La realitat augmentada, quan el futur es fa present

Què és la realitat augmentada?
GIF propi de realitat augmentada

La realitat augmentada (RA) és una eina interactiva en l’entorn del món real on els elements es veuen millorats per informació perceptiva generada per ordinador a través de múltiples modalitats sensorials, entre les quals hi trobem:

  • Visuals
  • Auditives
  • Hàptiques
  • Somatosensorials
  • Olfactives

La informació sensorial superposada pot ser constructiva (additiva a l’entorn natural) o destructiva (enmascarament de dit entorn) i s’entrellaça perfectament amb el món físic, de manera que es percep com un aspecte immersiu de l’entorn real.

 

Google Maps aposta per la RA

Seguint aquesta línia d’innovació, Google Maps ja disposa de tecnologia de realitat augmentada per oferir als usuaris una experiència més completa. La idea és senzilla: quan una persona estigui caminant pel carrer, tindrà la possibilitat d’habilitar la navegació en RA. Serà llavors quan l’app activarà la càmera del nostre smartphone perquè puguem veure les diferents senyalitzacions sobre la imatge en temps real que mostra el nostre dispositiu.

Segons ha explicat Google, aquesta funció farà servir una nova tecnologia anomenada “localització global”. Aquesta permet combinar el GPS del nostre smartphone amb els serveis de Street View i el machine learning. És a dir, quan vulguem fer servir la funció, només haurem d’apuntar amb la nostra càmera i, gràcies al machine learning, s’identificaran diversos punts de referència basats en les imatges d’street view. Amb aquest nou mètode també millorarà l’exactitud de la nostra ubicació.

Així llueix la nova funció de Google Maps:

 

Pokémon Go revoluciona la RA

Una altra aplicació de la realitat augmentada, aquesta en el camp dels videojocs, té a veure amb el fenomen de Pokemón Go. El furor per l’ús de la tecnologia de la RA va servir per crear tota una legió de fans del joc i un vertader fenomen mundial.

El funcionament del joc és ben senzill: el jugador es desplaça pel seu entorn i, a través de la pantalla del seu dispositiu, veu la realitat amb imatges virtualment superposades. L’objectiu consisteix en moure’s per buscar i capturar Pokémon i, posteriorment, lluitar amb ells contra altres jugadors. Tot i la senzillesa del funcionament del joc, la interacció entre jugador i Pokémon (entre la realitat i allò virtual) suposa un avenç en el món dels videojocs massius.

 

L’impacte del joc de Pokemón Go va ser enorme. Actualment, Google Play comptabilitza quasi 12 milions de descàrregues a tot el món. La realitat augmentada forma part del nostre entreteniment i ho seguirà fent en un futur, cada vegada d’una manera més important.

En les següents imatges es pot veure com els Pokémon es superposen en espais reals quan s’activa el mode de RA:

La RA aspira a convertir-se en la millor amiga de molts oficis
Operació quirúrgica amb RA

La realitat augmentada, més enllà d’aplicacions en el sector dels videojocs, suposa un nou món per descobrir en camps professionals com la medicina. Un cirurgià podrà visualitzar informació extra del pacient mentre l’opera o saber l’historial mèdic per poder reaccionar a qualsevol imprevist.

 

 

 

Provador virtual amb RA

La moda és també un dels camps més amplis en què la RA pot establir nous paradigmes. L’ús d’aquesta nova tecnologia permet als clients provar-se roba virtual o escollir el millor maquillatge provant-lo a la seva pell virtual gràcies a la realitat augmentada.

 

 

 

 

Una altra utilitat de la realitat augmentada la trobem també en la compravenda de cases. Amb una app podem veure i  palpar les parets i els mobles de la que podria ser la nostra casa o observar de primera mà com quedarien els mobles nous abans de col·locar-los definitivament.

Decoració de la llar amb RA

De fet, Ikea va realitzar una campanya amb la realitat augmentada fent servir el seu famós catàleg. Es situava l’inventari de productes enmig d’una sala i en enfocar amb l’smartphone es podia veure la pàgina que estava oberta com si formés part de casa teva. Aquesta campanya va causar una gran impressió i cridava l’atenció de la gent que volia provar la realitat augmentada.

 

La RA ja és una gran eina d’aprenentatge

La realitat augmentada pot servir com a eina d’aprenentatge per a tots els públics perquè crea interès i motivació. A més, ajuda a explicar temes complexos ja que gràcies a la interacció amb l’entorn permet veure els objectes des de diversos punts de vista diferents, que d’altra banda, serien impossibles de copsar.

  • Educació → Eina de suport per als professors. La RA permet crear jocs amb els quals els nens interactuin i coneguin l’entorn gràcies a les noves tecnologies. 
  • Turisme → Eina per a oferir una millor experiència als visitants. Gràcies a la possibilitat de reconstruir una localització històrica en 3D, la informació que es pot transmetre als turistes és molt més fidel i fàcil de comprendre.
Ús de la RA a l’aula
Recreació de l’antiguitat amb RA

 

Noves formes de publicitat amb la RA 

En la publicitat també podem trobar exemples de l’ús de la realitat augmentada. Algunes campanyes de publicitat creatives i originals estan creant projectes per aconseguir la realització de campanyes publicitàries en què el client participi de l’anunci.

La implantació de la realitat augmentada en la publicitat ve de lluny. Algunes campanyes han creat un gran ressó mediàtic gràcies a l’ús de la RA. Aquesta tecnologia ajuda a crear una gran impressió en el client potencial, de manera que és un mètode eficaç per promocionar un producte o per crear una eina innovadora. Flightradar, per exemple, és una eina que permet als seus usuaris identificar, encara que soni increïble, els avions que transiten  el cel en un moment determinat.

Flightradar identifica el vol amb la RA
Publicitat d’una pel·lícula amb RA

 

La RA i les seves germanes: la VR i la RM

Tot i la importància de la realitat augmentada, hem de tenir en compte que no és l’única de les tecnologies que s’estan començant a obrir pas. Altres tecnologies que comparteixen sector amb la RA i que s’estan obrint pas a passes de gegant al mercat actual son la Realitat Virtual (VR) i la Realitat Mixta (RM):

  • VR → permet a l’usuari submergir-se en un món virtual fent servir unes ulleres especials.  
  • RM → serveix per posar imatges digitals sobre un entorn real. Així com passa amb la RA, la diferència és que en la RM l’usuari pot interactuar amb els objectes.
GIF propi de com la VR pot arribar sorprendre molt!
A diferència de la RA, la submersió amb la VR és total
Exemple de RM, la qual requereix les ulleres de VR

 

 

 

 

 

 

 

La realitat virtual obre un espectre de noves possibilitats en el món de la realitat immersiva. Una de les exploracions més interessants és a Madrid, on el 2018 es va inaugurar el primer cinema de VR. Gràcies a la productora Dark Corner Studios, el cinema, inclós al Círculo de Bellas Artes, pot emetre projeccions diverses al llarg de l’any.

Seguint en el camp de l’audiovisual, però ara en l’àmbit de les sèries, cal parlar de Halcyon. Aquesta producció de Syfy inclou, a més dels capítols convencionals, cinc capítols en què son indispensables unes ulleres de realitat virtual. L’espectador forma part de la trama de la sèrie i ha de resoldre un conjunt de misteris per fer que la narrativa de la producció avanci.

 

La RA ha arribat per quedar-se

Un dels grans indicadors de que la realitat augmentada està ben present a les nostres vides i que ha arribat per quedar-s’hi és que a Espanya, els negocis relacionats amb aquestes noves tecnologies, han crescut un 86,6% segons l’Informe XR de 2018.

Aquest informe és un argument a favor de la inversió en realitat augmentada, alhora que dona motius de confiança per implicar-se en idees de negoci relacionades amb la RALa majoria de projectes que inclouen algun factor relacionat amb la realitat modificada, segons el mateix estudi, es divideixen entre entreteniment (16%), màrqueting (15%) i educació (15%). Veient aquests percentatges, podem veure com la tecnologia de la RA està obtenint un gran èxit i implicant-se en molts camps de diverses maneres, totes elles innovadores i útils per al nostre dia a dia.

Per concloure, podem veure que la realitat augmentada és actualment un gran èxit de mercat. Moltes empreses tecnològiques s’hi estan implicant i creant productes que tenen com a valor afegit l’ús de la RA.