt que hagués ampliat el seu cercle de seguidors, el seu públic més fidel sempre estava allà, esperant per a rebre, de la manera més senzilla, l’última classe del dia.

Classes d’història de l’art “multi plataforma”

Miquel del Pozo ha fet dels seus coneixements i explicacions un negoci transmèdia. Doncs no només podem trobar els seus fils plens d’història i bellesa, sinó que ara totes les seves lliçons es poden consultar al lloc web que porta el seu nom. Dins la pàgina web podem trobar diferents apartats on els usuaris es poden perdre, com per exemple:

#MA140: en aquest apartat els usuaris podran trobar totes les explicacions que el divulgador exposa.
Pintura: la zona on Miquel del Pozo ens mostra les pintures que ell mateix a fet.
Arquitectura: la finestra on s’exposa l’art arquitectònica del divulgador.

Però, ara bé, dins aquests apartats seguirem trobant allò que va ajudar a crear la marca Miquel del Pozo. Doncs la manera com aquesta pàgina web està formulada és a partir dels seus famosos tweets, o més ben dit captures de pantalla d’aquests.

Meme sobre American Gothic "Casi 90 años posando y Miquel del Pozo sigue sin hablar de ellos"
Meme sobre American Gothic

Les velles cròniques diuen que dins la Biblioteca d’Alexandria es va recopilar tot el saber de l’antiguitat. Segles després, Miquel del Pozo ha tornat a edificar, encara que sigui virtualment, una nova seu del coneixement.