50 anys de Moviment Estudiantil en Realitat Augmentada

Un grup d’alumnes de Comunicació Audiovisual de la Universitat Autònoma de Barcelona ha creat un entorn augmentat que proporciona a tothom una visió més propera de la lluita estudiantil que ha viscut el campus des de la seva inauguració, el 1968.

Celebrant els 50 anys de la universitat, les estudiants han seleccionat un total de vuit protestes. La selecció s’ha dut a terme basant-se en les lluites més importants des dels anys 70.

Les diverses protestes i mobilitzacions es troben distribuïdes en diverses localitzacions: el Rectorat, les quatre columnes la Plaça Cívica, l’estació dels ferrocarrils, la Hemeroteca, la Facultat de Filosofia i Lletres i la Facultat de Medicina.

Funcionament de l’App

Així doncs, a través de l’aplicació HP Reveal, qualsevol persona amb un smartphone pot accedir al contingut que proporciona informació sobre l’espai i la lluita relacionada amb el moviment estudiantil.
L’aplicació està formada per un mapa que guiarà i informarà a l’usuari. Per poder accedir a aquesta informació, l’usuari ha d’enforcar amb la càmera del seu mòbil l’aura de cada localització, on s’explica la història relacionada amb aquell escenari.
Alhora que s’expliquen els fets, es poden visualitzar diverses imatges i vídeos que relaten de manera visual allò que s’explica.

(mapa del recorregut de Realitat Augmentada pel campus de la UAB)

 

Pla Bolonya, rebaixa de taxes i 3+2 – Plaça Cívica

A la Plaça Cívica, un dels punts neuràlgics de la universitat, es tracta la lluita contra el nou sistema universitari anomenat Bolonya. El pla Bolonya requereix a l’alumne un esforç major per, entre altres coses, la realització de treballs i l’assistència constant a classe, a més d’un canvi en el calendari universitari, on la data d’inici se situa en el mes de setembre i finalitza al maig.

A més, es vol reinvindicar la “universitat pública i de qualitat”. Per tractar aquesta problemàtica, les alumnes han volgut parlar sobre la rebaixa de taxes. Enguany, els alumnes de la Universitat reclamen una rebaixa del 30% de les taxes.

També es tracta la reducció de la durada dels graus universitaris de quatre a tres anys, adaptant-se al model 3 + 2, amb tres anys de graus i dues de màster. Aquest nou pla genera una sèrie d’incògnites com: Qui es beneficia?Quines són les conseqüències de reduir els anys de carrera? Implicaria augment de preus?

27 i més – Rectorat

Al Rectorat es tracta el moviment dels 27 i més. Els encausats van participar en el 2013 en un tancament d’un mes a l’edifici del Rectorat de la UAB. L’acció va sorgir de l’impuls de les estudiants per pressionar l’equip de govern del moment perquè aprovés un acord aprovat al Claustre de la universitat.

Protesta contra Aznar – Facultat de Filosofia i Lletres

El 14 de gener de 1999, José María Aznar va fer una visita al Centre Nacional de Microelectrònica. A la Facultat de Filosofia i Lletres l’organització estudiantil Alternativa Estel va organitzar una manifestació en senyal de protesta contra Aznar, la qual va aplegar uns 200 estudiants per exigit un increment del pressupost públic pel finançament de la universitat pública. Per dissoldre la protesta els agents van repartir cops de porra i van disparar bales de goma. La confrontació es va saldar amb una trentena d’estudiants ferits.

Ruta Ho-Chi-Minh – Facultat de Medicina

A la Facultat de Medicina es tracta el camí de ruta Ho-Chi-Minh en referència al sender popularitzat així als anys 70 pels estudiants. Els estudiants utilitzaven aquesta ruta per fugir i evitar la repressió per part dels cossos de seguretat.

Aturades AP-7 – Columnes

Les columnes de l’entrada de la universitat són un símbol per la Universitat Autònoma, però alhora, són la porta dels estudiants a l’autopista. En diverses vagues estudiantils, s’han produït aturades a l’AP-7 amb l’objectiu de paralitzar l’activitat al campus i visibilitzar la lluita estudiantil.
Alguns dels motius de protesta i aturada de l’AP-7 dels últims anys han estat:

    1. La pujada de les taxes

 

    1. Contra l’aplicació del 155

 

    1. Referèndum de l’1-O

Càmeres de videovigilància – Hemeroteca

A l’Hemeroteca de Comunicació es tracta la polèmica de les càmeres de vigilància. Aquestes càmeres de videovigilància controlen els estudiants que participen en activitats polítiques al campus de la UAB, i s’ha posat tot al descobert per part dels Sumaris judicials.
El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ho ha denunciat.

Aturades vies de tren – Ferrocarrils

A l’estació de ferrocarrils de la Universitat Autònoma de Barcelona la comunitat universitària ha tallat diverses vegades les vies de tren com a protesta, com per exemple, durant les jornades de vaga del 10 i 11 de maig del 2017.

Primera vaga general feminista – Facultat de Comunicació

Per últim, a la Facultat de Comunicació va referència a la primera vaga general feminista que va ser organitzada per les estudiants i l’Observatori per la Igualtat de la Facultat de Comunicació el 8 de març de 2018.