Digues adéu al bloqueig creatiu amb Auctor, l’app preferida dels guionistes

Auctor és una aplicació per a dispositius Android que serveix com a eina essencial per als guionistes que volen evitar la por al full en blanc. Ofereix trucs per superar el bloqueig creatiu com reptes setmanals i un sistema de generació aleatòria de personatges que actuen com a punts de partida per escriure guions des de zero.

Molts guionistes famosos han admès en entrevistes haver utilitzat mètodes similars, en els quals la inspiració parteix de premisses que sorgeixen de la pura casualitat. De fet, Star Wars va néixer en el moment en què el metge de capçalera va oferir a George Lucas una solució simple pel seu estrenyiment: “Que la força t’acompanyi”.

Com funciona Auctor?

Captura de la secció de creació de personatges.
Captura de la secció de creació de personatges.

L’aplicació permet crear projectes on es poden crear personatges amb característiques descrites per l’autor. En cas de no tenir idees i voler sortir del bloqueig tan habitual en l’ofici, es pot optar per utilitzar el generador de personatges. Així pots deixar a l’atzar decidir l’edat, la nacionalitat, el sexe, les seves idees polítiques, la talla de peu, el tipus de sang, i si és més de platja o muntanya.

A més, disposa d’un processador de text integrat per escriure les històries i unes guies orientatives sobre el disseny de personatges tridimensionals. Són una gran ajuda per saber perfilar la personalitat i extreure d’aquí un possible conflicte al qual s’hauran d’enfrontar els nostres protagonistes.

Quina mentida està vivint? Quin és el millor record de la seva infantesa? Seria capaç de matar? Són qüestions que estimulen la imaginació i t’ensenyen a construir un bon personatge de ficció, de manera que la seva complexitat psicològica sigui prou atractiva per crear expectatives sobre la història. Ja ho va dir Vince Gilligan, el creador i guionista de Breaking Bad:

 

Només arribes a ser un guionista de veritat quan has creat un personatge tan bo que deixes les classes de química i et converteixes en ell fins aconseguir ser el rei del narcotràfic, però que quan t’estan a punt d’enxampar adoptes una nova identitat com a guionista d’una sèrie inspirada en la teva vida sense admetre-ho públicament.

Captura de la secció del repte creatiu setmanal.
Captura de la secció del repte creatiu setmanal.

Una altra secció és el repte setmanal, un concurs de relats curts que motiva els usuaris a crear històries que compleixin un requisit que canvia cada dilluns. El guanyador és premiat amb la publicació del seu relat dins aquesta secció durant la setmana següent i amb la possibilitat d’aprendre el secret de l’ofici del guionista espanyol: treballar gratuïtament.

Finalment, inclou uns disparadors creatius, que no són més que un seguit de frases curtes i ambigües que estan dissenyades com a idees per inspirar-se a l’hora d’escriure els guions. La llave ya no abría la puerta, Corrió más rápido de lo que jamás hubiese pensado o Es el vecino el que elige el alcalde, y es el alcalde el que quiere que sean los vecinos el alcalde son alguns exemples de les més de 40 frases incloses en aquesta funció.

Usos de l’aplicació

El generador aleatori de personatges que ofereix Auctor no només és útil a l’hora de fer una pel·lícula, sinó també per tenir una història interessant a l’hora de lligar. “Em dic Albert, però en realitat sóc Matviyko, un agent de la intel·ligència russa buscat per la Interpol. He vingut a veure la meva mare perquè li queden pocs anys de vida i crec que per fi podria dir-me on està el meu germà petit desaparegut fa 20 anys. Necessito quedar-me aquesta nit a casa teva. Corro perill”.

A partir d’aquí poden passar tres coses:

  1. Et fot una bona fava.
  2. Acabes triomfant.
  3. Descobreixes que ell/a és agent de la Interpol. I també et fot una fava.

Cal dir que el sistema que ofereix Auctor és un mètode per escriure guions molt pràctic i de baix cost. L’utilitzen les grans productores de Hollywood per obtenir idees prou bones sense haver de contractar guionistes, amb el cost que això suposa. Quan ja tenen els personatges amb els seus trets prou definits, els introdueixen en unes supercomputadores que creen simulacions virtuals on conviuen aquestes persones sense cap mena d’ajuda externa.

Pot semblar un procediment de ciència-ficció, però és bàsicament una versió de Los Sims amb persones conscients de la seva existència. Les màquines que utilitzen són molt cares i s’ha de tenir molta cura, tot i que obtenen beneficis passi el que passi. Si algun cop se’ls espatlla alguna, en comptes de reparar-la la venen a Telecinco, on aprofitaran tots els personatges que han sortit defectuosos per produir una nova edició de Gran Hermano.

Jim Carrey comprovant que ha estat vivint una mentida a la pel·lícula "El show de Truman" (1998).
Jim Carrey comprovant que ha estat vivint una mentida a la pel·lícula «El show de Truman» (1998).

En resum, la productora de torn només necessita observar com es van desenvolupant les vides dels personatges sense que ells sàpiguen que els estan vigil…

Hòstia, potser l’Elon Musk té raó i existeix la possibilitat de que estiguem vivint en una simulació. Bé, a veure, estem parlant d’un home a qui també li agrada fumar-se un porro de marihuana de tant en tant, així que o bé és un geni i realment estem en un univers virtual o el seu camell li dóna un producte d’alta qualitat.

Funcions premium

Auctor només és apta per al sistema operatiu Android i es pot descarregar des de la Play Store. L’aplicació disposa d’una versió gratuïta i una altra premium que no mostra anuncis. Els desenvolupadors ja han confirmat que estan treballant per aportar-li un disseny més intuïtiu i major estabilitat per evitar errors en el seu funcionament, així com la possibilitat de que en un futur proper s’hi afegeixin funcions addicionals.

Per exemple, quan hagis acabat d’escriure el guió podràs enviar-lo directament a Amazon Prime Video, i en qüestió de setmanes et compraran els drets i tindràs el DVD de la primera temporada a casa. També inclourà un corrector textual que et prohibeix continuar la història en cas de promoure certs continguts que la facin il·legal als ulls de la Fiscalia.