El mòbil com a mètode anticonceptiu

Les aplicacions de mòbil que registren el cicle menstrual de les dones permeten dur a terme un mètode anticonceptiu basat en l’abstinència sexual durant els dies de fertilitat.
Mètode de calendari

El cicle menstrual de la dona intercala etapes de fertilitat i infertilitat. Una dona amb un cicle d’entre 28 i 35 dies tindrà un període fèrtil d’uns 12 dies, per tant serà infèrtil els 16-23 dies restants.

Dit això, evitar les relacions sexuals amb penetració durant els 12 dies de fertilitat esdevé un mètode anticonceptiu natural. I com es pot saber en quin moment del cicle es troba una dona? Entre d’altres coses, mitjançant calendaris electrònics que registren l’inici i el final de cada menstruació. Les dades introduïdes al calendari permeten calcular els dies de fertilitat i per tant avisar la usuària que hi ha possibilitats d’embaràs.

Aplicacions que monitoritzen el cicle menstrual
El diagrama mostra les diferents etapes del cicle menstrual, com ara la menstruació i el període de fertilitat.
Diagrama menstrual de l’aplicació Clue.

L’App Store i Google Play ofereixen diverses aplicacions de mòbil que serveixen per enregistrar el cicle menstrual. Algunes de les més populars són Flo, Clover, Clue i WomanLog, i totes elles es poden obtenir gratuïtament.

Permeten a la usuària personalitzar el calendari en funció de les dates en què es produeix la menstruació i la seva durada. A partir d’aquí, l’aplicació mostra les diferents etapes del cicle en forma de diagrama o exposades en un calendari.

Però aquestes aplicacions no només fan un seguiment del cicle menstrual, sinó que inclouen diverses prestacions que permeten a la usuària estar alerta dels canvis que es produeixen al cos femení en les diferents etapes de la vida.

Flo

Flo va néixer inicialment com una aplicació de seguiment de la menstruació, però més endavant es va convertir en una eina per monitoritzar totes les fases del cicle reproductiu de la dona: l’inici de la menstruació durant l’adolescència, la preparació per a la concepció, l’embaràs, el postpart i la menopausa.

Va ser creada el 2015 per Yuri Gurski, un emprenedor bielorús en Tecnologia de la Informació. Va ser, de fet, la primera aplicació de registre del cicle menstrual que va introduir intel·ligència artificial per dur a terme millors prediccions del cicle.

Tot i així, té algun inconvenient. Al febrer de 2019 va ser acusada d’enviar a Facebook dades sobre la salut de les usuàries. Al mateix mes, però, va comunicar que amb les noves actualitzacions de l’aplicació s’acabaria amb aquesta pràctica.

 

Clover

Clover és una aplicació desenvolupada al 2018 per Wachanga Inc. (responsable d’altres aplicacions relacionades amb la salut i la cura dels nens) i es centra en el seguiment de l’ovulació i la menstruació. Es descriu com una aplicació útil per a adolescents amb cicles irregulars i també per al control de la fertilitat en dones que intenten quedar-se embarassades.

Està disponible tant a l’App Store com a Google Play, però té un nom diferent en cada plataforma. En la primera s’anomena Clover Period Tracker Calendar, mentre que en la segona s’anomena Period tracker. Ovulation calculator and calendar.

 

Clue

Clue va ser creada el 2013 per la companyia alemanya BioWink GmbH. L’aplicació, a més de predir i monitoritzar el període, la fertilitat i els síndromes premenstruals, també permet a la usuària fer un seguiment de més de 30 aspectes sobre la seva salut, com el sexe, el son, el dolor, l’exercici, els cabells, la pell, la digestió, les emocions i l’energia.

Al febrer de 2018, Clue va fer que l’aplicació fos disponible per a l’smartwatch Ionic de Fitbit.

 

WomanLog

WomanLog va néixer el 2017 de la mà de Pro Active App SIA, un desenvolupador que també ha creat aplicacions especialitzades en el seguiment de l’embaràs i la cura dels nadons.

De forma semblant a Clue, aquesta aplicació també permet monitoritzar algunes variables de la salut relacionades amb el cicle menstrual, com ara el pes o l’estat d’ànim.

A banda d’aquesta versió, també és possible adquirir WomanLogS si es disposa d’un dispositiu iOS. L’única diferència amb l’aplicació clàssica és que té un disseny diferent i que només es pot adquirir a través de l’App Store.

Comparativa entre aplicacions

A continuació s’exposa una taula que permet fer una comparació dels aspectes més pràctics de les aplicacions, com l’opció d’adquirir més prestacions a través del pagament o la possibilitat de sincronitzar les dades d’una usuària amb les d’una altra.

Comparativa de les apps del cicle menstrual (Flo, Clover, Clue i WomanLog)

En general, les quatre aplicacions són vàlides per mantenir el cicle menstrual al dia. Flo i Clue ofereixen una gamma més àmplia de paràmetres a seguir, cosa que pot resultar beneficiosa si es vol tenir un seguiment més detallat. Si es busca la simplicitat, però, és preferible escollir Clover o WomanLog.

També es pot escollir aplicació en funció de l’estat de cada dona. Si la usuària es troba en l’adolescència i vol posar atenció en la regularitat del cicle, les millors opcions són Flo, Clover i Clue. En canvi si la usuària està embarassada o ja ha entrat a la menopausa, potser li convindrà més Flo o Clue.

Per saber-ne més: el cicle menstrual en poques paraules

El cicle menstrual és el període que va des del primer dia d’una menstruació fins el primer dia de la següent. Té una durada diferent en cada dona, però en general sol estar al voltant dels 28 dies. Durant els primers 14 dies es produeix la maduració de l’òvul dins l’ovari. Simultàniament, es segreguen hormones que fan créixer la capa interna de la matriu per fer possible la implantació de l’òvul en cas que es produís una fecundació.

Un cop superada la maduració, l’òvul s’allibera i es comença a desplaçar cap a la trompa uterina. Si no troba cap espermatozoide que la fecundi, l’ovul morirà al cap de 24-48 hores de l’ovulació. Tot i així, l’ovari seguirà produint hormones fins a 14 dies després de l’ovulació, quan es produirà la menstruació i s’iniciarà un nou cicle.

Per saber-ne encara més: els mètodes anticonceptius

Alguns dels mètodes anticonceptius més coneguts són el preservatiu masculí i la píndola anticonceptiva. Dels dos sistemes, el preservatiu és el més segur pel que fa a la salut, ja que ofereix un alt grau de protecció contra malalties de transmissió sexual. La píndola, en canvi, és més eficaç pel que fa a la contracepció però no evita les malalties.

El mètode de calendari no evita les malalties i és poc eficaç com a anticonceptiu si els cicles menstruals no són regulars. Difereix en els esmentats anteriorment perquè es basa en el comportament, i no pas en l’ús de barreres o medicaments. Es coneixen diversos mètodes que segueixen aquest principi:

Per acabar, un vídeo en el qual s’ha entrevistat a quatre dones sobre el seu coneixement en aplicacions del cicle menstrual i el nivell de confiança que els generen: