Arri i Red o iPhone i Samsung? 

La indústria audiovisual es troba en constant evolució i desenvolupament, com per exemple amb la recent aparició dels drones, però realment el futur de la cinematografia es troba en els smartphones?

Sí, ho has llegit bé, els grans productors i directors de cinema comencen a plantejar-se si val la pena continuar gravant les pel·lícules amb les grans càmeres de cinema tradicionals. El gran Steven Soderbergh, cineasta i director de pel·lícules com Ocean’s Eleven, va afirmar que a partir d’ara només gravaria pel·lícules amb iPhones. De fet, l’eminent director de cinema ja va estrenar la seva primera pel·lícula gravada en la seva totalitat amb un mòbil, anomenada Unsane.

Unsane - Steven Soderbergh
Caràtula d’Unsane                        

Si bé un gran sector de la crítica no ha rebut amb bons ulls la pel·lícula de Soderbergh, no es pot negar que existeix la possibilitat que en un futur immediat vegem moltes altres pel·lícules a la gran pantalla gravades amb mòbils, tenint en compte l’evolució que ha adoptat aquesta tecnologia els últims anys. A continuació valorarem els avantatges i desavantatges que suposa la gravació de pel·lícules amb smartphones.

Rodatge d'Unsane, d'Steven Soderbergh
Steven Soderbergh rodant Unsane amb un iPhone

Quins avantatges comporta la gravació de pel·lícules amb mòbils respecte a les càmeres professionals?

  • Major versatilitat. Les càmeres de cinema professionals són grans i pesades, els mòbils són petits i lleugers. Això permet realitzar determinats plans amb major facilitat i disposar d’un equip més lleuger i compacte, més fàcil de transportar.
  • Més econòmic. Les càmeres de cinema són molt més cares que un mòbil.
  • Més accessible. Pràcticament tothom té smartphone i sap gravar vídeos, el material de cinema professional, en canvi, és molt més especialitzat i més difícil de fer servir.
  • Qualitat d’imatge. Aquest és el factor determinant, ja que és el que ha fet que fins ara encara s’utilitzin les càmeres tradicionals. La qüestió és, arribaran els mòbils algun dia a tenir una qualitat d’imatge similar a les càmeres de cinema professionals?

Així doncs, els smartphones substituiran les càmeres professionals per gravar pel·lícules?

Actualment, és innegable que els smartphones comporten més facilitats a l’hora de gravar que no pas les càmeres de cinema. Però també és segura una altra cosa, i és que els mòbils no substituiran les càmeres professionals fins que no presentin una qualitat d’imatge equiparable. Darrerament, s’han fet molts avenços pel que fa a la qualitat de gravació dels smartphones, que ja gairebé igualen la qualitat que pot oferir una càmera DSLR amateur, com per exemple amb les brillants especificacions de la càmera de l’iPhone X. Tot i això, aquests dispositius encara es troben lluny de la qualitat que pot oferir una càmera professional com una Arri o una Red.

 iPhone                                                                     Red Epic-W

Les grans càmeres de cine presenten unes resolucions de gravació fenomenals, ja que fins i tot les més avançades poden oferir gravacions de 8 i 16 K, resolucions que fins al moment són inaccessibles pels telèfons mòbils. A més, són càmeres que al disposar de majors sensors, permeten oferir imatges amb molta més definició i amb menys artefactes, així com que disposen d’un rang dinàmic molt més gran. Un altre fet diferenciador és que les càmeres permeten intercanviar objectius, i encara no s’ha fabricat cap smartphone amb aquesta capacitat, tot i que s’han inventat diverses lents que poden enganxar-se a la carcassa del mòbil. Potser en un futur apareix algun fabricant de mòbils que aposti per incorporar aquest element als seus dispositius.

Amb tots els arguments sobre la taula, haurem de veure com evoluciona el panorama present i futur de la cinematografia, i comprovar si, efectivament, començarem a veure cada cop més pel·lícules a la gran pantalla gravades amb mòbils.