L’APLICACIÓ «FOREST» CURA UNA ECOLOGISTA DE LA SEVA ADDICCIÓ

La Maria, una noia ecologista de 23 anys, estava absorbida pel seu mòbil fins que el seu germà li va instal·lar l’aplicació «Forest: stay focused, be present». Aquesta aplicació té com a objectiu plantar arbres durant el temps que no encens el telèfon mòbil, responsabilitzant l’usuari de la mort de la planta quan es decideix utilitzar-lo. Durant aquest últim mes la Maria s’ha vist tan implicada emocionalment que ha superat la seva dependència al mòbil.

Mensaje: ¿quieres abandonar? Vas a matar a tu arbolito, seguido de un meme de una persona con un gran dilema

 

La jove ecologista no s’atrevia a obrir el seu dispositiu amb por de trobar-se de nou un missatge avisant-la de la mort d’una planta. No ha sigut fàcil per a la Maria, que declara que ha sentit xantatge emocional, i que els seus valors s’han vist directament atacats i qüestionats per l’aplicació: «M’he fet moltes preguntes aquestes últimes setmanes sobre el que defenso amb les meves paraules i amb els meus actes. Cada vegada que l’app em deia que per entrar a l’Instagram havia de matar una planteta, una mar de dilemes m’envaïen. Després anava a plantar un arbre de veritat. Avui dia, gràcies a tot això sé diferenciar quan és necessari el telèfon i quan no«, explica la jove.

 

 

La proposta de SeeKrTech

Forest: representació de l'addicció al mòbil
Foto: forestapp.cc

Aquest dilema amb el qual s’ha trobat la jove ecologista no ha sigut un error ni una casualitat. SeeKrTech, el grup creador d’aquesta aplicació, treballa amb el deure de la responsabilitat i la conscienciació de les persones per ajudar-les a no perdre el temps i ser més productius. A més, la companyia destina els beneficis a la plantació real d’arbres.

Un dels creadors de Seekrtech, ShaoKan Pi, va declarar en una entrevista del 2016: “hasta la fecha, Forest ha ayudado a nuestros usuarios a ahorrar más de 3,3 millones de horas y plantar más de 8.000 árboles reales sobre la tierra. Esta es la mejor motivación para nosotros para construir aplicaciones muy buenas, ayudar a la gente a vivir una vida mejor y conservar nuestro medio ambiente ”.

 

La paradoxa de les aplicacions mòbils

L’addicció al mòbil és un problema molt freqüent avui dia. Moltes de les nostres activitats diàries es troben acompanyades pel nostre dispositiu a causa de totes les prestacions i aplicacions que reuneix. Però realment totes aquestes funcions que de vegades percebem com necessàries són simples complements.

noia utilitzant el mòbil que se li cau a la caraLa idea que SeeKrTech planteja és diferent: aplicacions que reclamen deixar de banda el mòbil. Això sembla una contradicció: una aplicació pensada per no fer-la servir?  La interacció dins de l’aplicació és possible, però no és la cosa principal o prioritària; el que es busca és cobrir una necessitat, com totes les aplicacions.

 

SeeKrTech vol ajudar als usuaris a focalitzar el seu temps de manera útil, i els fa reflexionar: realment necessites el mòbil ara?

La companyia disposa d’una altra aplicació: SleepTown. El funcionament és el mateix que el de Forest. En aquest cas, una ciutat es va desenvolupant mentre no es fa servir el dispositiu. L’objectiu d’aquesta segona app és habituar els usuaris a uns hàbits de descans que no es vegin interromputs per l’ús nocturn del mòbil, esdeveniment que també és símptoma d’addicció.

 

gos dormint amb l'app Sleeptown oberta Si gràcies a iniciatives com aquesta no solament som capaços d’organitzar millor el nostre temps, sinó que també és possible aconseguir plantar milions d’arbres, fins a quin punt s’elevaria la nostra productivitat si no perdéssim tant el temps a les xarxes socials? Quants arbres seríem capaços de plantar? Quantes experiències i oportunitats més enllà de les que ens ofereix la pantalla estem deixant passar? Gràcies a SeeKrTech, cada vegada més persones són capaces de plantejar-se aquestes qüestions i es disposen a trobar-ne les respostes en el seu dia a dia.