CERBERUS: Un aliat o un enemic invisible?

Un aliat o un enemic invisible?

L’app antirobatori Cerberus, concebuda amb l’objectiu de poder atrapar el lladre que t’ha robat el teu dispositiu mòbil, pot transformar-se en una arma de control i vigilància invisible per a l’usuari.

 

Què és Cerberus?

Cerberus és una de les aplicacions antirobatori predilectes per a localitzar dispositius mòbils Android que han estat robats o perduts. L’app destaca per ser una de les aplicacions antirobatori més completes i eficients per a aquestes situacions, a més, de per la seva precisió i fiabilitat. Cerberus va ser creada l’any 2011 per l’empresa LSDroid, actualment compta amb més de 5 milions de descàrregues a través del Google Play.

 

Com funciona?

Cerberus, com ja s’ha dit anteriorment, no és una app gratuïta, s’ha de pagar una quota mensual o anual que varia de preu segons el nombre de dispositius que vulguis protegir.

Les principals característiques de l’app són les següents:

  • Permet ubicar el teu dispositiu en el mapa.
  • Fer sonar l’alarma.
  • Bloquejar l’accés i eliminar les dades del mòbil.
  • Fer fotografies per a descobrir la identitat del lladre.
  • Control remot mitjançant: Internet o SMS.
  • Opció de fals apagat.
  • Fer una còpia de seguretat de les dades al Dropbox o a Google Drive.

En el moment en el que s’ha perdut el mòbil, l’usuari ha d’anar a la pàgina web oficial de la aplicació i entrar en la seva compta. Un cop des d’allà podrà accedir a tota la informació del seu dispositiu. 

 

Pestanyes de configuració de l’aplicació Cerberus

 

D’app antirobatori, a eina de control sense límits:                 

S’ha de tenir en compte, que aquesta aplicació consagrada per molts dels seus usuaris, no sempre ha estat utilitzada per “vèncer el mal”.

Al 2017 es van descobrir dos casos on Cerberus s’havia utilitzat com una arma d’espionatge, completament invisible per a la persona que estava sent vigilada. Els dos casos estan protagonitzats per homes, un d’Almeria i l’altre de Girona, que mitjançant l’app podien vigilar tot el que feien les seves parelles i obtenir informació, vídeos i fotografies privades. Tot i que els delictes van ser processats i condemnats a presó, va llançar una gran advertència als usuaris d’aquest tipus d’aplicacions.

Això planteja una gran disjuntiva. Google va denunciar a l’aplicació de no notificar a l’usuari que s’estava localitzant el seu dispositiu, mitjançant aquesta. Davant d’un cas d’espionatge com els anteriors, els usuaris es trobarien en una situació de completa vulnerabilitat, indefensió i desinformació. Tot i això, l’app només es pot instal·lar a un dispositiu de forma física, per tant, l’assetjador/a hauria de conèixer les claus d’accés per instal·lar-la. Aquest tipus de seguiment, el podem trobar tant en l’àmbit privat com en el professional, per part de l’empresa.

 

Cerberus està en desacord a notificar el moment en que el dispositiu està sent rastrejat. Destaca que l’objectiu de l’aplicació és atrapar el lladre del teu telèfon mòbil i que si s’informa del seu ús, l’app perdria la seva funció. Tot i aquesta afirmació, un dels possibles usos de la aplicació, segons anuncia la pròpia web oficial, és la possibilitat que els pares puguin saber què fan els seus fills menors. Fins a quin punt és moral o correcte seguir a un menor d’edat sense el seu coneixement i/o consentiment? Ens trobem en una situació molt delicada.

 

Ens proporciona realment seguretat Cerberus?

Cerberus ha demostrat clarament que pot ser una aplicació molt útil, de la qual podem extreure grans beneficis. Però si se’n fa un mal ús, pot ser una eina perillosa ja que pot mostrar a qualsevol persona, amb accés directe al dispositiu, la teva vida personal. Com a reflexió final, qüestionar fins a quin punt Cerberus és una aplicació responsable amb les nostres dades privades, i realment es compromet a no vendre-les a cap empresa. Desprès de casos tant xocants com el de Facebook, sembla que la legalitat sigui relativa.