Compartir ubicació en temps real, una eina per sentir-se més segures

Augmenten les agressions sexuals a Espanya

Durant els tres primers mesos del 2018 a Espanya, les dones van patir 371 agressions sexuals amb penetració. Aquesta xifra mostra un increment d’un 28,4% en comparació amb el mateix període del 2017.  L’augment tan important de les agressions ha provocat que les dones cada vegada tinguin més por de tornar soles cap a casa, especialment quan es fa fosc, per la sensació d’inseguretat a l’espai públic.

Per aquest motiu, han hagut de buscar estratègies que les facin sentir més segures.

Amb la por al cos

Quina és l’eina per compartir la ubicació?

Per tal de sentir-se més protegides, moltes d’elles utilitzen la funció  de WhatsApp, anomenada «Live Location»,  que permet enviar la ubicació en directe, és a dir, informació de la seva situació a temps real. D’aquesta manera, el grup d’amics o una persona concreta pot controlar en tot moment que arriben al seu destí sense problemes.

Com s’utilitza?

El funcionament és molt senzill, en primer lloc només cal entrar a l’aplicació del WhatsApp i iniciar una conversa amb la persona o grup de persones perquè es pugui fer el seguiment de la ubicació. En segon lloc, s’ha de clicar  la icona del clip (adjuntar arxiu) si és un mòbil amb sistema Android, i al + en el cas d’iPhone. A sota del mapa apareixerà la icona de compartir ubicació en temps real.

 

compartir ubicació temps real
 Passos de com compartir la ubicació en temps real

Quina durada pot tenir?

La durada estàndard és d’1 hora però pot ser visible fins a 8 hores.
Aquesta nova funció mostra en tot moment a quina distància es situa la persona que l’envia de la persona que la rep. Per tant, és una forma de poder compartir les coordenades i l’hora exacta de qualsevol trajecte quedant tot enregistrat en un mapa.

 

 

No només és una eina útil per la situació citada anteriorment, sinó que també es pot fer servir en altres casos, com per exemple si quedes amb un amic i necessites saber per on va, o compartir-la amb algú que s’ha perdut i poder-li explicar per on ha d’ana. En el següent vídeo de RAC1 l’Antoni Noguera, del canal de YouTube Tech Homie, explica els passos que cal seguir per utilitzar-la, per si no ha quedat prou clar amb les imatges.

Debat social

Aquesta nova funcionalitat del WhatsApp ha generat un debat social sobre si s’estan sobrepassant els límits de la nostra intimitat pel fet de poder estar sempre controlats; però caldria reflexionar també sobre el problema de fons: per què en ple segle XXI les dones han de buscar noves estratègies per sentir-se més protegides i segures a l’espai públic?

Educació i conscienciació

Cal molta conscienciació social i formació per canviar el comportament, les actituds i els hàbits de la nostra societat, especialment de molts homes que encara continuen pensant i actuant com si les dones no tinguessin els mateixos drets que ells. Tothom s’hauria de mobilitzar i denunciar sempre les situacions en què les dones són assetjades o agredides.

8M